Cum arata piata fortei de munca la inceputul anului 2010

Cum arata piata fortei de munca la inceputul anului 2010La sfarsitul anului trecut, parerile fata de cum va evolua piata fortei de munca erau impartite: unii recruiteri apreciau ca inghetarea salariilor si a volumului de angajari va ramane o tendinta si pentru prima jumatate a anului 2010, in timp ce altii vorbeau despre semne de redresare a pietei.

Conform unui studiu derulat de compania de resurse umane Manpower, in primele trei luni ale anului 2010 peste un sfert dintre companiile de pe piata locala se asteapta la scaderea activitatii de recrutare, in timp ce doar 15% dintre angajatori intentioneaza sa creasca volumul angajarilor. Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 754 de angajatori din Romania.

De cealalta parte, un studiu realizat de compania de executive search Antal Network International releva ca mai mult de jumatate dintre companiile din Romania au in plan angajari pe pozitii de management si de specialisti in trimestrul doi al anului 2010.

In luna ianuarie a acestui an rata somajului a sarit de la 7,8%, in decembrie anul trecut, la 8,1%, nivel nemaiatins din anul 2003.

Cu toate acestea, la numai o luna trecuta din 2010, analistii optimisti in 2009 au si mai multe motive de multumire.

“In 2010 se continua recrutarile in companiile
care, in ciuda crizei, au reusit sa aiba doar scaderi usoare ale cifrei de afaceri sau chiar au avut profit. Sunt semne bune si dinspre anumite sectoare ale productiei, si ma refer aici la domenii afectate de climatul economic precum industria automobilelor si a componentelor de automobile”, afirma Florin Ochiana, HR operation manager pentru compania de resurse umane Lugera & Makler.

Piata fortei de munca da semne de revenire, nu numai prin cresterea proiectelor de angajare pe pozitii specifice, ci si prin aparitia unor proiecte de recrutare in masa, in sectoarele servicii si productie.

Insa, potrivit Sorinei Donisa, CEO al companiei de resurse umane APT Resources & Services, angajarile in masa sunt cazuri izolate, majoritatea deschiderilor vizand pozitii distincte in organigrama, cauzate in general de fluctuatia de personal.


Cine a angajat in luna ianuarie

Cine a angajat in luna ianuarieChiar daca in prima parte a acestui an nu se va putea vorbi de mari angajatori, piata ofertelor de slujbe continua sa absoarba angajati cu vechime si expertiza, din industriile IT, outsourcing, retail, farma sau FMCG.

Cu toate acestea, numai companiile care si-au bugetat cresteri de personal vor afisa oferte pentru posturi nou create, in timp ce restul organizatiilor vor recruta punctual, pentru inlocuiri in functie.

“Au continuat sa angajeze companiile din IT&C si marile centre de BPO din Romania, care, sub presiunea costurilor din alte tari vest-europene, continua sa mute activitati in Europa de Est. Romania este una dintre tarile atractive, tinand cont de balanta calitatea serviciilor si cost, mai ales atunci cand pozitiile cer competente de limbi straine sau o combinatie de aptitudini, limbi straine cumulate cu diverse cunostinte tehnice, financiare sau logistice”, explica Donisa.

Ochiana remarca faptul ca, in urma externalizarii serviciilor companiilor vest-europene in Romania, prin proiecte de tip “greenfield”, unele companii s-au indreptat catre solutia recrutarilor in masa. De exemplu, HP a anuntat cresterea cu 30% a echipei, prin angajarea a 600 de persoane in 2010, in timp ce Alcatel deruleaza recrutari de volum in Timisoara.

Pozitiile de vanzari in companiile farmaceutice
si posturile vacante din industria auto completeaza tabloul sectoarelor angajatoare, in primul trimestru al acestui an.

Tendinta de revigorare a pietei se reflecta si in ofertele postate pe site-urile de recrutare eJobs, BestJobs si Myjob. In top 5 domenii cu cele mai multe joburi disponibile postate pe site-ul de recrutare Myjob in ianuarie 2010 conduc vanzarile, urmate de inginerie/tehnologie, serviciu clienti, IT&C (atat software, cat si hardware) si educatie/training.

“Asa cum era de asteptat, cele mai multe anunturi de angajare provin de la companii de resurse umane – semn ca firmele romanesti nu au renuntat nici in criza la externalizarea serviciilor de recrutare de personal – apoi companiile din inginerie, respectiv IT, telecomunicatii si vanzari”, afirma Adela Rapeanu, expert in comunicare pentru Myjob.

Mai mult, site-ul de recrutare BestJobs a intocmit un top 5 al companiilor care au cele mai multe postari de job-uri in luna ianuarie.

Pe primul loc se situeaza BCR, cu 58 de pozitii deschise, urmat de compania producatoare de componente pentru industria auto Continental Automotive, cu 51 de oferte.

Locurile trei si patru sunt ocupate de compania de resurse umane Adecco si de operatorul de telefonie Orange, cu 30 de pozitii vacante, in timp ce hipermarketul Real se claseaza pe locul 5, cu 27 de oferte de joburi.


Supracalificarea, un atu pentru angajatii 2010

Supracalificarea, un atu pentru angajatii 2010Chiar daca numarul proiectelor de recrutare a intrat pe o panta ascendenta, recruiterii au la dispozitie o paleta larga de candidati, iar cerintele companiilor pentru viitorii angajatori s-au inmultit fata de perioada de dinaintea instalarii crizei.

“Companiile sunt mai putin dispuse sa angajeze persoane fara experienta cerand expertiza sau un grad inalt de specializare in anumite domenii. De asemenea, exista tendinta de a cauta angajati care au reusit sa ramana in piata fortei de munca pe perioada crizei. Desi este interzisa disponibilizarea pe criterii de performanta, totusi companiile incearca sa pastreze oamenii cei mai performanti si atunci exista aceasta tendinta de a angaja personal cu continuitate in piata fortei de munca”, sustine Donisa.

Ochiana afirma ca a asitat atat la proiecte de angajare in care un candidat supracalificat a fost respins pentru un post, cat si la proiecte in care supracalificarea reprezenta un atu la angajare.

“Daca angajatorul vrea o persoana supracalificata pe un post inferior pregatirii
si, normal, pe un pachet de beneficii mai mic, atunci situatia actuala ii poate facilita acest lucru. Daca, dimpotriva, doreste sa aiba persoana potrivita la locul potrivit, pe termen lung, fara teama ca, odata terminata criza, persoana supracalificata va pleca in cautarea altui job, atunci o va respinge”, explica el.

Donisa mentioneaza ca, daca angajatorii cauta specialisti cu o inalta calificare, pentru pozitiile de management, candidatii supracalificati sunt, de obicei, evitati. “Desi in piata sunt manageri dispusi sa lucreze chiar pe un salariu mult mai mic decat cel precedent sau pentru pozitii putin sub calificarea lor, companiile au retineri in a oferi posturile disponibile unor astfel de candidati de teama plecarii lor la prima oportunitate”, conchide aceasta.