1 / 7

Sansele tinerilor pentru un job cresc abia din 2011

“Este evident ca evolutia pietei fortei de munca pentru tineri depinde foarte mult de sfarsitul crizei economice. Iar fara investitii Romania nu poate iesi din criza. In opinia mea, Romania traverseaza o criza in forma literei U, iar contextul actual nu arata ca vom iesi din criza mai devreme de 2012”, spune Gheorghe Rosca (foto), rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE), unul din cei mai importanti furnizori de personal pentru domenii ca financiar-bancar sau marketing.

Institutia de invatamant superior va livra in 2010 pe piata fortei de munca 6.700 de absolventi de licenta si 7.500 de masteranzi, in conditiile in care la nivel national peste 100.000 de tineri vor iesi anul acesta pe piata fortei de munca, din postura de absolventi cu studii superioare.

“Din cauza crizei, numarul solicitarilor angajatorilor pentru absoventii Academiei a scazut foarte mult, lucru normal. Avem insa destul de multi tineri care ajung sa ia contact cu angajatorii inca din timpul ciclului de licenta, ceea ce le faciliteaza accesul la un loc de munca imediat dupa finalizarea studiilor. In cazul masteranzilor, procentul celor care lucreaza este mult mai mare”, afirma Rosca.

Revenirea pe crestere economica a Romaniei nu va coincide imediat cu reluarea angajarilor, intre cele doua etape existand un decalaj de cateva luni. Mai mult, redresarea fortei de munca nu inseamna neaparat ca angajatorii vor incepe sa angajeze tineri la un ritm similar celui consemnat inainte de toamna lui 2008, momentul instalarii crizei.

“Momentul in care ar trebui sa ne asteptam la o revenire a pietei fortei de munca pentru absolventi sau tinerii fara experienta este imprevizibil, deoarece nimeni nu pare sa fi luat vreo masura care sa arate interes. Teoria spune insa ca din momentul in care economia isi revine, dar vorbim aici de o revenire reala a economiei, piata fortei de munca devine activa, adica revin angajarile, cu un decalaj de 5-6 luni”, explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca economie locala va incheia anul pe crestere, in jurul valorii de 0%.

Astfel, pe baza afirmatiilor lui Izvoranu, ar rezulta ca piata fortei de munca din Romania va deveni atractiva pentru absolventi abia incepand cu a doua jumatate a lui 2011.

Redresarea pietei fortei de munca va face ca angajatorii sa caute cu precadere tineri din anumite industrii, in vreme ce ceilalti candidati vor trebui sa mai astepte o vreme pentru a deveni angajati.

"Nevoia de recrutare a tinerilor va creste in momentul in care toata piata fortei de munca va incepe sa miste.
Unele industrii evolueaza mai lent, ma refer aici la cele afectate de criza, ceea ce inseamna ca vor mai avea de recuperat teren. Insa de contabili si personal IT o sa fie mereu nevoie, iar acestia vor fi cei care vor avea parte mai repede de oferte de angajare", spune Gabriela Zancu, director de resurse umane la WNS Romania, subsidiara locala a furnizorului indian de servicii de externalizare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri