2 / 4

Cluj : Salariile au ramas constante, beneficiile au scazut

Ovidiu Vilceanu, managerul companiei de recrutare Sales Consulting din Cluj, opineaza ca salariile din Ardeal nu au scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, in buzunarele angajatilor din aceaste regiune intra venituri cu 20-30% mai mici.

Diferenta de venit rezulta din diminuarea bonusurilor si a primelor pe care angajatii le primeau inainte de declansarea crizei. Bonusurile se acordau in proportie directa cu indeplinirea unor obiective fie de productie, fie de vanzari, fiind influentat si de profitul companiei angajatoare. Insa, in conditiile in care piata sufera modificari si scaderi certe ale cererilor si ale ofertelor, ca o consecinta fireasca, bonusurile se ajusteaza sau dispar in totalitate.

Managerul Sales Consulting considera ca singurele situatii in care se poate vorbi de reduceri salariale sunt acelea in care remuneratia era negociata in valuta, si odata cu cresterea euro si a dolarului, salariul scade in numar, dar isi pastreaza valoarea.

Vilceanu crede insa ca turbulentele economice au avut si efecte pozitive pe piata fortei de munca transilvanene. “In lunile septembrie- octombrie ale anului trecut am ajuns sa nu mai gasim oameni buni pentru procesul de recrutare. In trecut, asistam la o situatie dezechilibrata in care oamenii dictau modificarile din piata. Era o perioada cand era bine pentru angajati si mai rau pentru angajatori. Acum s-a inversat situatia”, a declarat Ovidiu Vilceanu.

De asemenea, el apreciaza ca au scazut pretentiile absolventilor de facultate care anul trecut cereau salarii de 800-1.000 de euro. Acum, clientii se hotarasc mai greu si unele companii incearca sa se uite la pachetele salariale”. Cu toate acestea, Vilceanu a declarat ca majoritatea companiilor ofera totusi acelasi salariu fix ca si pana acum.

In schimb, numarul CV-urilor primite de catre companiile de recrutare a crescut simtitor. “Pot spune ca noi primim cu 200-300% mai multe CV-uri decat acum un an. Insa aceasta nu inseamna ca avem de doua ori mai multi someri. Oamenii se panicheaza si depun mai multe CV-uri. In spatele acestor cresteri sunt de fapt doar cu 10-15% mai multe persoane care isi cauta un loc de munca”, a afirmat Vilceanu.

Industriile care merg bine sunt cele de Outsourcing, Share Service Center, call-center-urile companiilor de telecomunicatii. “IT-ul este o industrie care functioneaza bine, mai ales ca aceste companii au proiecte consistente. Daca ar fi sa fac un top al industriilor care merg cel mai bine in Cluj ar fi: Outsourcing, IT si Pharma”, a mai spus Vilceanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri