1 / 4

“Mama, ma intorc acasa!”

Disparitia unor beneficii, negocierea la sange a pachetului salarial de intrare si apetitul pentru angajarea persoanelor cu experienta sunt numai cateva dintre efectele crizei care au imputinat sansele de intrare pe piata ale unui tanar absolvent.

“Unii dintre proaspetii absolventi deja au luat drumul spre orasele natale. Daca ei nu au posibilitatea sa-si continue studiile cu un master sau nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca prin care sa se sustina din punct de vedere financiar in orasul universitar, vor fi nevoiti sa se indrepte catre zonele de origine. Acolo inca mai pot avea sustinere din partea parintilor”, considera Adriana Badescu, managing partner al firmei timisorene de resurse umane A&C Consulting Centre.

Criza a stopat crearea de noi locuri de munca, castigate de obicei de tinerii fara pretentii salariale si de cei cu chef de munca. Anunturile angajatorilor vizeaza acum pozitii de inlocuire, pentru care se cere experienta de cativa ani in munca si o perioada scurta de adaptare. Pentru aceste tipuri de job-uri, studentii fara experienta nu au multe sanse.

Astfel, fara un venit sigur, cu grija chiriei si a costului vietii, absolventii care nu pot conta pe suportul material familial fug in provincie pentru a scuti din cheltuieli. Chiar daca criza a muscat din preturile locuintelor de inchiriat – un apartament cu doua camere in zonele Pantelimon, Militari sau Drumul Taberei ajunge la 250 - 350 de euro - absolventii inca au dificultati in a face rost de acesti bani.

Chiar daca impart locuinta, stand cate doi in camera, absolventii platesc lunar cel putin 70 de euro de de persoana, suma la care se adauga inca 150 - 200 de euro cheltuiti pentru intretinere, mancare si nevoi curente. In total, 900 - 1000 de lei pe luna. In provincie ei pot scuti peste jumatate din aceasta suma si pot pandi o revigorare a pietei pentru a-si incerca inca o data norocul in marile orase.

“Eu am terminat facultatea anul trecut, insa pana in acest moment nu am gasit de munca. Gasisem un job platit cu salariul minim pe economie la un moment dat. Dar nu am putut sta pe cinci milioane pentru ca am de platit chirie aproape 100 de euro, mancare si intretinere care ma ajung la inca o suta de euro, cel putin. Plus transport si alte cheltuieli.[...] Asa ca, mama, ma intorc acasa!”, spune I. O., absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti.

I. O. a decis sa se intoarca in Craiova, orasul natal, pentru o perioada nedeterminata de timp. Ea sustine ca va continua sa se intereseze de mersul pietei fortei de munca bucurestene si va aplica pe site-urile de job-uri pana isi va gasi un job de pe urma caruia sa se poate intretine. Abia atunci va reveni in Bucuresti.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri