1 / 4

Trimestrul I al 2010, o copie a sfarsitului de an 2009

„In acest moment, piata de executive search nu inregistreaza schimbari majore, in comparatie cu parametrii ultimului trimestru al anului trecut. In lunile ianuarie si februarie inca s-au facut restructurari, iar dupa incheierea anului financiar 2009, companiile continua sa caute formule de optimizare si eficientizare a costurilor, astfel incat sa atinga profitul tintit. Nu ma astept la o imbunatatire a situatiei de pe piata decat, cel mai devreme, in toamna acestui an”, afirma Daniela Necefor (foto), managing partner al companiei de executive search Total Business Solution (TBS).

Head hunterul George Butunoiu, proprietarul companiei cu acelasi nume, pastreaza un optimism rezervat. Desi a constatat o crestere a numarului de proiecte pentru primele doua luni ale acestui an, el afirma ca o prognoza optimista este hazardata, in conditiile in care piata de executive search se raporteaza direct la indicatorii macroeconomici, inca instabili. „ Nu cred ca piata de executive search va depasi o crestere de 20- 25% in acest an”, spune el.

In schimb, Irina Vasile, country manager al companiei de executive search Antal Network International, a resimtit o infuzie de optimism la inceputul acestui an, cand, in opinia sa, companiile sunt mult mai determinate si mai atente cu proiectele de recrutare la nivel de top.

Pe parcursul anului trecut, coordonatele pietei de executive search au cunoscut fluctuatii semnificative: contractia pietei de la inceputului anului a precedat o usoara revenire in lunile de vara si cresterea numarului de proiecte in lunile septembrie si octombrie. Proiectele companiei in toamna s-au axat pe cautarea unor noi manageri in industriile farmaceutica, FMCG, Oil&Gas sau Big 4, dar si in domeniul constructiilor.

Pentru compania de executive search Advice Human Resources, lunile ianuarie si februarie au mentinut constant numarul de clienti, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009. “Tipologia clientului a ramas aceeasi. Apeleaza la noi cei care au nevoie de persoane-cheie, cu background relevant in domeniu, persoane care sa preia rapid responsabilitati si sa ajute la cresterea companiei”, sustine Mihaela Scarlat, consultant in cadrul Advice.

O constanta a anului 2009, pastrata si la inceputul acestui an, o reprezinta decizia companiilor de a contracta proiecte de inlocuire in functie, in detrimentul unor posturi nou deschise. Astfel, aproape 95% din totalul proiectelor contractate de Butunoiu si 70% dintre cele derulate de compania de executive search Spengler Fox vizeaza procese de inlocuire in functie.

“In cazul meu, 1 din 10 sau 1 din 20 de proiecte vizeaza angajarea pe un post nou creat. In acest an se vor deschide si pozitii noi, insa intr-un numar foarte restrans. Ma astept totusi ca in al doilea semestru al acestui an numarul de proiecte pentru linii de business noi sa creasca cu 20%”, afirma Butunoiu.

Mihaela Damian, country manager al Spengler Fox, sustine ca, daca in acest moment, compania are in lucru numai 30% de proiecte pentru posturi nou create, sfarsitul anului ar putea aduce o crestere cu pana la 10% a acestor tipuri de proiecte.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri