Primele si bonusurile de masa cele mai frecvente tipuri de compensatii

In pofida avantajelor salariale de care dispun, angajatii ar prefera acordarea de pensii private sau de asigurari medicale. Potrivit aceluiasi studiu, un sfert dintre angajatii din Bucuresti si mai mult de o cincime dintre cei din marile orase din tara isi doresc o asigurare privata de sanatate printre beneficiile oferite de angajator.

Cercetarea a fost efectuata in perioada 1-15 septembrie pe un esantion de 374 de respondenti din Bucuresti si 388 salariati din orase cu mai mult de 100.000 de locuitori.

In topul bonusurilor extrasalariale se gasesc primele, urmate indeaproape de tichetele de masa sau cele de tip cadou. Peste 57% dintre salariatii bucuresteni si mai mult de jumatate dintre cei din afara Capitalei primesc astfel de beneficii.

Bonusurile pentru performanta sunt mai des folosite de angajatorii din Bucuresti, numarul lor fiind dublu fata de cele acordate de angajatorii din tara, potrivit aceluiasi studiu.

Telefonul mobil, "team-building"-urile, cursurile de pregatire profesionala, masina de serviciu, pensia privata facultativa si asigurarea medicala sunt alte tipuri de beneficii primite intr-o mai mica proportie de angajati.

Conform studiului, primele si tichetele de masa sau cele cadou se ofera mai ales salariatilor din sistemul de stat, in vreme ce bonusurile pentru performanta, telefonul mobil, training-urile, masina de serviciu si "team-building"-urile se ofera in special in companiile private.

Bucurestenii schimba cel mai des locul de munca

Bucurestenii schimba cel mai des locul de muncaAcelasi studiu releva ca bucurestenii au o mobilitate mai mare pe piata muncii, fiind cei care isi schimba cel mai des locul de munca. Astfel, un bucurestean isi petrece in medie 6,68 de ani la un loc de munca, in vreme ce un angajat din afara Capitalei ramane, in medie, la acelasi loc de munca timp de 7,7 ani.

Diferente de mobilitate gasim si daca analizam compaiile de stat si companiile private.Astfel, angajatii de la institutiile de stat raman la acelasi loc de munca in medie zece ani, in timp ce angajatii companiilor private din Bucuresti isi petrec circa 5 ani la un loc de munca, iar cei din alte orase din tara aproximativ 6 ani.

Cea mai mare mobilitate pe piata se regaseste la angajatii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.

Persoanele care profeseaza in domeniul in care au absolvit studiile sunt tentati sa pastreze mai mult timp un loc de munca. Astfel, in Bucuresti, acestia raman la un loc de munca in medie 7,83 ani, iar in tara 10,09 ani.

Pe de alta parte, cei care nu profeseaza in domeniul pentru care s-au pregatit au o medie de 5,5 la anii petrecuti la un loc de munca in Bucuresti si 5,4 in marile orase din teritoriu.

Mednet Marketing Research Center este membru al Esomar (The World Association for Research Professionals) si Sorma (Societatea Romana de Marketing si Cercetarea Opiniei Publice).