1. Cum te-ai descrie intr-un cuvant?

1. Cum te-ai descrie intr-un cuvant?

De ce intreaba angajatorii acest lucru: Deoarece acestia vor sa afle tipul de personalitate al angajatului, daca se potriveste cu profilul firmei si cat de increzator este acesta in perceptia de sine.

De ce este aceasta o intrebare capcana: Poate fi privita ca o provocare, deoarece nu stii cu adevarat ce tip de personalitate cauta managerul.

Ce tip de raspuns cauta acestia: Majoritatea angajatorilor de astazi sunt in cautarea de "jucatori de echipa" care fac fata lucrand sub presiune, sunt optimisti, cinstiti, de incredere si dedicati muncii lor.

Sursa foto: Shutterstock

2. De ce vrei sa lucrezi in aceasta firma?

2. De ce vrei sa lucrezi in aceasta firma?

De ce intreaba angajatorii acest lucru: Intervievatorii vor sa afle ce stii despre firma lor, cat de bine te-ai documentat despre ei si cat de mult iti doresti jobul vacant.

De ce este aceasta o intrebare capcana: In mod evident ai o multime de motive pentru care ai vrea jobul respectiv, insa e foarte important sa stii sa le ierarhizezi. Daca vei pune pe primul loc remuneratia cu care acesta vine, e foarte posibil ca angajatorul sa fie sceptic in privinta ta.

Ce tip de raspuns cauta acestia: Angajatorii vor sa afle, de regula, daca intr-adevar vrei acest job si nu orice fel de job si, de asemenea, daca ai o atitudine pozitiva, energie si daca poti aduce contributii semnificative firmei.

Sursa foto: Shutterstock

3. De ce vrei sa parasesti jobul actual?

3. De ce vrei sa parasesti jobul actual?

De ce intreaba angajatorii acest lucru: Potentialul sef cauta aspecte negative, mai ales daca vechimea pozitiei pe care o ocupi in momentul de fata este scurta. Ei incearca sa afle daca ai probleme la locul de munca sau daca te plictisesti repede.

De ce este aceasta o intrebare capcana: Nimanui nu-i place sa vorbeasca despre un loc de munca pe care vrea sa-l paraseasca. Tocmai de aceea, angajatorii vor sa vada cat de diplomat poti raspunde la o astfel de intrebare.

Ce tip de raspuns cauta acestia: Angajatorii spera ca esti in cautarea unei pozitii mai solicitante, care sa se potriveasca mai bine aptitudinilor pe care le ai in prezent.

Sursa foto: Concept de interviu nereusit/Shutterstock.com

4. Daca ai putea lucra pentru o alta companie, care ar fi aceasta?

4. Daca ai putea lucra pentru o alta companie, care ar fi aceasta?

De ce intreaba angajatorii acest lucru: Managerii doresc sa stabileasca daca esti serios in ceea ce-i priveste, precum si nivelul de loialitate.

De ce este aceasta o intrebare capcana: S-ar putea sa fii prins in discutii cu aspect pozitiv legate de alte firme, iar acest lucru ar putea starni indoieli in ceea ce te priveste.

Ce tip de raspuns cauta acestia: Un raspuns bun ar fi "am facut cercetari serioase, iar compania dumneavoastra se potriveste cel mai bine cu pregatirea mea de pana acum".

Sursa foto: Shutterstock

5. Ne poti da un motiv pentru care cineva nu si-ar dori sa lucreze in aceeasi echipa cu tine?

5. Ne poti da un motiv pentru care cineva nu si-ar dori sa lucreze in aceeasi echipa cu tine?

De ce intreaba angajatorii acest lucru: Sefii doresc sa stie daca ai probleme de personalitate evidente si cum privesti tu conceptul de munca in echipa.

De ce este aceasta o intrebare capcana: Raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa fie gandit foarte bine, in asa fel incat sa nu dai impresia de auto-modestie. O replica precum "nu pot gasi un motiv pentru care cineva nu si-ar dori sa lucreze in aceeasi echipa cu mine" ar insulta intervievatorul pentru faptul ca s-a gandit la o astfel de intrebare.

Ce tip de raspuns cauta acestia: Un bun raspuns ar putea fi "in general am avut norocul sa am parte de relatii bune de colegialitate. Totusi, singura problema pe care am avut-o intr-o astfel de situatie a fost atunci cand am dorit sa schimb echipa deoarece am vrut sa evoluez".

Sursa foto: Shutterstock