6 / 7

Salarii de la 400 de euro lunar pentru pozitiile de entry level

Salariile pe care le ofera angajatorii la inceput de 2010 nu s-au schimbat foarte mult fata de inceputul anului trecut, pe fondul crizei financiare care a subtiat bugetele companiilor. Cel mai bine platiti raman angajatii in IT (software si hardware), precum si cei din telecom, ale caror salarii pot porni de la 500-600 de euro.

“Salariile oferite in 2010 pentru tinerii absolventi nu se diferentiaza fata de cele oferite in anul 2009. Putem vorbi de sume cuprinse intre 400 si 600 euro/luna net, pentru un job full time, cu mici diferente in functie de domeniul de activitate al firmei sau de responsabilitatile job-ului”, spune Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs, cel mai mare site de recrutare pe piata locala.

De asemenea, joburile de operator call-center, in care cauta, pe langa limba engleza, o alta limba straina mai putin intalnita (cum ar fi limbile nordice), pot garanta unui tanar, aflat la inceputul carierei, un castig lunar de 400-500 de euro net.

Daca angajatorii nu si-au modificat ofertele salariale pe care le ofera candidatilor fara experienta, nereusita gasirii unui loc de munca i-a determinat pe multi tineri care nu au experienta in campul muncii sa renunte la pretentiile exagerate, dar destul de frecvent intalnite in trecut, cum ar fi masina sau telefon de serviciu, dar si la cateva sute de euro.

Au scazut cu siguranta pretentiile salariale declarate de catre candidati – pentru un job de entry-level in vanzari, sa spunem, media ceruta acum este de 200-300 de euro, fata de 400-450 de euro cat era in 2008. Acestea sunt, de altfel, si ofertele majoritare printre anunturile cu salarii declarate de catre angajator: 44 % dintre joburi au salarii cuprinse intre 200 si 450 de euro, iar cele intre 450 si 700 de euro detin 24% din oferta totala”, explica Adela Rapeanu.

Unul din domeniile in care tinerii castiga acum cu 200-300 de euro mai putin decat in urma cu an este ingineria, unde salariul pe care il primeste un absolvent de Politehnica fara experienta in prezent a scazut la 400-500 de euro, potrivit organizatorilor targului de cariera JobShop 2010.

Printre motivele care au dus la reducerea salariala oferita absolventilor de Politehnica se numara criza financiara, precum si scaderea numarului de joburi din oferta salariatilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri