1 / 5

Cine isi mai gaseste loc de munca in domeniul financiar-bancar?

Pe de o parte, contabilitatea specializata, managementul riscului, consultantii audit si recuperatorii de credite sunt singurele job-uri inca in vizorul angajatorilor, sustin specialistii in resurse umane.

De cealalta parte, cele mai putine cereri s-au inregistrat in sectoarele bancar, brokeraj, taxe si audit, a declarat Loredana Ladunca, managing partner al firmei de recrutare specializata in domeniul financiar-bancar LCL Financial Recruitment.

“In contextul economic dificil al anului 2009 se poate constata la majoritatea companiilor o reducere a bugetelor alocate recrutarii de noi angajati, motiv care a determinat o reducere sau chiar o inghetare a recrutarii de personal. In aceste circumstante s-a inregistrat o cerere de personal pe pozitii specializate de contabilitate, in special pentru un nivel de experienta de peste 3 ani”, a explicat Lidia Maier, HR Consultant pentru Adecco Romania, una dintre cele mai importante companii de resurse umane.

Modificarile de pe piata financiar-bancara reprezinta atat consecinte directe ale crizei financiare, cat si efecte ale strategiilor practicate in 2008, axate pe angajare masiva si salarii mari raportate la cerintele postului si dimensiunea companiei.

Piata muncii a anului 2008 era caracterizata printr-un deficit al fortei de munca in toate domeniile de activitate – inclusiv in domeniul financiar bancar -, o rata mare a fluctuatiei de personal, explicat prin motivatiile financiare ale angajatilor si o evolutie ierarhica rapida.“Au existat cereri pentru toate tipurile de pozitii, atat pentru cele de nivel entry-level, cat si pentru pozitiile specializate”, isi aminteste Maier.

Astfel, datorita unei disproportii intre numarul mare de oferte de slujbe si numarul mic de candidati, salariile negociate la angajare isi ridicau continuu pragul, compania investind in angajati uneori chiar si mai bine de jumatate din buget.

“S-a ajuns in punctul in care fisa postului angajatului si indatoririle sale nu mai aveau o corespondenta directa cu nivelul salarial”, spune Ladunca. Candidatii cereau salarii din ce in ce mai mari pentru acelasi volum de munca si pentru ca pe piata concurenta intre companii era crescuta, si intre nivelul remuneratiei a inceput sa existe rivalitate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri