4 / 7

Semnele care ar putea anunta deblocarea joburilor

Piata fortei de munca pare sa fi dat in martie primul semn important de redresare, in contextul in care rata somajului, unul din cei mai importanti indicatori economici la nivel national, a crescut cu doar 0,06% fata de februarie, pana la 8,36%, arata datele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Comparativ, somajul a crescut in februarie cu 0,2% fata de prima luna a anului.

De asemenea, numarul ofertelor de joburi prezente pe site-urile de recrutare in primele trei luni ale anului este mai mare decat cel de anul trecut, ceea ce poate arata ca situatia de pe piata fortei de munca nu s-a inrautatit fata de 2009.

“In ceea ce priveste numarul de joburi, in primele 3 luni ale lui 2010 am inregistrat cam tot atatea oferte de angajare cat in tot anul 2009, semn clar ca piata muncii din Romania este in revenire, desi ne aflam, deocamdata, la un procentaj de 60% din totalul recrutarilor efectuate in 2007. Din cele 25.568 de oferte de munca disponibile in primele trei luni ale anului, o cincime sunt joburi de entry-level si se adreseaza candidatilor cu o experienta in campul muncii sub un an, fata de aproape 40% din totalul joburilor din perioada similara a anului trecut”, afirma Adela Rapeanu, reprezentant comunicare in cadrul site-ului de recrutare Myjob.

Pe eJobs, cel mai mare site de recrutare pe piata locala, primele trei luni din 2010 au venit cu o oferta totala de joburi de aproape 55.000 de posturi, peste 13.500 de locuri de munca fiind destinate absolventilor si celor cu cel mult trei ani de experienta.

O veste buna pentru piata fortei de munca vine si de la targul de joburi Angajatori de Top din Capitala, care va avea loc la sfarsitul saptamanii, companiile punand la bataie peste 1.600 de joburi in cadrul evenimentului.

“Peste 50% din joburile de la targ se adreseaza tinerilor profesionisti cu cativa ani de experienta, iar restul - studentilor sau absolventilor. Un lucru imbucurator este ca numarul de locuri de munca disponibile a crescut semnificativ fata de editia din toamna anului trecut, cand au fost circa 1.200 de joburi”, spune Dragos Gheban, business development manager la compania de consultanta in resurse umane Catalyst, organizatorul targului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri