1 / 4

Castiga mai putin, dar nu se intorc

Nivelul de traiul si castigurile angajatilor romani din strainatate s-au schimbat fortat sub amprenta crizei economice mondiale. Cei care in anul 2008 varsau in tolba PIB-ului Romaniei peste patru miliarde de euro au castigat injumatatit in recesiune.

Statul a numarat numai 1,77 miliarde euro nou intrate la buget in 2009, cu 45% mai putin decat cu un an in urma, peste doua treimi venind de la muncitorii din Italia si Spania, conform unui raport al Migration Policy Institute, preluat de BBC World.

Scaderea aportului banesc este cauzata atat de efectele crizei care a scuturat salariile si bonusurile romanilor de peste granite, cat si de decizia unora de a face cale intoarsa spre orasele natale, unde incearca sa se angajaze. Insa cei care se intorc acasa sunt doar exceptii in masa de muncitori care decid sa intinda norocul, pana trece criza.

“Este adevarat ca ne confruntam cu un numar mai mare decat de obicei de persoane care vor sa se reintegreze pe piata fortei de munca romanesti. Insa nu putem vorbi despre un fenomen”, sustine Ovidiu Vilceanu, manager al companiei de recrutare Sales Consulting.

Inca de la inceputul anului 2008, cand criza nu contaminase economia niciunei tari europene si cand Ministerul Muncii era departe de prognoza intoarcerii a 500.000 de muncitori, Guvernul Tariceanu organiza in Spania si Italia bursa locurilor de munca, pentru a ispiti romanii sa se reangajeze pe un post in tara. Chiar daca la acel moment se simtea o lipsa acuta de personal pe piata, iar candidatii faceau legea in ceea ce priveste remuneratiile, romanii angajati in strainatate au refuzat categoric posibilitatea intoarcerii. Motivul?

In opinia lui Vilceanu, romanii raman agatati de slujbele din afara din motive strict financiare, acestia nedorindu-si o relocare permanenta acolo, din moment ce investesc cartigurile in construirea de locuinte in Romania.

In Spania, unde, potrivit Institutului National de Statistica, traiesc aproape 800.000 de conationali, un muncitor necalificat poate obtine intre 400 si 800 de euro, in timp ce persoanele cu pregatire medie si inalta castiga lunar 800-1.200 de euro, respectiv 1.200-1.800 de euro.

Ca o comparatie, In Romania, in provincie, salariul muncitorilor necalificati nu trecea de 300 de euro in 2008 si de 250 de euro dupa un an de criza. Similar, salariul unui angajat cu studii superioare si cu maxim cinci ani de experienta se opreste la pragul de 500-600 de euro, in medie, conform recruiterilor locali.

Pe intoarcerea romanilor muncitori in strainatate nu a mizat numai statul si companiile de constructii, cele care inregistrau cel mai mare deficit de personal acum un an. “Au existat si firme de recrutare care au introdus in gama serviciilor de plasare de forta de munca din strainatate in Romania. Acestea incercau, de fapt, sa readuca romani pe piata fortei de munca locale. Stiu o firma din Spania care oferea astfel de servicii, dar care a renuntat in sapte-opt luni”, sustine Vilceanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri