Constructiile, real estate-ul, retail-ul si banking-ul minele de aur ale recruiter-ilor

Primele cinci luni ale anului au adus principalelor companii de recrutare si leasing de personal din Romania, cresteri ale veniturilor intre 10% si 60%, fata de acelasi interval al anului trecut.

Industriile care au adus cele mai mari castiguri recruiterilor anul acesta au fost constructiile, real estate-ul, retail-ul si banking-ul, sectoare care au inregistrat o dezvoltare foarte rapida.

„Ca si anul trecut nevoia de personal la nivel de industrie este generat de dezvoltarea industriei prin aparitia de noi unitati sau prin dezvoltarea celor existente sau de cresterea fluctuatiei de personal in interiorul industriei. In continuare domeniile din constructii, productie, bancar se confrunta cu lipsa de personal. In plus, se accentueaza nevoia de ingineri, avocati si specialisti financiar contabili, si nevoia de specialisti achizitii, logistica, cost control si gestiune”, sustine Bianca Moraru Demeter, Project Manager in cadrul Professional.

Posturile cele mai solicitate au fost cele de conducere in sectorul financiar si cele de general management, potrivit Mihaelei Perianu, Director General al grupului Aims Romania.

Lipsa de pesonal calificat, angajarea si retentia angajatilor principalele probleme ale companiilor

Lipsa de personal calificat reprezinta in continuare una dintre principalele probleme ale companiilor de pe piata, romanii preferand sa plece la munca in strainatate”, explica Cristina Savuica, country manager Lugera&Makler.

De asemenea, angajarea si retentia angajatilor sunt inca doua probleme importante cu care angajatorii se confrunta, indiferent de industria in care activeaza.

Pe langa aceste dificultati majore, companiile se confrunta de asemenea si cu lipsa de seriozitate a candidatilor prin neprezentarea la intreviuri, expectante financiare nerealiste, acceptarea unui post si neprezentarea la angajare fara a anunta in prealabil potentialul angajator privind schimbarea optiunilor sau renuntarea cu usurinta la un loc de munca dupa o scurta perioada de timp.

Compania de recrutare Lugera&Makler a reusit recruteze pana in prezent aproximativ 2000 de persoane (incluzand mass recruitment pentru pozitii blue collars si entry level), inregistrand o crestere de 60% fata de acelasi interval in 2007, in timp ce Professional a reusit sa plaseze cu aproximativ 40% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In primele 5 luni ale anului, grupul Aims Romania a recrutat aproape 50 de candidati in toata tara, prin birourile din Bucuresti si Timisoara, cu 10% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ce sectoare au oferit cele mai atractive salarii

Ce sectoare au oferit cele mai atractive salariiPotrivit recruterilor, printre ariile profesionale care au oferit cele mai atractive salarii se numara real estate-ul, zona financiar bancara dar si constructiile.

„Datorita cresterilor cerintelor de specialisti financiar contabili si a segmentarii acestor domenii, pachetele salariale au devenit mult mai atractive in aceasta zona”, sustine Bianca Moraru Demeter. In acelasi trend se inscriu vanzarile la nivel de business development, project managementul in domeniul constructiilor sau IT, a adaugat Demeter.

De la inceputul anului si pana in prezent cresterea salariala inregistrata pe piata locala a fost de 3%-5%, potrivit country managerului Lugera&Makler. Totusi, potrivit reprezentantei Professional, fata de anul 2007, nu s-au mai remarcat cresteri majore salariale ci mai mult o uniformizare a acestora, afirmatie sustinuta si de Directorul General al grupului Aims Romania.

Ce aduce nou a doua jumatate a anului

Ce aduce nou a doua jumatate a anuluiPentru a doua jumatate a anului 2008, se mentin ca domenii de „maxim interes” retail-ul, real estate-ul, domeniul bancar. Exista insa solicitari tot mai multe si de la furnizorii de servicii logistice, a sectorului de manufacturing si de asigurari.

La nivel de salarii constructiile si domeniul financiar bancar isi vor mentine ritmul de crestere, este de parere Cristina Savuica. De asemenea, vor exista cresteri semnificative si pentru pozitiile de muncitor calificat si necalificat, a adaugat Country Managerul Lugera &Makler.

Insa, in opinia reprezentantei Professional, salariile nu vor mai avea cresteri spectaculoase pana la finalul anului. Exista posibilitatea ca in segmentele unde numarul specialistilor este foarte redus sa mai existe mici cresteri insa nu consideram ca nivelul salariilor va inregistra cresteri spectaculoase, sustine Demeter.

Ca si in prima jumatate a anului piata de recrutare va creste in ritm sustinut odata cu cresterea nevoilor de personal si mai ales cu dorinta angajatorilor pentru servicii profesioniste si de calitate. De asemenea, recruiterii sustin ca aceasta crestere va fi sustinuta si datorita faptului ca noi investitori sunt asteptati sa patrunda pe piata.