Mai multe proiecte pentru head-hunteri

Mai multe proiecte pentru head-hunteriHead-hunter-ul George Butunoiu a reusit sa incheie peste 25 de proiecte in valoare de aproximativ 300.000 de euro, cu un profit de peste 50% in semestrul unu al acestui an. “Numarul proiectelor este comparabil cu cel realizat anul trecut”, sustine Butunoiu.

Nici Advice Human Resources nu a resimtit o contractie a business-ului mai mare de 30%, aceasta si datorita colaborarii cu EMA Partners International.

“Asistam la o schimbare fata de inceputul anului 2009, cand majoritatea companilor nu-si asumau riscul de a pune in aplicare planuri de crestere si dezvoltare. Faptul ca din luna mai cererile de recrutare s-au dublat fata de luna februarie-martie reprezinta poate unul dintre cele mai pertinente argumente, care ne conduc la concluzia ca lucrurile se misca in directia buna. Estimam ca vom avea cel putin 60% din numarul proiectelor pe care le-am derulat in 2008”, subliniaza Mihaela Scarlat, executive researcher la Advice Human Resources.

Cresterea cererilor pentru manageri poate fi o consecinta a starii de expectatie a companiilor din trimestrul intai. Atunci, majoritatea proiectelor de head-hunting au fost amanate sau sistate, determinand o scadere directa si abrupta a cererii. „Numai in cazurile extreme, in care companiile nu au reusit sa ocupe o pozitie promovand un angajat din interior, au apelat la executive search”, spunea la sfarsitul trimestrului intai Petra Votisky, country manager al firmei de recrutare Human Value International.

Recruiterii explica mentinerea numarului proiectelor de executive search si prin nevoia esentiala a companiilor de lideri competenti, care sa conduca cu succes compania spre sfarsitul crizei.

O companie nu poate tine descoperite pozitiile de top pentru ca, mai ales in perioadele de criza, este nevoie de schimbari de strategie pentru o adaptare rapida la noile conditii.

“Scaderile inregistrate fata de anul trecut se datoreaza in special optimizarilor facute de companii (de ex.: neocuparea unor pozitii care s-au eliberat) si scaderii investitiilor straine directe in Romania. Acestea au redus numarul de potentiale pozitii de top management noi”, afirma Valentin Dima, consultant in cadrul firmei de executive search KM Trust.

Ce tip de manageri vrea piata?

Ce tip de manageri vrea piata?Managerul traseaza politica si directia companiei pe termen scurt, mediu si lung, iar pozitia sa in companie este una vitala. Daca inainte de criza un bun manager era cel care crestea cifra de afaceri, aducea profit si deschidea noi linii de business, managerul de criza cautat de head-hunteri are un profil diferit.

In opinia recruiter-ilor acesta trebuie sa aiba capacitatea de a conduce nu numai un business, ci si oamenii din subordine. “Se pune din ce in ce mai mult accent pe capacitatea managerului de a fi orientat catre oameni, de a le servi drept model si de a-i motiva. In aceasta perioada, cei mai multi angajati resimt insecuritatea locului de munca si au nevoie mai mult decat oricand de un lider vizionar, orientat atat pe afacerea pe care o coordoneaza, dar si pe oamenii care il sprijina in demersul sau”, spune Scarlat.

Un alt atu al managerului de criza este capacitatea acestuia de a gandi noi strategii de reducere a costurilor fara a afecta major liniile de business deja existente. Mai mult, la putere acum sunt managerii inovatori, care fac din criza o oportunitate de a lansa compania pe noi piete si de a gasi strategii ieftine, dar eficiente de marketing, mai spun recruiterii.

“Companiile sunt mai atente la evaluarea competentelor profesionale si mai ales a abilitatilor personale. Din pacate, modelele de business si cresterea economica sustinuta din ultimii 10 ani in Romania nu au fost premise favorabile dezvoltarii de astfel de competente si abilitati, accentul fiind pus mai ales pe rezultate si mai putin pe modul de a le atinge", completeaza Dima.

Daca head-hunterii nu multumesc clientii, propunand candidati potriviti cerintelor si culturii organizationale ale companiei, in peisaj apare un nou tip de executiv – interim managerul.

Interimatul este sustinut de persoane cu peste zece ani de experienta, capabile sa se integreze rapid in organizatie. In decurs de trei luni pana la doi ani acestia trebuie sa puna compania pe o directie de stabilitate si chiar profit, potrivit lui Rudolf Fedorovici, consultant Advice Human Resources.

“Interim manageri sunt fie conationali, fie expati - trimisi in Romania de catre compania-mama. Pana in anul 2008, procentul expatilor era mai mare, se apropia de 70-80%, insa acum in Romania avem un numar relativ mic de manageri care isi asuma titulatura de Interim”, mentioneaza Feodorovici.



Salariile top managerilor sunt in picaj

Salariile top managerilor sunt in picajPiata salariilor executivilor in semestrul intai al anului 2009 a inregistrat o scadere de 15%, in opinia Mihaelei Scarlat. “Aceste scaderi au fost insa mult mai pronuntate in domeniile vanzarii materialelor de constructie, imobiliar si IT, ajungand pana la 25-30%”, adauga ea.

Valentin Dima estimeaza o scadere a pietei salariilor cu 10-15% a pachetelor pentru astfel de candidati, adesea schimbandu-se mai degraba ponderea intre pachetul fix si cel variabil.

“S-a comentat in ultima vreme despre o revenire ‘la putere’ a angajatorilor, in sensul scaderii puterii de negociere a candidatilor in cazul obtinerii unei oferte. Aceasta schimbare se manifesta mai degraba la noile angajari si oricum are o amploare mai mica in cazul pozitiilor de top management, o zona in care candidatii foarte buni raman greu de gasit, din motivele aratate mai devreme”, afirma el.

Salariile in banking, care anul trecut ajungeau la 15.000 de euro lunar pentru un presedinte, 8.000-10.000 de euro pentru un vice-presedinte, au scazut cu maximum 20%.

Pentru managerii care au fost disponibilizati, sansa de a gasi un nou loc de munca este extrem de redusa, iar veniturile pot inregistra scaderi de pana la 30%.

“Daca cineva cu o pozitie de top si-a pierdut locul de munca, e foarte greu sa-si mai gaseasca un job nou cu un salariu mai mare de 70% din cat avea inainte. Daca gaseste trebuie sa se considere foarte norocos”, sustine head hunter-ul.

In schimb, pentru managerii care inca sustin o organizatie, plecarea pe un alt post le poate aduce un plus de 20-30% fata de venitul actual. Butunoiu crede insa ca aceste cazuri sunt rare pe piata, mai ales cand angajatorii se orienteaza catre disponibilizati, care ajung sa coste cu 50-60% mai putin decat acum un an.

Daca anul 2008 a fost prosper pe toate planurile, anul in curs privilegiaza anumite industrii. Farma, FMCG, IT si sectorul energetic au cea mai mare nevoie de manageri pentru ca inca isi permit sa dezvolte linii de business.

“Cererea de manageri pentru domeniile farmaceutic si FMCG se mentine si in semestrul intai al acestui an. In plus, recrutam manageri pentru sectorul petrolier”, sustine Scarlat. Si KM Trust recruteaza din aceleasi sectoare, in conditiile in care afacerile in imobiliare, constructii si auto – cei mai mari clienti ai companiilor de executive search – au inghetat in 2009.