1 / 4

Ce companii au luat cei mai multi bani de la UE?

Dintre acestea, majoritatea au fost castigate de asociatii neguvernamentale, universitati si alte institutii ale statului, in timp ce mediul privat a absorbit doar 32% (377 de milioane de euro) din cei 1,23 miliarde de euro pusi la dispozitie in 2008, potrivit AMPOSDR(Autoritatea de Management pentru Programul Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane").

Unele dintre cele mai consistente bugete au fost acordate companiei de consultanta Depro Inovatie (4,5 milioane de euro), producatorului de solutii informatice pentru mediul de afaceri Siveco Romania (2,5 milioane de euro), furnizorului de training Ascendis (2 milioane de euro), companiei furnizoare de solutii IT Ada Computers (2,4 milioane de euro), Carpediem Tehnologies, companie cu activitati in domeniul constructiilor (670.000 de euro), agentiei de publicitate Mercury360 (peste 500.000 de euro) si companiei de resurse umane Sales Consulting (276 000 de euro).

Astfel, Siveco a castigat sase proiecte pentru liniile de finantare care vizeaza dezvoltarea profesionala si consolidarea carierei in regiuni defavorizate economic din Romania. Fiecare din cele sase proiecte a depasit valoric suma de 400.000 de euro.

Siveco are atat calitatea de aplicant in proiecte POSDRU, cofinantate din Fondurile Structurale Europene, cat si rolul de partener. “Un astfel de caz il reprezinta proiecte precum <Rural-Manager>, derulat in parteneriat cu Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri , si <Formarea fomatorilor: o necesitate pentru alinierea la standardele Uniunii Europene privind formarea profesionala din domeniul feroviar>, in parteneriat cu CENAFER”, spune Catalin Stefan, project manager din partea Siveco Romania in proiecte POSDRU.

Un alt exemplu este Ada Computers, cu afaceri de 830.000 de euro in 2008, care a contractat 2,28 milioane de euro pentru proiectul PLM-Adaptor, care vizeaza cresterea aptitudinilor in munca a 700 de studenti din sapte universitati tehnice din zonele defavorizate economic.

“In cazul proiectelor la care cofinantarea firmei este de 5%, un beneficiu al firmei este acela ca aceasta poate realiza activitati de formare pentru categorii de oameni care nu ar avea suficiente resurse pentru a plati astfel de servicii. Noi ne-am dorit inca de la infiintare sa adresam programele noastre angajatilor din IMM-uri, iar aceste programe finantate din Fondul Social European ne-au permis sa desfasuram un proiect pentru care nu am fi avut fonduri suficiente nici noi nici beneficiarii”, motiveaza Alina Chiriac, consultant in cadrul firmei de training Ascendis, cu afaceri de 4 mil. euro in 2008.

Eliza Pisica, Coordonator Informare si Publicitate al Mercury360, sustine ca, in functie de tipul organizatiei care solicita finantare, aceasta are obligatia de a cofinanta proiectul cu un anumit procent din valoarea totala a acestuia. “In cazul proiectului “Locul meu pe piata muncii”, valoarea contributiei Mercury360 in calitate de solicitant a fost de 5% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, respectiv 123.911 RON”, noteaza ea.

In perioada 2007-2013, valoarea fondurilor structurale destinate perfectionarii resursei umane depaseste 4,2 miliarde de euro, iar UE a permis Romaniei ca proiectele finantate prin Fondul Social European pot primi in 2009 finantare de 100% din fonduri europene, in loc de maximum 85% cat fusese stabilit anterior.

Cu toate acestea, pana in trimestrul doi al anului trecut, Romania a preluat doar 34% din sumele alocate de UE pentru perioada 2007-2009. Pana in luna octombrie a anului trecut, autoritatile au selectat 128 de cereri de finantari nerambursabile pentru angajari noi, formarea profesionala a salariatilor si imbunatatirea conditiilor de munca, in valoare de 22,6 milioane euro.

Valoarea totala a celor sase linii de finantare lansate in cadrul schemelor de ajutor de stat si de minimis, in data de 31 martie 2009, a fost de 142,4 milioane euro. Pana in data de 9 octombrie 2009 s-au depus 294 de cereri in valoare de 48,4 milioane euro. Din cele doar 250, cate au fost evaluate pana in octombrie, s-au selectat 128 de cereri, cu o valoare nerambursabila de 22,61 milioane de euro, potrivit Ministerului Muncii.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri