Cine isi mai gaseste loc de munca in domeniul financiar-bancar?

Cine isi mai gaseste loc de munca in domeniul financiar-bancar?Pe de o parte, contabilitatea specializata, managementul riscului, consultantii audit si recuperatorii de credite sunt singurele job-uri inca in vizorul angajatorilor, sustin specialistii in resurse umane.

De cealalta parte, cele mai putine cereri s-au inregistrat in sectoarele bancar, brokeraj, taxe si audit, a declarat Loredana Ladunca, managing partner al firmei de recrutare specializata in domeniul financiar-bancar LCL Financial Recruitment.

“In contextul economic dificil al anului 2009 se poate constata la majoritatea companiilor o reducere a bugetelor alocate recrutarii de noi angajati, motiv care a determinat o reducere sau chiar o inghetare a recrutarii de personal. In aceste circumstante s-a inregistrat o cerere de personal pe pozitii specializate de contabilitate, in special pentru un nivel de experienta de peste 3 ani”, a explicat Lidia Maier, HR Consultant pentru Adecco Romania, una dintre cele mai importante companii de resurse umane.

Modificarile de pe piata financiar-bancara reprezinta atat consecinte directe ale crizei financiare, cat si efecte ale strategiilor practicate in 2008, axate pe angajare masiva si salarii mari raportate la cerintele postului si dimensiunea companiei.

Piata muncii a anului 2008 era caracterizata printr-un deficit al fortei de munca in toate domeniile de activitate – inclusiv in domeniul financiar bancar -, o rata mare a fluctuatiei de personal, explicat prin motivatiile financiare ale angajatilor si o evolutie ierarhica rapida.“Au existat cereri pentru toate tipurile de pozitii, atat pentru cele de nivel entry-level, cat si pentru pozitiile specializate”, isi aminteste Maier.

Astfel, datorita unei disproportii intre numarul mare de oferte de slujbe si numarul mic de candidati, salariile negociate la angajare isi ridicau continuu pragul, compania investind in angajati uneori chiar si mai bine de jumatate din buget.

“S-a ajuns in punctul in care fisa postului angajatului si indatoririle sale nu mai aveau o corespondenta directa cu nivelul salarial”, spune Ladunca. Candidatii cereau salarii din ce in ce mai mari pentru acelasi volum de munca si pentru ca pe piata concurenta intre companii era crescuta, si intre nivelul remuneratiei a inceput sa existe rivalitate.

Tendinte in T2 al 2009

Tendinte in T2 al 2009Criza si strategiile axate excesiv pe remunerarea si beneficiile angajatilor au condus la schimbarea cu 180 de grade a situatiei in piata muncii, iar trimestrul doi al anului in curs pare sa aduca vesti deloc imbucuratoare pentru companii si candidati. Salariile vor stagna, pachetele extrasalariale vor fi modificate, iar angajatii vor fi redistribuiti in interiorul organizatiei, pentru a evita astfel o concediere.

“Tendinta generala pe piata financiar-bancara va fi ca numarul de angajari sa nu inregistreze o crestere semnificativa. Principalele companii financiar-bancare apeleaza la relocarea personalului deja existent sau reduceri de personal in anumite departamente, cei mai afectati de aceasta tendinta fiind angajatii cu contracte pe perioada determinata sau cei care ocupa pozitii de suport. In incercarea de a evita concedierile si de a se incadra in reducerea de costuri, cele mai multe companii apeleaza la inghetarea salariilor angajatilor sau oferirea de mariri salariale esalonate in timp. De asemenea, unele companii angajatoare au impus o modificare a pachetelor de beneficii oferite anagajatilor in sensul eliminarii unora dintre beneficiile oferite in trecut“, adauga Maier.

De aceeasi parere este si Mihaela Perianu, general manager al companiei de resurse umane Aims Human Capital Romania. Ea subliniaza ca intentia firmelor din domeniul financiar-bancar nu este una de expansiune, ci de eficientizare a costurilor si de mentinere a randamentului cu acelasi numar de angajati. “Sistemul financiar-bancar este preocupat de eficientizarea afacerii, optimizarea proceselor, cresterea calitatii serviciilor. Nu exista o nevoie accentuata de largire a echipelor din acest sector. Se mai fac angajari, dar destul de rar”, spune ea.

In aceasta situatie se afla, de exemplu, compania de consultanta Mazars, a carei strategie consta in mentinerea pozitiilor existente. “Totusi, in unele echipe a fost nevoie sa angajam oameni”, sustine Monica Cojocaru, HR manager al Mazars Romania. Aceasta mentioneaza ca eventualele ajustari salariale vor depinde de evolutia economica. “Cred ca firmele care au avut de facut modificari salariale (in sensul scaderii lor) deja le-au facut in trimestrul I. De crescut, in acest interval, nu cred ca vor creste. Probabil, in firmele in care se fac promovari, angajatii vor avea salariile mai mari, corespunzator noii pozitii“, a spus ea.

In luna februarie a anului curent, compania anunta prin Eric Pietrac - directorul international de HR - 15 noi angajari pentru 2009. Mazars Romania numara in acest moment in jur de 80 de salariati.

O alta institutie care sustine mentinerea constanta a job-urilor si chiar cresterea cu peste 3% a salariilor in 2009 este Banca Comerciala Romana (BCR). Potrivit unor declaratii ale departamentului de comunicare al BCR, facute la sfarsitul lunii martie, institutia de credit va mentine constant numarul angajatilor, la 8.700, chiar daca va mai deschide inca 40-50 de sucursale. O parte din cei 8.700 de angajati ai bancii vor fi trimisi sa lucreze in noile sucursale, in timp ce pozitiile ramase descoperite vor fi desfiintate, ca urmare a externalizarii serviciilor de IT.


Candidatul ideal nu negociaza salariul

Candidatul ideal nu negociaza salariulPentru trimestrul doi al anului 2009, Ladunca estimeaza ca managerii companiilor impreuna cu departamentul de resurse umane vor continua procesul de eficientizare a fiecarui salariat, urmarind realocarea resurselor intre diferite functiuni si eliminarea personalului neproductiv.

“Angajarile vor urmari in special acoperirea pozitiilor devenite vacante din organigrama si mai putin pentru pozitii noi. Avand in vedere numarul extrem de redus al angajarilor din T1, estimam o usoara crestere in urmatorul trimestru”, a precizat ea.

In plus, conform celor mai recente previziuni, ar exista posibilitatea unei dinamizari la nivelul cererii pentru forta de munca in trimestrul 3 si 4 al anului 2009, completeaza Maier. Totusi, salariile nu vor mai suferi modificari importante in urmatoarea perioada, conform Loredanei Ladunca. ”Va urma o reasezare a salariilor, urmand ca la sfarsitul anului, in functie de obiectivele companiilor si de rezultate, sa fie reanalizate si actualizate la noile schimbari economice”, a completat ea.

Pentru urmatoarele trei luni, nu numai companiile sunt cele care vor opera modificari ale strategiei. Deopotriva, candidatii pentru locurile de munca vacante vor trebui sa isi plieze asteptarile pe nevoile companiei si pe contextul economic.

“Da, in acest moment candidatii sunt mai dispusi acum sa accepte ofertele fara a negocia salariile pe care le-ar fi obtinut la inceputul lui 2008”, spune Perianu.

Pentru pozitiile de entry-level intr-o institutie financiar-bancara, salariul mediu se invarte in jurul sumei de 250-300 de euro, cu aproape 30% mai mici decat in urma cu un an, mentioneaza Ladunca.

In plus, fata de acceptarea unui salariu cu 30% mai mic decat anul trecut, printre actiunile intreprinse de candidati se numara si trimiterea unui numar semnificativ de CV-uri catre companiile care ofera job-uri. “Nr CV-urilor s-a dublat incepand cu ianuarie 2009 fata de T4 2008, cele
mai multe CV-uri provenind de la persoane care au fost restructurate sau care au simtit afectata financiar compania in care lucreaza”, explica Ladunca.

O alta masura de cautare a sentimentului de siguranta a locului de munca este luata de actualii angajati care sunt mult mai prudenti cand vine vorba de o schimbare a job-ului.

“Pe parcursul anului 2009 s-a constatat o diminuare semnificativa a fluctuatiei de personal in majoritatea institutiilor din domeniul financiar-bancar si o crestere a competitiei intre angajati, acestia devenind mult mai prudenti in schimbarea locului de munca. Tendinta generala la nivelul pietei muncii pentru anul 2009 si, implicit, in domeniul financiar-bancar a fost reducerea asteptarilor salariale ale angajatilor si o mai mare flexibilitate din partea acestora, pe fondul cresterii ratei somajului la nivelul intregii tari”, sustine Maier.


Intre 30% si 50 % mai putine job-uri in financiar-bancar

Intre 30% si 50 % mai putine job-uri in financiar-bancarTendintele manifestate de companii si de angajatori au o imagine fidela in cifrele calculate de site-urile de recrutare in ceea ce priveste rata angajarilor in domeniul financiar-bancar.

Astfel, eJobs, lider-ul site-urilor de recrutare, anunta ca numarul job-urilor din sectorul financiar-bancar a inregistrat o scadere de 50% fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Pe MyJob.ro, al treilea competitor de pe piata, detinut de compania NetBridge, au fost postate peste 950 de anunturi de joburi la domeniul Banci/Finante, fata de aproximativ 1.400 in aceeasi perioada din 2008, remarcandu-se o scadere de aproape 30% in oferta companiilor din domeniu. Si pe site-ul BestJobs, parte a Neogen, domeniul financiar-bancar a inregistrat o usoara scadere a numarului de joburi, conform Carmen Hadarau, specialist marketing al BestJobs.ro.

“In ceea ce priveste interesul manifestat de candidati pentru job-urile din aceste departamente, numarul aplicatiilor primite de o companie din aceste domenii se incadreaza intre 100 si 300 de CV-uri depuse pentru o singura pozitie, in functie de importanta companiei, dar si de responsabilitatile si beneficiile job-ului respectiv”, sustine Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs. In acelasi timp, BestJobs anunta o crestere de 150% a numarului de CV-uri postate in primele trei luni ale anului 2009, fata de trimestrul patru al anului anterior, iar MyJob - o dublare a CV-urilor fata de sfarsitul lui 2008.