1 / 4

Angajatorii trebuie sa inregistreze contractele de munca cu o zi inaintea angajarii

Dupa ce, in iunie 2009, statul roman si comunitatea europeana incheiau Memorandumul de Intelegere privind alocarea a cinci miliarde de euro pentru Romania, solutionarea problemei muncii la negru, prevazuta in acord, trebuia sa fie facuta prin cresterea semnificativa a intensitatii controalelor si administrarea unor amenzi usturatoare in cazul incalcarii legilor.

Opt luni mai tarziu, Guvernul se tinea de cuvant. In a treia saptamana a lunii ianuarie, Guvernul a aprobat hotararea pentru modificarea legii privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor. Astfel, incepand cu data de 1 februarie a acestui an, angajatorii se obliga sa completeze electronic in registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a tuturor salariatilor - nume, prenume, CNP, data angajarii, functia conform specificatiei COR sau altor acte normative, tipul contractului - cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.

De asemenea, angajatorii au obligatia de transmite registrul in format electronic la inspectoratul teritorial de munca de care apartin, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii noilor angajati.

Desi in primele zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial angajatorii s-au speriat de faptul ca vor trebui sa inregistreze contractele de munca mai devreme cu 20 de zile fata de cum era prevazut anterior, hotararea nu cere inregistrarea contractului de munca original la ITM, ci numai anuntarea autoritatii de existenta unui contract, prin declararea acestuia in registru, in format electronic.

“Termenul de inregistrare a contractelor nu s-a modificat, a ramas 20 de zile de la data angajarii. S-a schimbat doar termenul de depunere a registrului unic de inregistrare a angajatilor”, considera Adela Maricutoiu, Head of HR Administration and Payroll a Continental Automotive Romania, corporatie cu aproape 7.000 de angajati in Romania.

“Din punctul meu de vedere, nu inteleg ca se va modifica termenul de depunere a contracteler individuale de munca (20 zile calendaristice de la data incheierii contractului). Hotararea 37/2010 aduce modificari din punct de vedere al intocmirii si completarii in registrul de evidenta al salariatilor, si anume ca detaliile privind angajarea salariatilor se vor opera si transmite la ITM”, afirma Mariana Bazac, director financiar al companiei de resurse umane AIMS Human Capital Romania.

Bazac estimeaza insa ca aceasta masura ar putea impune probleme angajatorilor din Bucuresti, cu business-uri extinse la nivel regional, care vor avea termene mai stranse de obtinere a actelor necesare de la viitorii angajati. “Trebuie sa avem toate contractele de munca semnate scanate ca sa le putem inregistra in registrul electronic in termenul cerut de Hotararea 37/2010, urmand ca originalele sa vina prin posta si sa fie depuse la ITM in termenul prevazut de Legea 131/1999, adica 20 de zile calendaristice de la data incheierii lor”, completeaza Bazac.

Masura luata de Guvern incearca sa combata evaziunea fiscala si nedeclararea contractelor de munca, insa recruiterii cred ca aceasta metoda va fi sortita esecului. “Cine nu dorea pana acum sa inregistreze contractele de munca nu o va face nici de acum incolo. Probabil ca aceste masuri sunt luate in special pentru companiile de mici dimensiuni, si nu pentru companiile mari, care au inregistrat permanent contracte de munca. Dar acum guvernantii au o scuza de a face mai multe controale si, daca vor gasi, din intamplare, o mica neregula, sa incaseze amenzi”, afirma Ileana Stefan, directorul de resurse umane al retailerului Plus Discount.

Stefan sustine ca, in companiile cu fluctuatie mare de personal, inregistrarea conform noii hotarari va da batai de cap angajatorilor, pentru ca imediat ce au afisat noul contract, din cauza neprezentarii angajatilor, vor fi nevoiti sa il desfaca.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri