1 / 6

2009 - anul angajatilor seniori

Cand valul crizei s-a propagat pana in Romania, la sfarsitul anului trecut, companiile au fost puse in situatia de regandi si redistribui bugetul alocat productiei si, implicit, pe cel destinat cheltuielilor cu personalul. Aceste decizii au stat la baza fluctuatiei ratei somajului, cifrata la 7,5% in luna noiembrie, comparativ cu 4,1% in aceeasi luna a anului trecut.

In acelasi timp, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) a raportat scaderi de aproape 50% ale numarului locurilor de munca disponibile, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In aceste conditii, recruiterii si-au construit portofoliile in functie de cererile companiilor stabile financiar, care au bugetat proiecte de dezvoltare si angajari de personal si a organizatiilor in care criza nu a redus la zero fluctuatia de personal specializat. In 2009 au prevalat cererile pentru angajati calificati, cu experienta, dificil de gasit intr-o piata instabila.

Sectoarele farma si retail au generat proiecte de recrutare pentru personal specializat in vanzari, sectorul IT&C a cautat in special programatori Java si C/C++ si web (PHP), in timp ce in domeniul farmaceutic medicii si reprezentantii medicali au fost cei mai cautati candidati.

Potrivit recruiterilor, cliseele vehiculate pe piata de resurse umane – si de cele mai multe ori adevarate in actuala situatie – sustin ca, pentru a supravietui crizei, o persoana va avea intotdeauna nevoie de ingrijire medicala – de medici si de medicamente vandute de catre reprezentantii medicali, in timp ce o companie va miza pe experti in IT&C, care sa asigure suportul logistic, si de oameni competenti in vanzari, care sa aduca aport firmei.

Pe langa aceste aspecte, un rol important au si asa-numitele soft-skills: abilitatile de comunicare, de prezentare, lucru in echipa, capacitate de organizare si coordonare etc. “Acestea au greutate mai ales atunci cand este vorba de pozitii ce presupun interfata cu clientii (job-urile de suport IT, de exemplu) sau pozitii de nivel senior, care interactioneaza in mod direct cu managementul companiei sau reprezentanti ai clientilor / furnizorilor”, afirma Alina Manole, senior recruiter al BrainSpotting, companie specializata in recrutari in domeniul IT.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri