1 / 4

Radiografia mobilitatii personalului in 2009 vs 2008

Vestea proasta: cifrele mai reduse ale mobilitatii angajatilor se vor mentine la cote scazute, ba chiar vor atinge nivelul zero, pe fondul lipsei de lichiditati cu care companiile se vor confrunta in semestrul al doilea al acestui an.

Fluctuatia de personal, definita ca raportul dintre numarul de persoane care pleaca voluntar sau prin concediere din organizatie si numarul celor care vin sa ocupe posturile vacante, dadea mari batai de cap angajatorilor in anul 2008, reprezentand chiar o gaura neagra in bugetul de HR.

“Fluctuatia a inregistrat cote crescute in primul semestru al anului 2008, cu o medie cam de 30-40%, uneori chiar 50% in domeniul vanzarilor. Trendul a scazut pana la un prag de 7-8% in decembrie 2008. In sectorul IT, fluctuatia a fost de aproximativ 8-10% ajungand la aproape 0% la sfarsitul anului trecut. Acum fluctuatia de personal tinde spre procente intre 3-7%, in unele domenii fiind chiar inexistenta”, sustine Cristina Retegan, project&marketing coordinator al companiei de consultanta Psihoselect. [Cum mai sunt platiti specialistii din IT?]

Mobilitatea angajatilor are la baza atat cauze interne – salariul mic fata de alte organizatii cu acelasi profil, cultura profesionala in dezacord cu valorile angajatilor, oportunitati restranse de instruire si promovare – cat si cauze care tin de piata fortei de munca – o rata scazuta a somajului, tendinta generala de crestere salariala si accesul rapid la o functie de conducere.

Ce se intampla de fapt pe piata fortei de munca in prima jumatate a anului 2009? Cuvantul de ordine este prudenta. Dupa ce in primul trimestru majoritatea angajatorilor au efectuat disponibilizari, trimestrul doi a adus inghetarea angajarilor chiar si pe posturile care in acest moment sunt vacante, spun specialistii in HR.

Recruiterii explica lipsa de proiecte in recrutare, si deci de mobilitate a personalului, prin trei tendinte clare ale pietei: panica in randul angajatilor ii determina pe acestia sa tina strans de jobul actual, in timp ce companiile stau in stand by, dupa ce au taiat nenumarate posturi din organigrama. Mai mult, rata somajului s-a aflat in continua crestere atingand cota de 5,8% in luna mai, cu doua procente mai mult decat in aceeasi luna a anului 2008, potrivit datelor ANOFM.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri