1 / 4

Cum arata oferta de job-uri entry-level

„Posturile entry-level exista inca in numeroase industrii: serviciile externalizate (ceea ce numim BPO sau SSC sau call-center) nu au fost afectate dramatic de criza si cresc inca, in IT se mai fac angajari, iar in vanzari, farma, asigurari, retail, FMCG inca se mai cauta personal fara o bogata experienta in munca. Daca vorbim de muncitori, atunci mai exista si companii de productie care fac angajari, de exemplu companii din automotive (furnizorii care livreaza echipamente pentru modele inca bine vandute) sau telecomunicatii”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Chiar daca industriile ofertante pentru aceste tipuri de slujbe nu si-au inchis cu desavarsire portile, volumul de pozitii vacante a scazut semnificativ fata de anul 2008. “Numarul ofertelor in industriile care recrutau pentru aceste pozitii, au scazut cu 40% in acest an, potrivit Mirelei Marinescu", recruitment manager in compania de resurse umane APT.

Si site-ul de recrutare BestJobs, parte a Neogen, a raportat o scadere cu 40% a numarului de posturi vacante in segmentele entry-level si fara experienta. Similar, liderul pietei, eJobs, anunta la jumatatea acestui an o diminuare accentuata a anunturilor, chiar si de 50% in unele sectoare de activitate, lovite de criza.

In acelasi timp, targurile de cariera, o alta parghie folosita pentru gasirea unui loc de munca, au intrat intr-un con de umbra odata cu instalarea crizei.

BestFest, Banking Jobs, targ organizat de ASE in parteneriat cu Institutul Bancar Roman cat si editiile din provincie ale targului Angajatori de Top nu au mai fost organizate.

Initiate in principal pentru a atrage tinerii si a construi un brand de angajator pentru organizatii, Angajatori de Top, singurul targ de cariera desfasurat in aceasta toamna, a pus pe masa 1200 de job-uri atat pentru nivel mediu de experienta cat si pentru entry-level, cu 60% mai putin decat in anul precedent.

Angajarile demarate de companii in aceasta perioada sunt punctuale, acoperind nevoi stringente sau ocupand un post vacantizat de plecarea unui alt angajat.

Liderul detasat in topul industriilor angajatoare entry-level este reprezentat de segmentul vanzarilor, cu 1650 de anunturi pe site-ul BestJobs, urmat de IT (699, Inginerie(428) si Serviciu Clienti(377).

In segmentul IT, unul dintre vedetele anului 2008, oferta de angajare pentru juniori a inregistrat o scadere de 80%, potrivit Ariadnei Sutac, manager HR al companiei de recrutare in domeniul IT BrainSpotting. “In plus, din datele disponibile in mediul online, se poate observa ca pozitiile de nivel junior pentru care se recruteaza reprezinta in jur de 5% din totalul posturilor disponibile”, completeaza Sutac.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri