1 / 4

Relocarea - solutia imposibila pentru disponibilizati

“Inainte de inceperea crizei, un angajat cerea intre 20% si 50% in plus la salariu pentru schimbarea locului de munca in acelasi oras. Pentru o relocare insa suma putea ajunge si cu 50% sau chiar 100% mai mult, in special daca mutarea se facea dinspre Bucuresti inspre provincie. Acum lucrurile s-au schimbat. Angajatii se relocheaza si pentru 20% in plus la salariu”, considera Ovidiu Vilceanu, managing partner al firmei de recrutare Sales Consulting, cu reprezentante in Bucuresti si Cluj.

Pana in vara anului 2008, climatul economic stabil si expansiunea business-urilor permitea recruiter-ilor sa parafeze contracte pentru relocare care includeau un salariu cu aproape 50% mai mare, contravaloarea deplasarilor si a chiriei noilor angajati. Pentru pozitiile de conducere, compania angajatoare punea la dispozitie un pachet si mai generos, completand lista de beneficii cu masina, asigurari de viata si de sanatate sau plata costului de scolarizare a copiilor.

Fara aceste beneficii, dar si fara siguranta unui loc de munca intr-un oras necunoscut, romanii devin din ce in ce mai reticenti in a lua decizia de a se reloca. Nici macar un pachet salarial mai atractiv, principalul motiv pentru relocare in anii trecuti, nu mai convinge personalul sa migreze dintr-o regiune in alta.

Intr-un top al motivelor pentru migrarea personalului, primul loc era ocupat de nivelul remuneratiei, urmat de importanta functiei si de stabilitatea locului de munca. Recesiunea a inversat ordinea prioritatilor, asa incat acum, cand salariile au cunoscut o reducere consistenta si cand numarul locurilor de munca disponibile este aproape de zero, stabilitatea locului de munca primeaza in fata nivelului salarial, considera Cristina Retegan, Project & Marketing Coordinator al companiei de consultant Psihoselect.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri