Primul job, in zona guvernamentala

Primul job, in zona guvernamentalaDupa terminarea facultatii cu specializarea in Finante- Banci, Pandele a primit un loc de munca in cadrul Comisiei de Buget Finante, unde a avut ocazia de a lucra cu actualul ministrul al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

“Mi-as fi dorit sa raman acolo, intram in contact cu multi oameni, insa nu puteam primi un post permanent din cauza lipsei de experienta. Puteam sa lucrez pe un post de colaborator, ceea ce insemna mai putini bani si obiective prea mici pentru ce imi doream”, explica, pentru Wall Street, analistul.

Acesta nu crede ca exista vreo varianta care sa-l faca sa renunte la postul actual, dar recunoaste ca aceasta zona guvernamentala a avut si are intotdeauna o anumita alura.

De la Capital la Vanguard

De la Capital la VanguardIntrarea in presa a fost intamplatoare, spune Pandele, primul job in mass-media fiind la ziarul Averea, care la acea vreme se dorea a fi un ziar economic. “Dupa cinci luni am fost contactat de revista Capital. Sederea mea acolo a fost cam lunga pentru gusturile mele, doi ani si jumatate”, spune Marius Pandele.

Cand presa nu i s-a mai parut interesanta, acesta a decis sa caute noi oportunitati in piata de capital si a reusit sa ocupe functia actuala in cadrul casei de brokeraj Vanguard.

“Din martie anul curent ocup postul de Head of Research. In momentul respectiv, acest post era cea mai buna varianta pe care o aveam si nu imi pare deloc rau ca am facut acest pas. Era normal sa trec din presa la o firma de brokeraj sau la un fond de investitii”, declara fostul jurnalist.

Experienta in presa nu se uita

Experienta in presa nu se uitaFostul jurnalist ne-a declarat ca de multe ori simte lipsa atmosferei din presa si ca in primele zile se indoia de alegerea facuta.

Atmosfera aici este un pic diferita decat cea din presa, dar pare mai aproape de ceea ce intelege Pandele printr-o afacere condusa intr-un mod profesionist. Fiecare dintre putinii colegi trebuie sa vina cu noi idei, nu neaparat pentru a-si pastra pozitia si pentru a promova personal, ci pentru a avea o organizatie puternica. E mai putina concurenta ca in presa, este o firma mai mica si exista putine persoane pe aceeasi pozitie, e o concurenta mai productiva si mai benefica. "Trebuie sa recunosc ca de multe ori mi-a fost dor de ceea ce faceam la Capital, dar cred ca este mai bine pentru cariera mea si cred ca pot face mai multe aici, ma pot pune in valoare mai bine”, continua analistul Vanguard.

Planurile sale au fost intotdeauna marete, explica acesta. In presa ii era mai greu sa-si afirme planurile si sa le duca la indeplinire din cauza birocratiei si a faptului ca trebuiau primite aprobari de la oamenii superior ierarhic.

“Aveam unele planuri extraeditoriale pe care uneori le puteam duce la indeplinire, alteori nu, dar aici imi este mai usor, pana acum am reusit sa modific putin unele rapoarte pentru a putea sa aducem lucruri noi, astfel incat clientii sa fie multumiti”, spune analistul Vanguard.

Ceea ce l-a atras la acest post a fost pozitia de middle-management, de coordonare pe partea de analiza pe care o presupunea job-ul, oferindu-i posibilitatea de a se afirma.

Marius Pandele nu exclude in totalitate varianta reintoarcerii sale in presa. “Poate ca voi reveni in presa la un moment dat, dupa ce voi demonstra ceea ce am de demonstrat in piata de capital. Acum, insa, categoric nu”, conchide acesta.