2 / 7

Ponturi pentru ca absolventii sa-si creasca angajabilitatea

Specialistii in recrutare sunt de parere ca un proaspat absolvent ce doreste sa-si imbunatateasca angajabilitatea in aceasta perioada, adica sa-si creasca sansele de a obtine un job, ar trebui sa isi continue studiile in cazul in care nu obtine un job intr-o perioada foarte scurta de la terminarea studiilor.

“Eu as alege un master si un internship pe o piata a fortei de munca destul de stramtorata, si astfel mi-as creste sansele de a ramane intr-o companie, fara a inceta sa aplic la toate posturile care se potrivesc cu pregatirea si dorintele mele”, spune Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler.

De asemenea, o alta metoda prin care tinerii isi pot creste sansele de angajare ar fi implicarea in proiecte de voluntariat.

“Tinerii are au inceput o facultate in 2007 sau 2008 sperand la un job intr-un domeniu care nu mai prezinta interes pe piata fortei de munca ar trebui sa se implice in activitati de voluntariat si in cat mai multe proiecte scolare. Chiar daca acum aceste domenii (banking, televiziune, marketing, constructii etc. – n.red.) sunt moarte, peste un an, doi vom asista la o relansare a pietei si atunci astfel de specialisti vor avea cautare. Sansele cresc la angajare daca absolventul pe langa scoala a insumat si o experienta de munca, chiar daca vorbim de voluntariat sau internship”, afirma Catrinel Meicu, sales & HR consultant in cadrul biroului din Iasi al firmei de recrutare Von Consulting.

Cunoasterea unei singure sau mai multor limbi straine, pe langa engleza, constituie un alt plus de care angajatorii tin cont atunci cand iau in calcul sa angajaze absolventi sau tineri cu o experienta redusa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri