Domeniul IT

Domeniul ITIn domeniul IT, sunt pozitii de entry level care sunt ceva mai bine remunerate decat media generala, iar aceasta tocmai datorita specializarilor foarte nisate, spune Oana Datki, general manager al companiei de resurse umane Consulteam.

Este vorba in general de pozitii Java Developer sau Specialist C++, care necesita cunostinte speciale, si care sunt platite cu peste 500 de euro/ luna (fata de media generala pe pozitii de entry level, care este de 350 – 400 de euro).

Totodata, din astfel de pozitii se avanseaza ceva mai repede deoarece sunt foarte cautati cei care sunt bine pregatiti in aceste domenii. Acesta este si motivul pentru care in momentul in care acumuleaza experienta si respectiv senioritate – vor avansa ca si pozitionare si pot fi eligibili pentru mariri de salariu chiar si dupa primul an de munca.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Vanzari

VanzariUn alt domeniu in care se avanseaza mai repede si salariile cresc dupa primul an de munca este cel al vanzarilor.

Spre deosebire, insa, de domeniul IT-ului, unde se porneste de la un salariu mai mare, in cel al vanzarilor se porneste de la un salariu mic, in general (uneori chiar sub 400 de euro), dar la acest salariu se adauga anumite bonusuri sau comisioane in functie de vanzari. Un vanzator bun, poate fi eligibil dupa un an o marire de venituri bazandu-se pe realizarile din primul an. Evident, nu este vorba despre domenii din telecomunicatii sau FMCG, ci mai degraba despre domeniul farmaceutic, cel al vanzarilor de servicii (indiferent de tipul de servicii, cu exceptia asigurarilor, unde evolutia nu este atat de dinamica) sau cel extrem de tehnic.

Astfel de vanzari sunt ceva mai greu de realizat si, ca atare, un “vanzator bun” se poate detasa mai usor decat in domeniile telecom & FMCG, unde forta de vanzari este foarte mare, piata de asemenea, si deci un vanzator bun se detaseaza in termen mai lung.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Consultanta

ConsultantaIn domeniul consultantei (in resurse umane, in management, financiara etc.) sunt profesionisti foarte buni care avanseaza dupa primul an si chiar ajung sa aiba mariri de salariu (se pleaca de la pozitia de Junior Consultant si dupa un an se ajunge la pozitia de Consultant, iar dupa inca 1 – 2 ani se ajunge la pozitia de Senior Consultant).

Totusi, pentru a obtine aceste beneficii, trebuie sa se diferentieze de ceilalti si sa aiba anumite realizari specifice, la care se adauga recomandari foarte bune din partea clientilor cu care a lucrat.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Marketing

MarketingIn aria marketingului putem intalni ceva mai multe cazuri de avansare si mariri de salariu dupa un an de experienta, plecand de la pozitia de Junior Marketing Specialist la Marketing Specialist, cu atat mai mult cu cat vorbim de companii nu foarte mari (adica excludem companiile multinationale cu peste 500 – 1.000 de angajati), care au si departamente mai mari de marketing si unde procedurile sunt mai stricte.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Call Center

Call Center"Majoritatea companiilor multinationale acorda o marire salariala la finalizarea fiecarui an financiar, marire a carei valoare depinde de rezultatele financiare obtinute de catre companie in anul anterior si cu rezultatele individuale ale persoanei. In general, marja maririlor salariale este de 5-10%, nefiind o valoare procentuala standard pentru toti angajatii, ci corelata cu gradul de atingere a obiectivelor", spune Andreea Munteanu, recruitment manager in cadrul companiei de recrutare Lugera.

De exemplu, pentru un agent call center, vorbitor de engleza, salariul de angajare poate varia intre 800-1.200 lei, urmand ca in functie de evaluare anuala si de rezultatele avute pe cateva dimensiuni urmarite (numar foarte mic de clienti nemultumiti, incadrarea in durata standard de rezolvare a solicitarilor, numar de apeluri preluate zilnic etc) sa se stabileasca marirea salariala.

Sursa foto: freedigitalphotos.net
Sursa foto: Freedigitalphotos.net