1 / 5

Adrian Dafinei, Fizica: Profesorii si elevii romani au ajuns dusmani

Adrian Dafinei este liderul echipei de profesori care pregateste lotul national de fizica, fiind cadru didactic de 38 de ani. De olimpici se ocupa din anul 1983, iar de 17 ani este liderul echipei de profesori care antreneaza olimpicii romani. Din echipa sa fac parte profesorii de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti, dar si profesori de la licee de prestigiu din Cluj, Constanta, Sibiu sau Iasi.


„Sunt profesori care ii identifica pe acesti copii si profesori care sa ii pregateasca. Niciodata nu aflam de un cineva care ar putea sa mearga la o olimpiada internationala cu un an inante. Sunt copii pe care ii stim de cand acestia erau in clasa a sasea. Niciodata nu este o surpriza pentru noi numele unui copil bun. Nu poti sa apuci o olimpida internationala daca te apuci de pregatire in clasa a zecea”, spune profesorul Dafinei, care a explicat ca si talentul nativ are un rol. "Fara talent si dorinta de a invata nu ai ce sa faci”, a adaugat Adrian Dafinei.


El adauga ca uneori programul unui olimpic ajunge si la 16-18 ore de pregatire, dar ca “atunci cand faci ce iti place nu simti asta ca pe o apasare”.


“Dar si citesc, fac sporturi, canta. Si, in primul rand, sunt foarte buni psihologi cu ei insisi”.


In ultimii 20 de ani, Adrian Dafinei s-a ocupat de pregatirea a aproape 400 de copi olimpici, dintre care in jur de 100 au fost olimpici internationali.


„Din 50 de copii care au ajuns la olimpiade internationale in ultimii 10 ani, doi au ramas in Romania. Andrei Anghel , care a obtinut aur in 2006, la Singapore si Virgil Baran, care a luat aur in Croatia, in 2009. Credeti ca cei care au plecat ar putea castiga 200.000 de euro pe an in Romania, din munca cinstita? Cine sa-i angajeze? Sa faca ce? Ar fi nedrept sa le cerem sa ramana in Romania. Ei acolo sunt recunoscuti ca persoane inteligente. Cand te duci sa studiezi sau ramai chiar profesor la MIT (n.red Massachusetts Institute of Technology), la Harvard, este ceva frumos, este o altfel de atmosfera. Parca ar fi prea mult sa le cerem sa ramana in Romania. Aici modelele sunt foarte jos”, afirma profesorul Dafinei.


De cinci ani, acesta este rezident canadian, tara in care se afla si fiul sau impreuna cu familia. De altfel, profesorul olimpicilor sta jumatate de an in Canada, iar al doilea semestru de scoala il petrece in Romania. In perioada in care se afla pe continentul american ofera consultanta. „Nu stiu cand va fi ruptura definitiva, dar ma voi stabili acolo. Familia mea este acolo si o sa raman acolo”.


Legat de scoala romaneasca, spune ca relatia dintre profesori si elevi este complet minata.


„Profesorii si elevii sunt dusmani....cand ajungi la argumente fizice, ce sa mai faci? Cum sa explici ceva, cuiva... cu care ajungi sa te bati? Dar lumea va descoperi ca fizica este importanta, nu poti sa faci pe cineva sa inteleaga fizica daca nu vrea sa o faca.


Sursa foto: Relu Calota

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri