1 / 4

Ce se intampla dupa ce companiile bat palma?

Anul 2008 a fost unul prolific pentru piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A), unde s-au rulat peste cinci miliarde de euro. In 2009 declinul financiar a provocat o scadere a nivelului tranzactiilor de pe piata, primele opt luni fiind caracterizate printr-o erodare a pietei, pana la 1,2 miliarde de euro.

Premergator incheierii tranzactiei, managerii si actionarii celor doua companii implicate intr-un deal negociaza conditiile contractuale. Insa imediat dupa tranzactie, investitorul trebuie sa decida directia pe care o va adopta business-ul – iar orice fel de decizie legata de functionarea companiei pleaca de la un punct comun – numarul, responsabilitatile sarcinile si profitabilitatea personalului.

“Deciziile de strategie HR vizeaza modelul de business aplicabil dupa preluare - de aici pornesc apoi deciziile referitoare la structura organizatorica, organigrama viitoare si, eventual, planul de restructurare - , rolurile cheie si viitorii manageri; modalitatea de preluare a angajatilor si conditiile de munca aplicabile dupa preluare (nivel de salarizare, pachet de beneficii)”, explica, pentru Wall-Street, Sandra Jitianu, manager in cadrul firmei de consultanta in management Ensight Management Consulting.

Una dintre tranzactiile incheiate in 2009 viza preluarea portofoliului de produse al Ozone de catre fondul de investitii american Advent International, care controleaza producatorul farma local LaborMed.

Preluarea portofoliului tintea, de fapt, o consolidare a LaborMed pe segmentul de OTC-uri (medicamente eliberate fara reteta), acoperit in mare masura de Ozone. Desi nu a preluat integral compania, ci numai portofoliul de produse, infiintarea unei divizii de OTC-uri a LaborMed a inclus relocarea strategica a unei parti a personalului. Ozone a furnizat mana de lucru pentru LaborMed – aproximativ 30 de persoane – din middle-management, aprovizionare si marketing. Mai mult, LaborMed intentioneaza recrutarea a inca 35 de persoane, din Ozone sau din alte surse ale pietei, pentru a sustine organizatoric divizia de OTC-uri, potrivit lui Stephen Stead, CEO al LaborMed.

Adaugarea unei noi divizii a generat nevoia de angajare a inca 100 de persoane. Dintre care aproape o treime din Ozone. Miscarea a adus companiei LaborMed o crestere a productivitatii per angajat, de la 15 000 de euro, la 100.000 de euro.

In cazul unei alte tranzactii – preluarea HVB Banca pentru Locuinte (HPV BpL) de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) - salariatii vor fi evaluati nediscriminat, in raport cu strategia si obiectivele de business ale RBL. Trebuie subliniat ca "atunci cand au decis sa preia HVB Bpl, actionarii RBL, prin intermediul Raiffeisen Bank, si-au asumat si faptul ca vor oferi oportunitati de cariera in grupul Raiffeisen tuturor angajatilor HVB BpL”, sustine Corina Vasile, PR Director, Raiffeisen Bank. Fuziunea legala a celor doua entitati va fi incheiata odata cu autorizarea de catre Banca Nationala a Romaniei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri