Unde gasim cele mai bine platite job-uri ce solicita limbi straine rare

Unde gasim cele mai bine platite job-uri ce solicita limbi straine rare

Potrivit specialistilor in recrutare, in topul celor mai bine platite joburi cu limbi straine exotice se afla cele din domeniul sigurantei nationale, dar si domenii precum IT, Finante.

"Putem vorbi despre pozitii manageriale la nivel national sau regional, foarte bine platite, la care se adauga cerinta cunoasterii unei limbi prea putin cunoscute in Romania. Asta pentru ca fie compania mama isi are originea intr-o zona geografica unde limba respectiva este utilizata, fie pentru ca desfasoara activitati in relatie cu o tara in care o asemenea limba este uzuala", precizeaza Cristian Seidler, Business Unit Manager al firmei de recrutare Wyser, divizie a Gi Group.

Un top realizat la solicitarea WALL-STREET.RO de Manpower plaseaza IT-ul in topul pozitiilor care includ cerinte de limbi straine exotice, dar ofera si salariu pe masura.

Pozitiile din IT-ul sunt urmate de Achizitii/ Procurement, Finance, Personal Assistant si Suport (customer care).

"Cel mai adesea, activitatea pentru care se cauta cei mai multi vorbitori de limbi straine neobisnuite sau mai rar intalnite este cea de suport, ce poate lua forma de shared service centers (cel mai frecvent in IT, achizitii si HR) sau de customer care", a spus, pentru WALL-STREET.RO, Alina Mirauta, managerul agentiei Manpower Bucuresti.

Spre exemplu o pozitie de personal assistant poate fi platita si cu 2.000 euro net, iar un office manager cu 2.000 euro. De asemenea, un achizitor senior poate incasa un salariu net intre 1.500-2.000 euro.

Limbile nordice si olandeza

Limbile nordice si olandeza

Potrivit Alinei Mirauta, managerul agentiei Manpower Bucuresti, cele mai exotice limbi straine cautate de catre companiile din Bucuresti sunt limbile nordice (suedeza, finlandeza, daneza), dar si limba olandeza.

"Cererea nu este foarte mare ca numar de pozitii solicitate de clienti, dar luand in considerare numarul mic de vorbitori existent in Romania face ca proiectul sa aiba un grad ridicat de dificultate", a subliniat Mirauta.

Recent, Manpower a avut 10 pozitii deschise pe daneza.

Slovaca/ Slovena/ Ceha

Slovaca/ Slovena/ Ceha

Potrivit lui Cristian Seidler, Business Unit Manager al firmei de recrutare Wyser, divizie a Gi Group, slovena este una dintre limbile straine pentru care companiile gasesc cel mai greu candidati.

"Desi ne aflam aproape de Slovenia, fiind o tara mica si in afara tintelor predilecte ale cetatenilor romani care lucreaza in afara tarii, avem un numar extrem de mic de vorbitori ai acestei limbi. Din pacate nici legaturile economice cu Slovenia nu sunt suficient de consistente pentru a contribui la cresterea numarului vorbitorilor de slovena din Romania", spune Seidler.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Limba polona

Limba polona

Polona este o alta limba exotica pentru romani, ocupand intr-un top Manpower cu privire la cele mai cerute limbi straine exotice de catre angajatori locul doi, dupa olandeza.

"Romania nu e inca deosebit de atractiva ca destinatie profesionala pentru alti europeni, desi exista companii care fac eforturi in acest sens si care si-au relocat aici parte din operatiuni, uneori cu tot cu angajati. Momentan, pentru unele limbi (franceza, polona) e mai mare cererea, nu oferta", spune Irina Panzaru, managerul agentiei SMB din cadrul ManpowerGroup.

Limba chineza

Limba chineza

Conform companiei de recrutare Lugera, pe langa limbile nordice si araba, chineza si japoneza se gasesc in topul celor mai rare limbi straine solicitate de angajatori.

Insa, specialistii Lugera prevad o ascensiune a cunoasterii limbii chineze, la nivel local si regional, in contextul promovarii relatiilor bilaterale dintre China si UE.

Turca

Turca

"O precizare importanta este ca pentru un nivel salarial superior se cere un nivel deosebit de bun in fiecare dintre aceste limbi straine (exotice - n.r.), apropiat de nativ si dublat de buna cunoastere a uzantelor de afaceri. Pentru joburile foarte bine platite, nu vorbim de stapanirea limbii la nivel colocvial, ci de utilizarea eficienta la nivel de nuante subtile de comunicare", a mai spus Irina Panzaru, managerul agentiei SMB din cadrul Manpower Group.