Cati someri sunt OFICIAL in Romania

Cati someri sunt OFICIAL in RomaniaRata somajului a fost estimata in luna martie in stagnare fata de luna anterioara, la 6,7%, numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) fiind de 666.000 persoane, potrivit INS.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 6,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 72,2% din numarul total al somerilor estimat pentru luna martie 2013.


Conditiile pe care le indeplineste un somer

Conditiile pe care le indeplineste un somerIn categoria somerilor se incadreaza persoanele care indeplinesc cumulativ mai multe conditii.

Astfel, sunt considerati someri cei care sunt in cautarea unui loc de munca si au varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, fiind apti fizic si psihic de munca.

De asemenea, acestia nu sunt angajati sau realizand venituri mai mici de 500 de lei.

Cand primesc cei fara un loc de munca somaj

Cand primesc cei fara un loc de munca somajAu dreptul la indemnizatie de somaj persoanele aflate in urmatoarele situatii:
- sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
- le-au incetat raporturile de munca din motive care nu tin de ei;
- le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi;
- a expirat durata pentru care militarii au fost angajati sau li s-a desfacut contractul din motive neimputabile lor;
- le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
- au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
- au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
- le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
- reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
- le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile;
- sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

Cat reprezinta indemnizatia de somaj si cand se acorda

Cat reprezinta indemnizatia de somaj si cand se acordaCuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar, in functie de stagiul de cotizare, astfel:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate în functie de stagiul de cotizare

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor timp de:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare.

De ce servicii beneficiaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca

De ce servicii beneficiaza persoanele aflate in cautarea unui loc de muncaPersoanele aflate in cautarea unui loc de munca trebuie sa se inregistrate la ANOFM si vor beneficia de urmatoarele servicii:
a) informare si consiliere profesionala;
b) medierea muncii;
c) formarea profesionala;
d) consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri;
e) completarea veniturilor salariale ale angajatilor;
f) stimularea mobilitatii fortei de munca.

Primele patru servicii pot fi oferite si contra cost de catre furnizori de servicii din sectorul public sau privat acreditati si/sau autorizati in conditiile legii.

Sansa la formare profesionala

Sansa la formare profesionalaPrin intermediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) cei fara un loc de munca au sansa de a beneficia de formare profesionala gratuit.

Cei care au acces la astfel de cursuri sunt somerii, absolventii, refugiatii, strainii care au lucrat in Romania, persoanele care nu au putut ocupa un loc de munca dupa repatriere sau detentie, precum si persoanele care desfasoara activitati in mediul rural si nu realizeaza venituri sau acestea sunt sub valoarea indicatorului social.

In aceasta luna vor demara peste 200 de cursuri cu specializari in majoritatea domeniilor de activitatea, de care vor putea beneficia mai mult de 4.000 de persoane.

Topul locurilor de munca vacante

Topul locurilor de munca vacanteLa nivel national, in 2012, numarul locurilor de munca vacante comunicate de companii catre ANOFM s-au ridicat la peste 450.000.

Principalele meserii in care s-a inregistrat un numar semnificativ de locuri de munca vacante au fost: muncitor necalificat in industria textilelor, operator confectioner industrial imbracaminte, muncitor necalificat la asamblarea si montarea pieselor, operator la masini-unelte, soferi, confectioner cablaje auto, lucratori comerciali, vanzatori sau paznici.

Domenii fruntase la angajari in 2013

Domenii fruntase la angajari in 2013Specialistii in recrutare isi mentina o usoara nota optimista in ceea ce priveste evolutia angajarilor la nivel local in 2013.

"Estimam o posibila crestere a volumului angajarilor cu 5%-10% in 2013. In continuare proiectiile pentru evolutia angajarilor se mentin sub spectrul incertitudinii generate atat de mediul economic din zona Euro cat si de contextul economic local. Ne asteptam ca o parte dintre locurile de munca nou create sa debuteze cu perioade de angajari temporare", declara pentru Wall-Street.ro Valentin Petrof, country manager, ManpowerGroup Romania.

Cristina Savuica, country manager in cadrul companiei de recrutare Lugera, crede ca in anul 2013 recrutarea va fi provocatoare, precauta si specializata, iar candidati se vor cauta pe zona de productie, financiar contabil, retail si IT.

Mii de locuri de munca disponibile ACUM

Mii de locuri de munca disponibile ACUMPotrivit datelor rezultate din declaratiile agentilor economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt inregistrate peste 13.000 locuri de munca disponibile in aceasta perioada.

La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 1.054 locuri de munca, iar pentru medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile 11.987 locuri de munca.

Se cauta de la ingineri, programatori, asistenti medicali la confectioneri, ospatari, casieri sau cameriste.



Prognoze optimiste

Prognoze optimisteComisia Nationala de Prognoza estimeaza ca numarul angajatilor va creste in urmatorii ani de la 4,43 milioane persoane in 2012 la 4,48 milioane in acest an si la 4,69 milioane in 2016.

De asemenea, castigul mediu salarial net lunar se va majora de la 1.512 lei in 2012, la 1.615 lei in acest an, urmand sa urce la 1.839 lei in 2016.