Cum va arata functia de HR manager a CMU

Cum va arata functia de HR manager a CMU“In momentul in care conduci o organizatie in care managementul poarta o relatie stransa cu restul personalului, este foarte dificil sa externalizezi componenta soft de HR, cea de relatii umane mai degraba decat cea de resurse umane, catre un specialist recent angajat pe postul de HR manager. Nu ne laudam in piata ca putem conduce o organizatie si fara departament de resurse umane. Faptul ca nu am centralizat aceste procese nu reprezinta o tactica, ci mai degraba rezultatul unei evolutii specifice a business-ului”, sustine Sergiu Negut, director general al CMU.

Viitorul HR manager nu va suplini de la bun inceput functia de coordonator a relatiilor dintre personalul angajat si top management, ci va contribui la mentinerea in parametri a proceselor interne, asigurand o functie de suport, conform lui Negut.

Pentru recrutarea acestuia, CMU nu va apela la serviciile head-hunterilor, care sa ofere la finalul proiectului o lista de candidati, ci va colabora cu o companie de consultanta, care sa defineasca rolul HR potrivit pentru companie.

“Cel mai probabil vom apela la o companie de consultanta care sa defineasca in organizatia noastra rolul HR-ului si care sa livreze coaching pentru acea persoana pe o perioada de 3-6 luni. Trebuie sa definim si sa integram departamental toate procesele care in acest moment sunt derulate in cadrul altor divizii”, afirma Negut.

In acest moment, evaluarea angajatilor, recrutarile, suportul proceselor de resurse umane sunt date in grija personalului specializat din diverse departamete administrative.

Pentru ca personalul medical mediu si superior, reprezinta un segment de peste 80% din efectivul angajatilor, CMU are recruiteri interni, cu experienta in domeniul medical.

„Recrutarea si instruirea managerilor de policlinici si a personalului medical nu pot fi realizate decat de o persoana cu competente in domeniul medical. De aceea, la CMU, aceasta sarcina revine departamentului medical. In ceea ce priveste trainingul, trei persoane deja instruite ofera intern acest instrument”, completeaza Negut.


20 de noi angajari pana la sfarsitul anului

20 de noi angajari pana la sfarsitul anuluiUrmarind tendinta din industria medicala, CMU a demarat in ultimii ani un amplu proces de expansiune, determinand, pentru anul 2009, cresterea cu 50% a cifrei de afaceri, pana la 16,5 milioane de euro, fata de cele 11,5 milioane de euro acumulati in 2008.

Principalele proiecte implementate anul trecut de companie vizau achizitia Avamedica (Constanta), a Centrului Medical Motilor (Cluj) dar si infiintarea unor noi unitati - Maternitatea privata si Centrul de Diagnostic si Tratament din Baneasa si CMU Kids. In 2009, compania a deschis Banca de Celule Stem si trei policlinici, urmand ca pana la sfarsitul anului sa parafeze deschiderea a inca doua policlinici.

Dupa implementarea acestor proiecte, nevoile de deschidere a noi posturi in companie a crescut numarul de angajati de la 300 la 500-600 in numai un an. Pentru cele doua policlinici care urmeaza sa fie deschise in acest an, compania are in plan recrutarea a inca 20-30 de persoane, preponderent din segmentul medical.

Pentru recrutarile finalizate pana in prezent, compania a demarat intern procesul, insa a apelat si la companii de head-hunting si agentii de recrutare. Atunci cand au avut nevoie de un manager pentru Banca de Celule Stem, head-hunting-ul a fost cea mai la indemana solutie.

Odata ales, managerul, sprijinit de compania greceasca, partenera a proiectului, a recrutat restul pozitiilor cheie. Recrutarea medicilor si a asistentilor se realizaeaza, in general, la nivel de companie.

Pentru angajarile personalului mediu medical sau non-medical, CMU colaboreaza cu firme de recrutare, care ofera discount-uri generoase pentru o recrutare de volum,. Astfel, Negut sustine ca, momentan, agentiile de recrutare genereaza costuri de personal mai mici decat un proces desfasurat in interiorul companiei

In principal, posturile vacante pot fi ocupate fie in urma unor recrutari interne sau a unor recrutari profesionale, venite din partea medicilor colaboratori, fie prin intermediul agentiilor de recrutare sau a site-urilor specializate. „Am acordat in trecut bonusuri in bani pentru angajatii care recomandau personal de care aveam nevoie. Daca acele persoane rezistau in functie 3 luni, atunci cel care facuse recomandarea primea bonusul”, completeaza Negut.

Pentru un medic, salariul mediu in piata serviciilor medicale private poate depăşi cu 10-20% veniturile medii primite de un angajat din sistemul de stat, incluzând aici salariul şi plăţile informale, dar poate creste exponential in functie de experienta si raritatea pe piata a specialistului. Conform specialistilor in resurse umane, salariul mediu castigat de un medic in sectorul privat incepe de la 3 500 – 4000 de lei.

Medicii recrutati pentru aceste posturi au, in general o experientă relevantă in munca, se caută explicit specializări şi experienţă în afara ţării, caracteristici pe care le au medicii cu o medie a varstei de 35-40 de ani.

Pentru CMU, fluctuatia de personal pe timp de criza a scazut usor fata de cifra de 10% inregistrata in anii 2006 – 2008.

Centrul Medical Unirea a fost fondat in anul 1995 de medicul cardiolog Wargha Enayati si a atras, la inceputul anului 2007, ca actionar minoritar fondul 3i Plc din Marea Britanie.