1 / 7

Clauza de neconcurenta

Desi conditiile impuse de angajator respecta litera legii, acestea pot crea dezavantaje angajatilor care, desi semneaza contractul, nu sunt pe deplin informati si constienti de urmarile fiecarei clauze stipulate.

“In prezent exista numeroase litigii intre angajati si angajatori. Cu toate acestea, de multe ori angajatii sunt reticenti in a recurge la instanta, in parte datorita increderii scazute in posibilitatea de a-si gasi dreptatea in acest mod corelata cu necunoasterea avantajelor procesuale reglementate de lege in favoarea lor, si in parte datorita presiunii la care unii au fost supusi pentru a inceta contractul de munca. In asemenea cazuri angajatii se multumesc sa isi caute un alt loc de munca, un eventual litigiu cu fostul angajator fiind privit ca o pierdere de timp si mai ales de bani. ”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Lisievici, avocat in cadrul casei de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii.

In ceea ce priveste clauza de neconcurenta, cea mai des intalnita restrictie este aceea care interzice angajatului sa ocupe un post la o alta companie concurenta imediat ce a plecat de la vechiul loc de munca. Potrivit legii, clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum doi ani pentru cei care au ocupat functii de conducere.

Ceea ce multi angajati nu stiu insa este ca daca in contractul individual de munca nu sunt stipulate clar anumite conditii, clauza poate fi declarata nula.

“Clauza de neconcurenta produce efecte numai daca indeplineste conditiile prevazute de articolul 21 alineatul 2 din Codul muncii, adica sa precizeze in mod concret: activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul. Nu este de ajuns sa se prevada doar angajatorii la care salariatul nu poate fi angajat, ci trebuie prevazute expres activitatile interzise salariatului. Clauza de neconcurenta poate avea o durata de maxim doi ani, perioada in care angajatorul datoreaza fostului salariat o indemnizatie lunara de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.”, a precizat Lisievici.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri