Radiografia mobilitatii personalului in 2009 vs 2008

Radiografia mobilitatii personalului in 2009 vs 2008Vestea proasta: cifrele mai reduse ale mobilitatii angajatilor se vor mentine la cote scazute, ba chiar vor atinge nivelul zero, pe fondul lipsei de lichiditati cu care companiile se vor confrunta in semestrul al doilea al acestui an.

Fluctuatia de personal, definita ca raportul dintre numarul de persoane care pleaca voluntar sau prin concediere din organizatie si numarul celor care vin sa ocupe posturile vacante, dadea mari batai de cap angajatorilor in anul 2008, reprezentand chiar o gaura neagra in bugetul de HR.

“Fluctuatia a inregistrat cote crescute in primul semestru al anului 2008, cu o medie cam de 30-40%, uneori chiar 50% in domeniul vanzarilor. Trendul a scazut pana la un prag de 7-8% in decembrie 2008. In sectorul IT, fluctuatia a fost de aproximativ 8-10% ajungand la aproape 0% la sfarsitul anului trecut. Acum fluctuatia de personal tinde spre procente intre 3-7%, in unele domenii fiind chiar inexistenta”, sustine Cristina Retegan, project&marketing coordinator al companiei de consultanta Psihoselect. [Cum mai sunt platiti specialistii din IT?]

Mobilitatea angajatilor are la baza atat cauze interne – salariul mic fata de alte organizatii cu acelasi profil, cultura profesionala in dezacord cu valorile angajatilor, oportunitati restranse de instruire si promovare – cat si cauze care tin de piata fortei de munca – o rata scazuta a somajului, tendinta generala de crestere salariala si accesul rapid la o functie de conducere.

Ce se intampla de fapt pe piata fortei de munca in prima jumatate a anului 2009? Cuvantul de ordine este prudenta. Dupa ce in primul trimestru majoritatea angajatorilor au efectuat disponibilizari, trimestrul doi a adus inghetarea angajarilor chiar si pe posturile care in acest moment sunt vacante, spun specialistii in HR.

Recruiterii explica lipsa de proiecte in recrutare, si deci de mobilitate a personalului, prin trei tendinte clare ale pietei: panica in randul angajatilor ii determina pe acestia sa tina strans de jobul actual, in timp ce companiile stau in stand by, dupa ce au taiat nenumarate posturi din organigrama. Mai mult, rata somajului s-a aflat in continua crestere atingand cota de 5,8% in luna mai, cu doua procente mai mult decat in aceeasi luna a anului 2008, potrivit datelor ANOFM.

Salariu mai mare, un miraj al angajatilor de criza?

Salariul fix, principalul magnet catre un nou loc de munca, a intrat la apa in sectoare de activitate ca cel al vanzarilor, imobiliarele, constructii sau domenilul auto si s-a mentinut constant in farma, FMCG sau IT. Recruiterii spun ca tendintele de a ramane in expectativa si de a pastra actualul nivel salarial vor domina si a doua parte a anului in curs. [Top 10 joburi de recesiune]

„Sa mergi in alta parte pentru un salariu mai bun ? Azi asta s-a terminat ! Chiar stiu ca sunt persoane care spun ca au acceptat diminuari salariale cu 10% de pilda, pentru a-si pastra locul de munca. A trecut timpul inflatiei salariale anarhice ! Sigur, media salariilor era mica in 2005, si trebuia revalorizata. Dar aceste revalorizari pana la 40% pe an, au avut efecte negative. Fara sa mai luam in calcul si ca multi se duceau sa cautejob in alta parte pentru cativa lei in plus, ceea ce a creat o rata mare a fluctuatie de personal”, sustine Alain Lebourg, fost recruiter pentru Grupul Renault si actual director al firmei de recrutare Activaction.

Podiumul angajatilor care abandonau un loc de munca in favoarea unui salariu fix mai mare era ocupat anul trecut de segmentul entry-level, cu mai putin de trei ani de experienta in munca. “Pe langa salariul fix crescut, acesti angajati plecau si pentru beneficii extrasalariale, pentru oportunitatea de instruire profesionala si pentru un climat organizational mai permisiv.”, sustine Bogdan Toth, general manager al companiei de recrutare HR4U.

In cea ce priveste middle managerii, perspectiva de promovare si avansare profesionala era ceea ce ii impingea spre un nou job in timp ce top managerii plecau pentru castigarea unui statut si pentru a beneficia de renumele si imaginea companiei angajatoare, spune Toth.

Acum, numai oamenii de vanzari migreaza spre o companie unde isi pot indeplini targetul si unde nu sunt constransi sa se bazeze numai pe salariul fix. „Anumite persoane pleaca din cauza scaderii volumelor de vanzari care nu le permite incasarea primelor si a bonusurilor de performanta”, crede Lebourg.

Harta mobilitatii angajatilor in 2009

Harta mobilitatii angajatilor in 2009“In semestrul intai din 2009, 80% din angajatii care decid sa isi schimbe job-ul vizeaza promovare profesionala. Pozitiile care mentin o anumita dinamica a pietei de recrutare sunt cele de middle spre top managemant unde se fac schmbari din ratiuni profesionale. Restul de 20% sunt angajatii pe pozitii cu cel mult trei ani de experienta, care decid sa plece din motive financiare”, mentioneaza Toth.

Cristina Retegan subliniaza ca cei mai stabili angajati in perioade de recesiune sunt cei cu putina experienta in munca, care se tem ca, odata plecati, nu vor mai gasi un alt loc de munca. O alta temere a acestei categorii tine de sansele mari de reducere a posturilor de la baza piramidei organizationale.

Un proces invers se petrece in cazul managerilor companiilor. “In cazul in care vorbim de top management, nu vorbim de plecari voluntare, de cele mai multe ori sunt plecari dorite de actionariat, dupa o perioada in care au urmarit rezultatele financiare ale companiei si nu sunt multumiti de trendul pe care il parcurge firma“, sustine Retegan.

Cele mai mari fluctuatii de personal sunt inregistrate in randul companiilor furnizoare de servicii de outsourcing, si in departamentele de vanzari. De cealalta parte, cu una dintre cele mai mici fluctuatii sunt companiile de IT, spun recruiterii.

Pentru compania furnizoare de servicii de BPO Genpact, rata fluctuatiei de personal s-a domolit in toate departamentele, numai cei cu putina experienta in munca alegand alte companii, declara la mijlocul trimestrului doi Crina Ilie, HR operations & enabling functions pentru Europa.

Cu toate acestea, la un nivel al angajarilor de 20 – 30 de persoane lunar, rata fluctuatiei se mentine ridicata fata de alte sectoare de activitate.

Expand Health, o alta companie furnizoare de servicii de outsourcing in domeniul Farma, a constatat o scadere a mobilitatii personalului de la 30% in 2008 la 10% in primul trimestru al anului curent, media fluctiuatiei situandu-se totusi deasupra nivelului de 3-7% din celelalte sectoare de activitate (3-7%). [Ce amprente lasa criza in industria farma locala]

La nivelul grupului Brinel, companie furnizoare de servicii IT, rata fluctuatiei de personal a variat in 2008 intre 12 si 18%, in functie de linia de business. Marcel Borodi, general manager al companiei a declarat ca aceasta rata a inregistrat o diminuare semnificativa, neputand preciza cu exactitate valoare fluctuatiei in semestrul intai al anului 2009.

“Domeniul IT&C a cunoscut printre cele mai mici rate ale fluctuatie de personal si datorita trendului ascendent al dezvoltarii business-urilor. Partea de retele si soft sunt in continuare cele mai mari consumatoare de resurse umane. Prin urmare, pozitiile de programatori, indiferent de nivelul de experienta, sunt inca intalnite pe toate platformele web de recrutare. “, conchide Toth.