Domeniile de top in angajari

Domeniile de top in angajari

In anul 2013 IT-ul a ramas la putere, fiind in continuare in topul domeniilor cu cele mai multe locuri de munca deschise.

"Au fost scoase «pe piata» mai multe pozitii de programatori IT si de suport tehnic pentru zona de telecom", au declarat reprezentatii companiei de recrutare APT Group.

"IT-ul este domeniul vedeta al anului 2013. Printre cei mai importanti angajatori care au facut angajari: Oracle, Microsoft, HP, IBM, Endava", potrivit companiei Lugera.

Si domeniul vanzarilor a inglobat multi oameni in acest an.

"Un segment la fel de dinamic a ramas domeniul vanzarilor, unde candidatii au trebuit insa sa-si demonstreze abilitatile de comunicare, vanzare, negociere si relationare cu clientii, in procese de selectie foarte bine structuratecare au inclus exercitii si jocuri de rol bine structurate in procese ample de assesment center", conform companiei Professional.

Specialistii in vanzari obtin salarii bune la angajare, chiar daca sunt cu 30% mai mici decat in urma cu cinci ani, insa pot ajunge pana la 3.000 de euro lunar, potrivit datelor Adecco.

Pe langa acestea, multe solicitari au venit din zona de de productie, printre care in industria alimentara, mase plastice, oil and gas si industria auto, spun reprezentantii companiei ManpowerGroup Romania.

Cele mai banoase oferte de munca de pe piata

Cele mai banoase oferte de munca de pe piata

Si in 2013 cei mai fericiti angajati din punct de vedere al remuneratiilor primite sunt cei din domeniul IT-ului, ale caror salarii au urcat si pana la 6.000 de euro.

Urmatorii in top sunt specialistii in vanzari, care pot ajunge si la 3.000 de euro cu salariu si comision, inginerii in telecomunicatii (1.800 - 2.000 de euro) si vorbitorii de limbi rare, care ajung sa castige si un salariu de 1.000 de euro pe luna.

Cei mai cautati specialisti in 2013

Cei mai cautati specialisti in 2013

Urmare a numarului mare de locuri de munca disponibile in domeniul IT, cei mai cautati specialisti sunt acestia, alaturi de cei din domeniul telecomunicatiilor.

"S-au cautat specialistii, adica acele persoane cu experinta semnificativa in domeniul lor de activitate, dar mai ales cu viziune de ansamblu asupra unui business si cu gandire strategica. Acestia raman unii dintre cei mai cautati si «vanati» candidati. Cei mai multi specialisti s-au recrutat in IT, vanzari, dar si in marketing, analiza financiara si productie", potrivit datelor Professional.

"La mare cautare au fost programatorii. In functie de nivelul de experienta si tehnologiile cunoscute, salariile acestora au fost pana la 4.000 de euro", conform Lugera.

Imediat dupa IT se afla externalizarea serviciilor/BPO, vorbitorii de daneza, ceha, germana, turca, franceza, italiana fiind la mare cautare de angajatori precum Genpact, Webhelp, Computer Generated Solutions.

De asemenea, in vizorul angajatorilor s-au aflat si inginerii si tehnicienii de productie, specialistii in asigurarea si controlul calitatii precum si profesionistii in SSM (sanatate si securitate in munca).

Mai mult, potrivit ManpowerGroup, in domeniul financiar, s-a inregistrat o cerere crescuta pentru profesionistii in controlling, consecinta a atentiei sporite la managementul financiar si la eficientizarea costurilor in companii.

Angajatorii cauta, dar nu gasesc

Angajatorii cauta, dar nu gasesc

Specialistii in IT raman in continuare in pozitii fruntase si din acest punct de vedere, alaturi de meseriasi in arii cu traditie.

"Provocariile au fost pentru pozitiile din sectorul IT - programatori. Principalul motiv fiind nivelul crescut de job-uri deschise pe piata. Pe de alta parte, pe anumite tehnologii precum Magento, Ruby on Rails am remarcat existenta unui pool limitat de candidati sau chiar lipsa de competente tehnice/expunere la proiecte de complexitate ridicata conform cerintelor angajatorilor", potrivit Lugera.

"Raman in continuare o problema semnificativa posturile care urmaresc candidati cu calificare in meserii practice precum electrician, fochist, tamplar, frigotehnist, instalator, etc. Desi solicitari exista, si astfel de posturi sunt mereu in selectie, numarul mic de candidati care detin aceste calificari reprezinta o problema greu de rezolvat", conform Prefessional.

"Job-urile cele mai greu de acoperit in 2013 au fost, pe de-o parte, cele care combinau abilitatile tehnice cu fluenta in limbi straine, altele decat cele de circulatie internationala. Specialistii SSM cu competente specifice pe domenii de nisa din sectorul productiei au fost de asemenea mai greu de recrutat", au explicat reprezentantii ManpowerGroup.

Schimbarile anului 2013 in recrutare

Schimbarile anului 2013 in recrutare

"Treptat, tiparul clasic al angajatului permanent capata forme flexibile tocmai in ceea ce ii defineste permanenta: locul de munca (sediul, punctul de lucru) si perioada de angajare. Vorbim despre cresterea numarului de contracte de munca temporara, un trend inca timid in Romania fata de restul tarilor din UE, dar cu valori pozitive de crestere. Este de asteptat ca, pe termen mediu si lung, fenomenul sa ia amploare", potrivit APT Group.

"Un aspect interesant pe piata muncii a fost de asemenea migrarea specialistilor din segmentele tehnice catre zona de vanzari, unde li s-a oferit posibilitatea de a-si valoriza intr-un mod diferit cunostintele, acestea reprezentand un «as in maneca» in relationarea cu clientul cat si in procesul de vanzare propriu zis", potrivit agentiei de recrutare Professional.

"Atat cererile cat si asteptarile angajatorilor au crescut in 2013, orientarea spre candidati multitasking fiind predominanta. Pe de alta parte, in 2013 s-a accentuat cererea de candidati cu profile tehnice, numarul pozitiilor deschise crescand in comparatie cu anii anteriori, cand se cautau preponderent pozitii administrative", conform ManpowerGroup.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net