Sansele tinerilor pentru un job cresc abia din 2011

Sansele tinerilor pentru un job cresc abia din 2011“Este evident ca evolutia pietei fortei de munca pentru tineri depinde foarte mult de sfarsitul crizei economice. Iar fara investitii Romania nu poate iesi din criza. In opinia mea, Romania traverseaza o criza in forma literei U, iar contextul actual nu arata ca vom iesi din criza mai devreme de 2012”, spune Gheorghe Rosca (foto), rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), unul din cei mai importanti furnizori de personal pentru domenii ca financiar-bancar sau marketing.

Institutia de invatamant superior va livra in 2010 pe piata fortei de munca 6.700 de absolventi de licenta si 7.500 de masteranzi, in conditiile in care la nivel national peste 100.000 de tineri vor iesi anul acesta pe piata fortei de munca, din postura de absolventi cu studii superioare.

“Din cauza crizei, numarul solicitarilor angajatorilor pentru absoventii Academiei a scazut foarte mult, lucru normal. Avem insa destul de multi tineri care ajung sa ia contact cu angajatorii inca din timpul ciclului de licenta, ceea ce le faciliteaza accesul la un loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor. In cazul masteranzilor, procentul celor care lucreaza este mult mai mare”, afirma Rosca.

Revenirea pe crestere economica a Romaniei nu va coincide imediat cu reluarea angajarilor, intre cele doua etape existand un decalaj de cateva luni. Mai mult, redresarea fortei de munca nu inseamna neaparat ca angajatorii vor incepe sa angajeze tineri la un ritm similar celui consemnat inainte de toamna lui 2008, momentul instalarii crizei.

“Momentul in care ar trebui sa ne asteptam la o revenire a pietei fortei de munca pentru absolventi sau tinerii fara experienta este imprevizibil, deoarece nimeni nu pare sa fi luat vreo masura care sa arate interes. Teoria spune insa ca din momentul in care economia isi revine, dar vorbim aici de o revenire reala a economiei, piata fortei de munca devine activa, adica revin angajarile, cu un decalaj de 5-6 luni”, explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca economie locala va incheia anul pe crestere, in jurul valorii de 0%.

Astfel, pe baza afirmatiilor lui Izvoranu, ar rezulta ca piata fortei de munca din Romania va deveni atractiva pentru absolventi abia incepand cu a doua jumatate a lui 2011.

Redresarea pietei fortei de munca va face ca angajatorii sa caute cu precadere tineri din anumite industrii, in vreme ce ceilalti candidati vor trebui sa mai astepte o vreme pentru a deveni angajati.

"Nevoia de recrutare a tinerilor va creste in momentul in care toata piata fortei de munca va incepe sa miste.
Unele industrii evolueaza mai lent, ma refer aici la cele afectate de criza, ceea ce inseamna ca vor mai avea de recuperat teren. Insa de contabili si personal IT o sa fie mereu nevoie, iar acestia vor fi cei care vor avea parte mai repede de oferte de angajare", spune Gabriela Zancu, director de resurse umane la WNS Romania, subsidiara locala a furnizorului indian de servicii de externalizare.

Ponturi pentru ca absolventii sa-si creasca angajabilitatea

Specialistii in recrutare sunt de parere ca un proaspat absolvent ce doreste sa-si imbunatateasca angajabilitatea in aceasta perioada, adica sa-si creasca sansele de a obtine un job, ar trebui sa isi continue studiile in cazul in care nu obtine un job intr-o perioada foarte scurta de la terminarea studiilor.

“Eu as alege un master si un internship pe o piata a fortei de munca destul de stramtorata, si astfel mi-as creste sansele de a ramane intr-o companie, fara a inceta sa aplic la toate posturile care se potrivesc cu pregatirea si dorintele mele”, spune Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler.

De asemenea, o alta metoda prin care tinerii isi pot creste sansele de angajare ar fi implicarea in proiecte de voluntariat.

“Tinerii are au inceput o facultate in 2007 sau 2008 sperand la un job intr-un domeniu care nu mai prezinta interes pe piata fortei de munca ar trebui sa se implice in activitati de voluntariat si in cat mai multe proiecte scolare. Chiar daca acum aceste domenii (banking, televiziune, marketing, constructii etc. – n.red.) sunt moarte, peste un an, doi vom asista la o relansare a pietei si atunci astfel de specialisti vor avea cautare. Sansele cresc la angajare daca absolventul pe langa scoala a insumat si o experienta de munca, chiar daca vorbim de voluntariat sau internship”, afirma Catrinel Meicu, sales & HR consultant in cadrul biroului din Iasi al firmei de recrutare Von Consulting.

Cunoasterea unei singure sau mai multor limbi straine, pe langa engleza, constituie un alt plus de care angajatorii tin cont atunci cand iau in calcul sa angajaze absolventi sau tineri cu o experienta redusa.

Ce probleme au tinerii aflati in cautarea unui loc de munca

Ce probleme au tinerii aflati in cautarea unui loc de muncaPrintre problemele cu care se confrunta tinerii aflati in cautarea unui loc de munca se numara reticenta angajatorilor fata de cei fara experienta, neseriozitatea firmelor de recrutare implicate in procesul de selectie al candidatilor, precum si lipsa de coerenta in procesul de recrutrare manifestata de catre companiile angajatoare.

Alexandra, 24 de ani, s-a angajat recent in cadrul unei companii cu activitati in sfera IT, jobul pe care l-a obtinut presupunand introducerea unor date in computer, cu ajutorul unor programe customizate.

In obtinerea jobului, pentru care a trecut diverse etape, precum si o perioada de training, totul avand o durata de cateva saptamani,cel mai mult a cantarit faptul ca vorbeste foarte bine atat enegleza, cat si franceza.

A absolvit in urma cu aproape doi ani Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), iar de atunci a lucrat cateva luni ca secretara. Dupa ce a parasit jobul de secretara (contractul pe care l-a semnat a fost unul pe o perioada determinata) a incercat mai mult de jumatate de an sa-si gaseasca un loc de munca. A folosit atat site-urile de recrutare, cat si site-urile companiilor care faceau angajari, precum si ofertele firmelor de recrutare.

“Au fost destule situatii in care mergeam la un interviu, la finalul caruia mi se spunea ca voi fi contactata intr-o anumita zi, dar eram sunata mult mai tarziu sau pur si simplu nu mai primeam niciun feedback. De asemenea, mi s-a intamplat sa merg la un interviu pentru o anumita pozitie, iar odata ajunsa eram informata ca de fapt era vorba de un alt job, dar ca pot participa la interviu, desi eu nu indeplineam cerintele respectivului angajator”, afirma Alexandra.


Semnele care ar putea anunta deblocarea joburilor

Semnele care ar putea anunta deblocarea joburilorPiata fortei de munca pare sa fi dat in martie primul semn important de redresare, in contextul in care rata somajului, unul din cei mai importanti indicatori economici la nivel national, a crescut cu doar 0,06% fata de februarie, pana la 8,36%, arata datele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Comparativ, somajul a crescut in februarie cu 0,2% fata de prima luna a anului.

De asemenea, numarul ofertelor de joburi prezente pe site-urile de recrutare in primele trei luni ale anului este mai mare decat cel de anul trecut, ceea ce poate arata ca situatia de pe piata fortei de munca nu s-a inrautatit fata de 2009.

“In ceea ce priveste numarul de joburi, in primele 3 luni ale lui 2010 am inregistrat cam tot atatea oferte de angajare cat in tot anul 2009, semn clar ca piata muncii din Romania este in revenire, desi ne aflam, deocamdata, la un procentaj de 60% din totalul recrutarilor efectuate in 2007. Din cele 25.568 de oferte de munca disponibile in primele trei luni ale anului, o cincime sunt joburi de entry-level si se adreseaza candidatilor cu o experienta in campul muncii sub un an, fata de aproape 40% din totalul joburilor din perioada similara a anului trecut”, afirma Adela Rapeanu, reprezentant comunicare in cadrul site-ului de recrutare Myjob.

Pe eJobs, cel mai mare site de recrutare pe piata locala, primele trei luni din 2010 au venit cu o oferta totala de joburi de aproape 55.000 de posturi, peste 13.500 de locuri de munca fiind destinate absolventilor si celor cu cel mult trei ani de experienta.

O veste buna pentru piata fortei de munca vine si de la targul de joburi Angajatori de Top din Capitala, care va avea loc la sfarsitul saptamanii, companiile punand la bataie peste 1.600 de joburi in cadrul evenimentului.

“Peste 50% din joburile de la targ se adreseaza tinerilor profesionisti cu cativa ani de experienta, iar restul - studentilor sau absolventilor. Un lucru imbucurator este ca numarul de locuri de munca disponibile a crescut semnificativ fata de editia din toamna anului trecut, cand au fost circa 1.200 de joburi”, spune Dragos Gheban, business development manager la compania de consultanta in resurse umane Catalyst, organizatorul targului.

Cine pune la bataie cele mai multe locuri de munca in 2010

Cine pune la bataie cele mai multe locuri de munca in 2010Hewlett-Packard (HP) Romania, subsidiara locala a celei mai mari companii IT din lume, este una din putinele organizatii care a anuntat ca va face recrutari masive in 2010.

Astfel, compania va angaja peste 600 de oameni in acest an, ce vor lucra in special pentru companii din Europa Occidentala care aleg sa-si externalizeze anumite functii in incercarea de a reduce puternic nivelul costurilor.

HP Romania a angajat aproximativ 1.900 de persoane in ultimii patru ani datorita politicii de concentrare a serviciilor de externalizare in centre regionale, pe plan local.

De asemenea, compania Adobe Systems, cel mai mare producator de programe pentru design grafic, care la sfarsitul anului 2009 anunta disponibilizarea a aproape 9% din forta de munca la nivel international, pe fondul declinului vanzarilor, angajeaza in Romania 30-50 de dezvoltatori web.

Recrutarile sunt asteptate sa continue si in companiile care ofera servicii de Business Process Outsourcing (BPO), nume ca Genpact, Wipro sau WNS fiind printre clientii preferati ai recruiterilor.

Mai mult, sectorul clinicilor medicale private va crea cateva sute de locuri de munca in 2010, avand in vedere planurile de extindere anuntate de companiile din domeniu.

Piata fortei de munca din Iasi este destul de activa in aceasta perioada, la mare cautare fiind posturile destinate candidatilor cu experienta in IT.

"Daca in trecut apareau zeci de posturi disponibile, astazi posturile sunt mai putine si pretentiile angajatorilor mult mai mari. Angajatorii cauta tineri foarte bine pregatiti si evita sa ma investeasca in scolarizarea acestora. Exista cel mult traininguri on the job de cateva zile si au disparut acele traininguri de specializare de lunga durata pe o limba straina, pe IT etc. Una din cerintele de baza ale angajatorilor este ca aplicantii sa cunoasca tehnologia solicitata. O alta cerinta este legata de limba. Cum majoritatea companiilor de IT livreaza catre piata externa apar cerinte din ce in ce mai mari legate de cunoastere a unei limbi straine, alta decat limba engleza. La Iasi mare cautare o au absolventii care au experienta de lucru in UNIX/Linux si care cunosc limba franceza la un nivel avansat", spune reprezentantul Von Consulting.

Printre companiile care fac recrutari in Iasi se numara Capgemini, SCC Services Romania si Continental Corporation (divizia Automotive) - cauta absolventi de informatica, precum si XL World si Ditech - cauta vorbitori de limbi straine (franceza, italiana).


Salarii de la 400 de euro lunar pentru pozitiile de entry level

Salarii de la 400 de euro lunar pentru pozitiile de entry levelSalariile pe care le ofera angajatorii la inceput de 2010 nu s-au schimbat foarte mult fata de inceputul anului trecut, pe fondul crizei financiare care a subtiat bugetele companiilor. Cel mai bine platiti raman angajatii in IT (software si hardware), precum si cei din telecom, ale caror salarii pot porni de la 500-600 de euro.

“Salariile oferite in 2010 pentru tinerii absolventi nu se diferentiaza fata de cele oferite in anul 2009. Putem vorbi de sume cuprinse intre 400 si 600 euro/luna net, pentru un job full time, cu mici diferente in functie de domeniul de activitate al firmei sau de responsabilitatile job-ului”, spune Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs, cel mai mare site de recrutare pe piata locala.

De asemenea, joburile de operator call-center, in care cauta, pe langa limba engleza, o alta limba straina mai putin intalnita (cum ar fi limbile nordice), pot garanta unui tanar, aflat la inceputul carierei, un castig lunar de 400-500 de euro net.

Daca angajatorii nu si-au modificat ofertele salariale pe care le ofera candidatilor fara experienta, nereusita gasirii unui loc de munca i-a determinat pe multi tineri care nu au experienta in campul muncii sa renunte la pretentiile exagerate, dar destul de frecvent intalnite in trecut, cum ar fi masina sau telefon de serviciu, dar si la cateva sute de euro.

Au scazut cu siguranta pretentiile salariale declarate de catre candidati – pentru un job de entry-level in vanzari, sa spunem, media ceruta acum este de 200-300 de euro, fata de 400-450 de euro cat era in 2008. Acestea sunt, de altfel, si ofertele majoritare printre anunturile cu salarii declarate de catre angajator: 44 % dintre joburi au salarii cuprinse intre 200 si 450 de euro, iar cele intre 450 si 700 de euro detin 24% din oferta totala”, explica Adela Rapeanu.

Unul din domeniile in care tinerii castiga acum cu 200-300 de euro mai putin decat in urma cu an este ingineria, unde salariul pe care il primeste un absolvent de Politehnica fara experienta in prezent a scazut la 400-500 de euro, potrivit organizatorilor targului de cariera JobShop 2010.

Printre motivele care au dus la reducerea salariala oferita absolventilor de Politehnica se numara criza financiara, precum si scaderea numarului de joburi din oferta salariatilor.