1 / 4

Ce estimeaza specialistii in HR

“Nu sunt foarte optimista. Tendinta generala este de scadere a personalului si de optimizare a activitatii celor ramasi”, spune Mirela Marinescu, director de recrutare in cadrul firmei de resurse umane APT Resources & Services

La inceputul anului 2009 managerii si antreprenorii au fost pusi fata in fata cu realitatea economica – criza avea sa se instaleze si in Romania, lovind puternic business-urile autohtone si ale multinationalelor. Planul anti-criza a venit rapid. Afaceristii au incetat expansiunea si au decis sa conserve cele mai profitabile linii, renuntand la orice cheltuiala care le-ar fi adus pierderi. In prima faza s-a facut curatenie in organigrama, restructurand angajatii a caror activitate nu avea o importanta vitala pentru organizatie. Bugetele de resurse umane au fost drastic diminuate. Celor ramasi la slujba li s-a comunicat inghetarea sau scaderea nivelului salarial pe termen nelimitat, la pachet cu disparitia unor bonusuri extra-salariale.

A doua parte a anului 2009 nu va aduce schimbari majore. Profitul acumulat in 2008, care a sustinut bugetul de HR in prima parte a anului, va secatui definitiv, declansand un alt val de disponibilizari. Astfel, somajul va continua sa creasca, va trece pragul de 6% in luna iulie si va ajunge la cote de aproape 9% pana la sfarsitul anului, conform analistilor economici. Concurenta de pe piata fortei de munca, dar si precautia si scepticismul in a angaja al managerilor vor tine pe loc salariile. In sectoarele de activitate puternic lovite de criza, acestea ar putea intra chiar pe o panta descendenta. Recrutarea va fi pe zero in semestrul doi, potrivit specialistilor in resurse umane.

“Revenirea pietei de consultanta in resurse umane este in stransa legatura cu inregistrarea unor semnale evidente de revenire a economiei in ansamblu. Cu toate acestea, serviciile de recrutare fac parte din categoria celor care isi vor reveni cu o intarziere de 6-12 luni fata de momentul redresarii companiilor, din cauza celor doi parametri modificati in perioada de criza: necesarul de forta de munca si costurile implicate de folosirea unor profesionisti externi companiilor”, apreciaza Loredana Ladunca, manager al LCL Financial Recruitment, companie de recrutare pentru piata financiar-bancara.

Business-ul vanatorilor de manageri isi revine din amorteala

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri