Mama, ma intorc acasa!

Disparitia unor beneficii, negocierea la sange a pachetului salarial de intrare si apetitul pentru angajarea persoanelor cu experienta sunt numai cateva dintre efectele crizei care au imputinat sansele de intrare pe piata ale unui tanar absolvent.

“Unii dintre proaspetii absolventi deja au luat drumul spre orasele natale. Daca ei nu au posibilitatea sa-si continue studiile cu un master sau nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca prin care sa se sustina din punct de vedere financiar in orasul universitar, vor fi nevoiti sa se indrepte catre zonele de origine. Acolo inca mai pot avea sustinere din partea parintilor”, considera Adriana Badescu, managing partner al firmei timisorene de resurse umane A&C Consulting Centre.

Criza a stopat crearea de noi locuri de munca, castigate de obicei de tinerii fara pretentii salariale si de cei cu chef de munca. Anunturile angajatorilor vizeaza acum pozitii de inlocuire, pentru care se cere experienta de cativa ani in munca si o perioada scurta de adaptare. Pentru aceste tipuri de job-uri, studentii fara experienta nu au multe sanse.

Astfel, fara un venit sigur, cu grija chiriei si a costului vietii, absolventii care nu pot conta pe suportul material familial fug in provincie pentru a scuti din cheltuieli. Chiar daca criza a muscat din preturile locuintelor de inchiriat – un apartament cu doua camere in zonele Pantelimon, Militari sau Drumul Taberei ajunge la 250 - 350 de euro - absolventii inca au dificultati in a face rost de acesti bani.

Chiar daca impart locuinta, stand cate doi in camera, absolventii platesc lunar cel putin 70 de euro de de persoana, suma la care se adauga inca 150 - 200 de euro cheltuiti pentru intretinere, mancare si nevoi curente. In total, 900 - 1000 de lei pe luna. In provincie ei pot scuti peste jumatate din aceasta suma si pot pandi o revigorare a pietei pentru a-si incerca inca o data norocul in marile orase.

“Eu am terminat facultatea anul trecut, insa pana in acest moment nu am gasit de munca. Gasisem un job platit cu salariul minim pe economie la un moment dat. Dar nu am putut sta pe cinci milioane pentru ca am de platit chirie aproape 100 de euro, mancare si intretinere care ma ajung la inca o suta de euro, cel putin. Plus transport si alte cheltuieli.[...] Asa ca, mama, ma intorc acasa!”, spune I. O., absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti.

I. O. a decis sa se intoarca in Craiova, orasul natal, pentru o perioada nedeterminata de timp. Ea sustine ca va continua sa se intereseze de mersul pietei fortei de munca bucurestene si va aplica pe site-urile de job-uri pana isi va gasi un job de pe urma caruia sa se poate intretine. Abia atunci va reveni in Bucuresti.


Salarii de recesiune si dosare de somaj

Salarii de recesiune si dosare de somajDaca inainte de criza studentii si absolventii sareau de la un job la altul pentru 50 de euro, acum nicio companie nu mai liciteaza astfel de mariri salariale. Tinerii trebuie sa se multumeasca cu salarii cu 100 - 200 de euro mai mici decat in 2008.

“Salariile au scazut anul acesta in majoritatea domeniilor de activitate si pentru cam toate treptele ierarhice. Si aici, absolventii sunt pe ultimul loc, iar lipsa lor de experienta ii dezavantajeaza, o data in plus, in cursa negocierilor salariale. Media salariala pentru un proaspat absolvent este cuprinsa anul acesta intre 300 si 400 de euro (exista desigur, anumite diferente, in functie de domeniul de activitate, stabilitatea si notorietatea companiei, obiective pe termen lung si mediu, etc.)”, afirma Corina Diaconu, managing director al firmei de recrutare ABC Human Capital.

Badescu estimeaza o scadere salariala la nivelul slujbelor entry-level de aproximativ 20%. Absolventii gasesc inca porti deschise pentru angajare in domeniul recuperarii creantelor, outsourcing, IT si FMCG.

Companiile specializate in managementul riscului, clinicile medicale, si retailerii care deschid in noi locatii ofera cateva mii de locuri de munca in toamna acestui an, insa acestea nu sunt suficiente pentru a absorbi absolventii de pe piata.

Efervescenta pe piata job-urilor entry-level are la baza un cumul de aproape 300 000 de absolventi iesiti de pe bancile scolii in ulltimii doi ani, numai de la facultatile de stat (aproape 200.000 de absolventi provin din generatia dubla iesita din facultati in 2008).

Unii dintre acestia iau cu asalt site-urile de recrutare, in speranta gasirii unui loc de munca care sa le acopere cheltuielile.

Din cei 1,5 milioane de candidati inscrisi pe eJobs, peste 20% dintre candidati sunt tineri sub 25 de ani. Pe site-ul de recrutare BestJobs numarul studentilor si al proaspetilor absolventi in cautarea unui loc de munca a crescut cu 3-5% de la semestru la semestru.

Daca in prima jumatate a anului 2008 mai mult de 33% dintre cei sub 25 de ani isi cautau un loc de munca, semestrul intai al anului 2009 aduce o crestere de 10 puncte procentuale, atingand pragul de 43%. Mai mult de 55% din totalul aplicatiilor pleaca spre job-uri care nu necesita experienta sau pentru cele entry-level (sub trei ani de experienta).

“Nivelul de cariera predominant este cel entry-level sau fara experienta. Este vorba de proaspat absolventi sau cei disponibilizati si care cauta o reconversie profesionala, pentru a evita domeniul din care au fost nevoiti sa plece din cauza crizei”, sustine Adela Rapeanu, reprezentant de comunicare al site-ului Myjob, al treilea site de recrutare de pe piata.

Pe langa aplicatiile pe site-urile de recrutare, absolventii au recurs si la solutia depunerii dosarelor de somaj. Numarul celor care ies de pe bancile facultatilor pentru a ingrosa randul somerilor s-a marit de patru ori in acest an. Din cei 90 000 de absolventi ai generatiei 2009, peste 10% si-au cerut dreptul la somaj, in valoare de 300 de lei lunar, conform datelor oferite de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).


Masteratul, un surogat pentru job

Masteratul, un surogat pentru jobPentru cei nascuti in orasele universitare sau pentru cei care inca beneficiaza de sustinerea financiara a parintilor, master-ul devine o optiune atractiva. Absolventii se duc la masterat cu gandul de a obtine o calificare superioara cu care sa isi impresioneze angajatorii.

“Am absolvit o facultate cu profil economic anul acesta si inca nu am gasit un job. Acum ma pregatesc de un master, la care voi aplica in toamna. Imi doresc un job, normal, dar daca nu il am, incerc sa fac altceva, nu sa stau acasa. Cand il voi gasi voi merge in paralel la scoala si voi si munci”, a declarat un absolvent al ASE.

Cu toate acestea, recruiterii nu cred ca o diploma va insemna mare lucru in ochii angajatorilor, care cauta in special experienta si productivitate in scurt timp.

"Masterul ar trebui sa fie decizia fireasca de aprofundare a unor cunostinte practice, din domeniul de activitate. Nu cred ca vreun angajator va tine vreodata cont (si, cu atat mai putin, sa plateasca suplimentar) de un master intr-un domeniu care nu are nici o legatura cu jobul la care aplica un candidat. Tinerii romani, in general, pun accent pe supracalificarea teoretica, in detrimentul abilitatilor practice, ceea ce este un mare neajuns al sistemului nostru educational", sustine Loredana Simedre, managing partner al Jobmate, un site destinat studentilor si proaspat absolventilor.