1 / 6

Anul de criza a decimat planurile de angajare

Chiar daca alte industrii – farma, retail sau FMCG sau BPO - au mai angajat, nu se poate vorbi de mari angajatori, ci doar despre extinderi demult proiectate, strict controlate in criza si bugete alese cu grija, diminuate semnificativ fata de planurile initiale.

La inceputul anului 2009, cand piata resimtea din plin unda de soc a crizei, companiile aveau un singur mesaj - “ne mentinem in expectativa”. Starea de asteptare a continuat in primavara si a fost treptat inlocuita de un alt tip de abordare: campaniile au inceput sa stranga cureaua, sa disponibilizeze si sa isi sisteze pe termen nelimitat bugetele pentru noi recrutari.

In acest context, anul 2009 nu are mari industrii ce se pot erija sub titlul de mari angajatori. Cei care s-au avantat sa sa extinda in retail au contrabalansat prin inchiderea unor alte lanturi de magazine. Daca industria farma statea bine in semestrul intai, fuziunile si achizitiile, cat si noile dispozitii date de Guvern au impins spre decizii de disponibilizare.

"Criza s-a simtit in fiecare industrie. Sigur, unele au fost direct si serios afectate, asa cum a fost cazul constructiilor si al real-estate-ului, altele s-au inchis intr-o stare de conservare, asa cum este domeniul financiar bancar, insa retail-ul si industria BPO continua angajarile", spune Ovidiu Vilceanu, manager-ul companiei de recrutare Sales Consulting.

Piata financiar-bancara, altadata infloritoare, si-a refacut prognozele, inspre latura pesimista. Industria auto, un principal exportator, a intrat in colaps, ca acum, pe sfarsit de an, sa isi recheme o parte din angajati la munca, fara a face insa mare risipa in buget.

Romania urma sa inregistreze una dintre cele mai mici rate de angajare din Europa, in trimestrul al treilea, avand o previziune neta de angajare de -7%, potrivit studiului Manpower efectuat trimestrial. Previziunea neta de angajare masoara diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul angajatorilor care intentioneaza sa reduca volumul angajarilor.

In ultimele trei luni ale acestui an, potrivit rezultatelor aceluiasi studiu, doar 14% din companii intentionau sa faca angajari, in timp ce alte 25% sustineau ca au in plan disponibilizari.

Cei care au intentionat sa angajeze pe posturi nou deschise sau sa substituie angajatii demisi (desi fluctuatia de personal a scazut pana aproape de cota zero in aproape toate industriile) s-au reunit la targurile de job-uri. Fata de toamna anului trecut, cand targurile de job-uri insumau aproape 12.000 de oferte, in 2009 majoritatea targurilor au disparut, iar numarul ofertelor de munca in cadrul acestor evenimente a scazut sub 1.500 in toamna acestui an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri