2009 anul incercarilor

Evenimentele economice si rasturnarile coordonatelor din piata fortei de munca au impins tinerii absolventi - cu cel mult o experienta minima in munca – spre agrearea unor solutii de compromis. Acestia aveau sa accepte salarii cu pana la 30% mai mici raportat la nivelul salarial din 2008, negociau aplicarea la un internship cand companiile taiau bugetul pentru extindere sau faceau cale intoarsa catre orasele natale, atunci cand orasele universitare au resimtit contractia de pe piata fortei de munca.

“Eu am absolvit o facultate de comunicare in 2009. Timp de cateva luni am aplicat pe site-urile de recrutare, cateodata chiar fara sa tin cont de faptul ca nu ma incadram in profilul candidatului ideal pentru oferta respectiva. Dupa aproape patru luni, am reusit sa ma angajez la o agentie de publicitate. A fost un noroc, pentru ca altfel eram nevoita sa ma intorc in Braila, orasul meu natal”, afirma M.S., absolventa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii Bucuresti.

Disparitia unor beneficii, negocierea la sange a pachetului salarial de intrare si apetitul pentru angajarea persoanelor cu experienta sunt numai cateva dintre efectele crizei care au imputinat sansele de intrare pe piata ale unui tanar absolvent, considera Bogdan Toth, general manager al firmei timisorene de recrutare, HR4U.

Criza a stopat crearea de noi locuri de munca, castigate de obicei de tinerii fara pretentii salariale si de cei cu chef de munca. Anunturile angajatorilor vizeaza acum pozitii de inlocuire, pentru care se cere experienta de cativa ani in munca si o perioada scurta de adaptare. Pentru aceste tipuri de job-uri, studentii fara experienta nu au multe sanse.

In plus, site-urile de recrutare eJobs si BestJobs anuntau in toamna scaderi ale ofertelor entry-level cu aproximativ 50%, respectiv 40% fata de aceeasi perioada a anului 2008. Aportul de oferte entry-level din perioada targurilor de job-uri a secatuit odata cu desfiintarea targurilor BestFest si Banking Jobs. Initiate in principal pentru a atrage tinerii si a construi un brand de angajator pentru organizatii, Angajatori de Top, singurul targ de cariera desfasurat in aceasta toamna, a pus pe masa 1200 de job-uri atat pentru nivel mediu de experienta, cat si pentru entry-level, cu 60% mai putin decat in anul precedent.

Astfel, rata de somaj in randul tinerilor a urcat in primul trimestru al anului 2009 cu 1,4% fata de 2008, ajungand la 19,6%, potrivit datelor Eurostat.

Pentru absolventii care au cautat in zadar un loc de munca, imprumuturile de la parinti pentru traiul zilnic sau pentru inscrierea la cursuri de master au ramas singurele optiuni. Cei care nu beneficiaza de suportul financiar al parintilor, au fost nevoiti sa se intoarca in orasele natale.

“Unii dintre proaspetii absolventi deja au luat drumul spre orasele natale. Daca ei nu au posibilitatea sa-si continue studiile cu un master sau nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca prin care sa se sustina din punct de vedere financiar in orasul universitar, vor fi nevoiti sa se indrepte catre zonele de origine. Acolo inca mai pot avea sustinere din partea parintilor”, considera Adriana Badescu, managing partner al firmei timisorene de resurse umane A&C Consulting Centre.

Cine a angajat in 2009?

Cine a angajat in 2009?Dupa reajustarea bugetelor de resurse umane, primele proiecte taiate de pe lista vizau recrutarile de volum, pentru posturi putin specializate si pentru job-uri entry-level. Anul 2009 a adus locuri de munca pentru tineri cu precadere in industriile outsourcing, IT, vanzari, inginerie si retail.

„Posturile entry-level exista inca in numeroase industrii: serviciile externalizate (ceea ce numim BPO sau SSC sau call-center) nu au fost afectate dramatic de criza si cresc inca, in IT se mai fac angajari, iar in vanzari, farma, asigurari, retail, FMCG inca se mai cauta personal fara o bogata experienta in munca. Daca vorbim de muncitori, atunci mai exista si companii de productie care fac angajari, de exemplu companii din automotive (furnizorii care livreaza echipamente pentru modele inca bine vandute) sau telecomunicatii”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Chiar daca industriile ofertante pentru aceste tipuri de slujbe nu si-au inchis cu desavarsire portile, volumul de pozitii vacante a scazut semnificativ fata de anul 2008. “Numarul ofertelor in industriile care recrutau pentru aceste pozitii, au scazut cu 40% in acest an”, potrivit Mirelei Marinescu, recruitment manager in compania de resurse umane APT.

In segmentul IT, unul dintre vedetele anului 2008, oferta de angajare pentru juniori a inregistrat o scadere de 80%, potrivit Ariadnei Sutac, manager HR al companiei de recrutare in domeniul IT BrainSpotting. “In plus, din datele disponibile in mediul online, se poate observa ca pozitiile de nivel junior pentru care se recruteaza reprezinta in jur de 5% din totalul posturilor disponibile”, completeaza Sutac.

Desi recruiterii se asteptau la o revigorare a pietei spre sfarsitul anului si la cresterea numarului de slujbe entry-level, piata fortei de munca s-a mentinut in aceeasi parametri. Nici segmentul slujbele in regim temporar, care altadata completau bugetele absolventilor in perioada sarbatorilor, nu a inregistrat cresteri semnificative.

Potrivit lui Toth, volumul ofertelor pentru tinerii absolventi va stagna in primul semestru al anului 2010, urmand sa perceapa o crestere de cel mult 10% catre sfarsitul anului. “Cred ca pentru urmatorul an rapiditatea in procesele de angajare nu va mai fi o caracteristica prea des intalnita", sustine Toth.

Salariile anului 2009, sub papucul crizei

Salariile anului 2009, sub papucul crizeiPentru ultimul an, pe langa dificultatea in a gasi o slujba stabila, candidatii pentru posturi entry-level s-au confruntat si cu o alta realitate – salariile pentru acest segment au stagnat sau au scazut usor, in timp ce bonificatiile de performanta si alte beneficii extra-salariale aproape ca au disparut.

“Salariile au scazut anul acesta in majoritatea domeniilor de activitate si pentru cam toate treptele ierarhice. Si aici, absolventii sunt pe ultimul loc, iar lipsa lor de experienta ii dezavantajeaza, o data in plus, in cursa negocierilor salariale. Media salariala pentru un proaspat absolvent este cuprinsa anul acesta intre 300 si 400 de euro (exista desigur, anumite diferente, in functie de domeniul de activitate, stabilitatea si notorietatea companiei, obiective pe termen lung si mediu, etc.)”, afirma Corina Diaconu, managing director al firmei de recrutare ABC Human Capital.

Nivelele salarial si al bonificatiilor pe baza de performanta a scazut mai ales datorita reducerii volumului de business. Potrivit Mirelei Marinescu, beneficiile adiacente salariului s-au redus simtitor sau chiar s-au anulat.

Badescu estimeaza o scadere salariala la nivelul slujbelor entry-level de aproximativ 20%, pentru anul in curs. Absolventii gasesc inca porti deschise pentru angajare in domeniul recuperarii creantelor, outsourcing, IT si FMCG.

Pentru domeniul IT, in special pentru tinerii absolventi din marile centre universitare, salariul mediu variaza intre 400 si 700 de euro, conform Ariadnei Sutac. La mica distanta, angajatii in vanzari din multinationale primesc lunar 400 – 500 de euro net, la care se adauga bonusuri si comisioane, conform datelor furnizate de Ochiana.

In ceea ce priveste remuneratia, angajatii in cadrul prestatorilor de servicii de BPO (externalizare) reprezinta insa un caz aparte, din cauza fluctuatiei nivelului salarial in functie de competentele lingvistice. Astfel, in 2009, in BPO pozitia de entry level s-a platit pornind de la 1200 lei (300 euro) si poate ajunge si pana la 2500 lei net (600 euro) daca s-au cerut competente lingvistice deosebite.

Pentru anul 2010, recruiterii vorbesc la unison despre inghetarea nivelului salarial si mentinerea nivelului de bonusare. Daca media salariilor entry-level pentru Bucuresti se va cifra la 300 – 350 de euro, in provincie un salariu mediu pentru un incepator nu trece de 250 de euro, mai spun recruiterii.