1 / 4

Crestere de 20% a proiectelor de recrutare a specialistilor

Piata fortei de munca s-a stabilizat atat raportat la primul trimestru al anului 2009, cat si la ultimele trei luni ale anului trecut.

"In recrutarea pentru pozitii specializate, volumul proiectelor din acest an este in crestere cu 20% fata de primul trimestru din 2009”, sustine Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, cu birouri in Cluj si Bucuresti.

Astfel, in primul trimestru al acestui an se pastreaza tendinta de ofertare a posturilor de specialisti, cu peste 4 ani de experienta, in detrimentul proaspetilor absolventi.

“Cei care au avut sanse mai mari de gasire a unui job au fost persoanele cu o experienta de munca de cel putin 3-4 ani pe un job similar, cu varsta cuprinsa intre 30-40 de ani, disponibili la deplasari si uneori chiar relocari cu experienta in: sales, people management, marketing, negotiation, team management etc”, afirma Bogdan Toth, general manager al companiei de resurse umane HR4U.

Pe parcursul anului 2009 cuvintele de ordine in companii erau: inghetarea angajarilor, a salariilor si disponibilizari urmate de strategii de expectanta revigorarii economice. Dupa valul de concedieri desfasurat in primavara si vara, dupa proiectele de angajare oscilante din toamna, primele trei luni ale 2010 promit o reasezare in matca.

“Pe langa cresterea in volum a angajarilor, companiile au inceput sa isi mentina constante cererile, atunci cand solicita recrutari de masa. De exemplu, anul trecut, o companie semna un contract pentru recrutarea a zece angajati, iar dupa doua saptamani renunta la 7-8 pozitii, pentru ca planurile de business se schimbau de la o zi la alta. In acest an, companiile si-au stabilizat si clarificat dimensiunile si fezabilitatea angajarilor”, continua Vilceanu.

Stabilizarea pietei fortei de munca se reflecta si in statisticile Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), care raporta o rata a somajului de 8,36% in martie, in stagnare fata de luna februarie si in usoara crestere - de 0,2% - fata de prima luna a anului. Anul trecut, ANOFM estima rata somajului la 4,9% in ianuarie, 5,3% in februarie (o crestere de 0,4%) si de 5,6% la sfarsitul lunii martie 2009.

“Cererile cele mai scazute le-am intalnit in zona constructiilor, agricultura, productie tamplarie PVC si aluminiu, distributie materiale de constructii, imobiliare, servicii financiare – leasing. Evident, toate aceste domenii au cunoscut o dinamica foarte scazuta la nivel de evolutie si prin urmare cererea de forta de munca nu a fost o prioritate pentru T1”, considera Toth. Cresterea ofertelor de munca pe piata in acest an este sustinuta de sectoarele puternice economic si la sfarsitul anului trecut : IT, outsourcing, Farma si FMCG.

“Recrutarile pentru industriile care au fost puternic lovite de criza in 2009 – constructii si imobiliare - sunt in continuare inghetate. In sectorul automotive ne confruntam cu doua tendinte. Unele companii au condus recrutari masive anul trecut, iar acum, din cauza lipsei de cerere a produselor, sunt nevoiti sa concedieze. Pe de alta parte, stiu companii care au inghetat angajarile in 2009, cand clientii aveau deja un stoc de produse pe care nu il puteau plasa pe piata, iar acum, cand cererea e in crestere, scot de la naftalina planurile de recrutare”, mai explica Vilceanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri