Doctorat la Oxford

Doctorat la OxfordAndrei Sorin Ilie este un tanar roman care a fost admis la University of Oxford (Marea Britanie), una din cele mai cunoscute institutii de invatamant superior din intreaga lume.

"In anul 2008 am absolvit un program de masterat in Neurostiinte, dupa care mi-am continuat pregatirea ca student la doctorat in acelasi domeniu. Trecerea de la un program la altul a adus cu sine si o profunda schimbare in activitatea de zi cu zi. In timpul masterului ziua era impartita intre cursuri, activitatea de cercetare in laborator si pregatirea personala pentru curs. Evaluarea studentilor a avut 3 componente diferite: eseuri legate de diferite subiecte abordate la cursuri, 2 teze de masterat legate de 2 proiecte de cercetare si un examen oral la sfarsitul cursului.

La doctorat accentul se pune in primul rand pe activitatea de cercetare. Faci parte dintr-un colectiv condus de un profesor si trebuie sa iti aduci contributia personala la imbogatirea cunostintelor in domeniul respectiv prin rezultatele activitatii tale de cercetare. Trebuie sa te pregatesti pentru a gandi independent, a veni cu propriile idei, a proiecta si desfasura experimente pentru a rezolva probleme importante in domeniul tau de studiu. Nu mai exista cursuri obligatorii, iar evaluarea finala se face pe baza tezei de doctorat.

Pentru formarea si dezvoltarea ca cercetator este foarte importanta interactiunea cu ceilalti studenti si colegi, dar mai ales cu supervisor-ul tau (conducatorul doctoratului). Momentan, vorbesc cu seful meu aproape in fiecare zi, este intotdeauna deschis la idei noi, iar daca ceva nu merge in laborator isi face timp pentru a ma ajuta. O data pe luna avem programata o intalnire mai lunga, de cateva ore, in care discutam ultimele rezultate si planificam urmatorii pasi si strategia pentru viitorul apropiat.

Pentru a fi competitiv in stiinta si in activitatea de cercetare trebuie sa fii tot timpul la curent cu ultimele noutati. Prin urmare, o importanta parte a timpului trebuie alocata articolelor stiintifice. Fiecare membru al grupului urmareste anumite reviste stiintifice si o data pe saptamana avem o intalnire in care prezentam pe scurt articolele interesante aparute in saptamana anterioara. Uneori, un articol publicat luni poate schimba ce experiment faci marti. Pe langa aceasta activitate de urmarire a literaturii de specialitate, in fiecare vineri avem programat un Journal Club in care discutam in detaliu un articol relevant pentru activitatea grupului, punand accentul pe interpretarea critica a datelor si rezultatelor.

In general, ca doctorand nu ai un program fix. Cele mai importante sunt rezultatele pe care le obtii si nu timpul pe care il petreci in laborator. Acest lucru iti da o oarecare flexibilitate in organizarea programului, dar in acelasi timp si o responsabilitate mult mai mare.

De obicei ma trezesc intre 8-9 si dupa o plimbare de 10 minute cu bicicleta ajung in laborator. In medie lucrez in jur de 9 ore pe zi, insa acest lucru este variabil. Pot fi zile in care termin devreme, dar si zile in care stau in laborator pana la ora 22-23. Nu exista un sablon pentru fiecare zi. In unele zile am programate experimente, in timp ce in altele prelucrez si analizez datele. Dupa ce faci un set de experimente si analizezi rezultatele trebuie sa tragi anumite concluzii si sa planifici urmatorii pasi.

Finalitatea oricarei activitati de cercetare trebuie sa fie insa publicarea de articole stiintifice. Numai in momentul in care rezultatele tale sunt facute publice acestea pot fi folosite si evaluate de comunitatea stiintifica.

Partea academica trebuie suplinita de cea sociala si personala, iar Oxford pare un loc perfect construit pentru acest scop. Distantele foarte mici iti dau posibilitatea de a te deplasa rapid de acasa la laborator, de la laborator la biblioteca, de aici la cina, la sala de sport, cinema, teatru sau alte centre/structuri sociale. Intri in contact cu foarte multi studenti din domenii diferite de studiu, ceea ce iti poate largi orizontul de cunostinte. Te poti inscrie in diferite societati si activitati, de la sport la pictura, muzica, arta etc.

Din punct de vedere financiar, bursa pentru programul pe care il urmez imi acopera integral taxele de facultate (circa 3.000 lire/an), cheltuielile de cazare (circa 6.000 lire/an), mancare, bani de buzunar etc. In acelasi timp, imi asigura si o parte din banii de cercetare. Acest lucru iti da o mare flexibilitate in alegerea laboratorului/grupului de cercetare unde vrei sa urmezi doctoratul.

Orasul, facultatea, departamentul si laboratorul in care lucrezi, profesorii iti ofera toate conditiile de care ai nevoie pentru a progresa atat academic, cat si personal. Prin urmare, ceea ce vei deveni si drumul pe care il vei urma la sfarsitul pregatirii depind in primul rand de tine, de aspiratiile pe care le ai si de deciziile pe care le iei in fiecare zi."

Student la Sociologie, Bucuresti

Student la Sociologie, BucurestiAndreea este studenta in ultimul an la Sociologie, in cadrul Universitatii Bucuresti. Ziua ei studiu incepe la 6:30 si se incheie in jurul orei 19:00.

"In general, ma trezesc cu o ora si jumatate inainte de a pleca spre facultate. Asta inseamna ca, daca am ore de la ora 8, ma trezesc la 6:30. In primul an stateam cate 6-8 ore pe zi la facultate, alteori puteam sa stau chiar si 12 ore, lunea. Apoi, cu trecerea timpului, programul a devenit din ce in ce mai liber, astfel ca in anul III avem ore numai lunea, martea si joia, cate patru ore in fiecare zi. Ca sa ajung la facultate am mai multe optiuni, dar am ales mereu cel mai scurt drum, si anume cu metroul de la Dristor pana la Izvor. Stau in cartierul Dristor, cu parintii, deci nu platesc chirie.

Ajungand la facultate, daca este dimineata, beau o cafea in curte, daca nu, merg direct la curs sau seminar. De cele mai multe ori am avut parte de cursuri interesante si de informatii folositoare, dar s-a intamplat sa ma uit la cate un film pe laptop sau sa joc septica, daca materia respectiva nu ma atragea foarte mult.

In pauze merg la cantina, unde, de cele mai multe ori, din obisnuinta, mananc acelasi meniu. De obicei, am de cheltuiala, zilnic, 10-15 lei, dat fiind ca nu lucrez, deci inca ma intretin parintii.

Dat fiind ca se apropie licenta, incepand cu aprilie m-am apucat sa scriu partea teoretica si metodologia pentru aceasta. Din acest motiv, timp de aproape trei saptamani am mers la biblioteca in zilele in care nu aveam cursuri, in general cate 6-7 ore pe zi, pentru a putea termina lucrarea. In mod obisnuit totusi, nu as fi petrecut mai mult de 3-4 ore pe saptamana citind pentru facultate, dar nu la sala de lectura, ci acasa.

Daca merg la biblioteca, ma intorc acasa in jurul orei 19, daca nu am planuri cu prietenii, iar daca nu merg la sala de lectura, cel mai probabil ma intorc acasa dupa cursuri, undeva pe la ora 17, mananc, apoi ies in oras."

Un master in Franta dureaza sase ore pe zi

Un master in Franta dureaza sase ore pe ziLoredana S. se afla pe punctul de a finaliza un master in cadrul Institut d'Etudes Politiques, din Toulouse, Franta. O zi din viata de masterand a Loredanei incepe la ora 7:00.

“In fiecare dimineata ma trezesc la 7. Pe vremea cand eram studenta in Romania, aveam cursuri permanente, dar si multe laboratoare sau seminarii care incepeau de la 8 dimineata si se terminau in jur de ora 20. In Franta, masterul este organizat in module, fiecare modul are un anumit coeficient si un anumit numar de ore.

La universitate ajung pe jos pentru ca se afla la o distanta de cinci minute de camin, in conditiile in care caminele se afla in campusuri, pe langa universitati.

La universitate petrec, in medie, circa sase ore, dar acest lucru nu presupune tot timpul cursuri, ci si ateliere de lucru, cazuri practice. De exemplu, noi am lucrat timp de sase saptamani pentru un proiect fiinantat de primaria din Toulouse.

Toate materialele pe care le aveam de citit le gaseam in biblioteca, in mai multe exemplare, deci nu era nevoie sa stau prea mult. Cei de la universitate au amenajat o gradina in stilul unei biblioteci, asa ca prefer sa citesc afara.

Viata de campus este destul de animata. De exemplu, la sfarsitul saptamanii organizam seri unde gateam impreuna. De obicei, mancam la restaurantul universitar, unde aveau preturi foarte mici si mancare foarte buna.

Chiria se ridica lunar la 250 de euro si asta in cadrul unui campus.

In Franta ai multe facilitati daca esti student. De exemplu, institutiile culturale aveau programe speciale pentru studenti, cu cinci euro puteai sa vezi o piesa de teatru care costa, in mod normal, 30 de euro. De asemenea, ai foarte multe posibilitati de a face sport.

Pe parcursul masterului mi-a placut foarte mult accentul pus pe exprimarea propriei opinii, pornind de la o tema sau un text.

Faceam seminarii special pentru exprimarea si sustinerea propriei opinii asupra unui subiect. Acest lucru te angaja sa participi la un dialog civilizat care te indemna sa aduci argumente si sa ai o conduita adecvata in discurs”.


Student la Jurnalism in cadrul Universitatii Bucuresti

Student la Jurnalism in cadrul Universitatii BucurestiAlin T. este student in anul II in cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, parte a Universitatii Bucuresti. Prefera sa mearga la biblioteca doar in perioada examenelor si doar in cazul in care nu are cartile pe care trebuie sa le citeasca.

“Timpul pe care il petrec la scoala variaza in functie de zilele saptamanii. Uneori, ma trezesc la ora 7:00 si ma intorc de la scoala pe la ora 21:00. Alteori, ajung la facultate in jurul pranzului si plec mai devreme.

Locuiesc in cartierul Militari si aleg sa vin la facultate fie cu transportul in comun, fie cu masina. In functie de aglomeratia din trafic, pot ajunge la facultate in 10-15 minute sau in 30-40 de minute.

Din fericire locuiesc cu parintii, asa ca nu este nevoie sa cheltuiesc foarte multi bani. In timpul zilei mananc fie cateva sendvisuri pregatite de acasa, fie mananc la cantina facultatii, unde cu 10-15 lei am parte de o masa decenta.

La biblioteca facultatii merg doar in timpul sesiunilor de examen, deoarece trebuie sa conspectez destul de multe lucrari pentru a ma pregati corespunzator pentru evaluari.

In rest, prefer sa citesc acasa, pentru ca este o atmosfera mai umana decat la biblioteca. Profit de targurile de carte care au loc in Bucuresti pentru a-mi cumpara diverse volume, astfel incat sa nu fie nevoie sa merg des la biblioteca.

Citesc in fiecare zi cel putin doua ore, pentru a fi la curent cu ceea ce ne predau profesorii.

Consider insa ca modul de predare este destul de greoi, pentru ca se pune accent mai mult pe teorie, in detrimentul practicii.

De asemenea, mi-ar placea sa am posibilitatea de a lua contact cu oameni care profeseaza acum in mass-media."

In SUA, ziua de studiu incepe cu opt ore mai tarziu

In SUA, ziua de studiu incepe cu opt ore mai tarziuAnca T., Fulbright Fellow at Ball State University, Master in Relatii Publice:

"Ziua mea incepe cu sapte ore mai tarziu (decat ora Romaniei), aici, in Indiana, la Ball State University. De regula, ma trezesc la 8-8:30. Cand nu am intalniri la ora 8 dimineata.

Si se intampla adesea, pentru ca in semestrul care tocmai s-a incheiat am avut sase proiecte de grup (pentru cursuri, pentru internship, pentru voluntariat si pentru un proiect de cercetare).

Foarte greu sa ne sincronizam agendele, in asa fel incat sa fim toti liberi dupa ora 10 dimineata! Iau micul dejun acasa, ascultand sau citind stirile. Interesant este ca nu am crezut vreodata ca am sa-mi incep ziua incepand cu titlurile din Indiana.

Dar criteriul de proximitate e important, asa ca incep cu titlurile din Muncie, apoi cu cele din Indiana, apoi cu cele mai importante titluri legate de SUA, citesc revista presei din Romania si apoi stirile internationale.

Imi iau bicicleta si merg la scoala. Am o intalnire cu un academic adviser la ora 11, legat de cursurile pe care vreau sa le iau semestrul urmator. Campusul nu este foarte mare – 20.000 de studenti – asa ca pe bicicleta, si cu vant din spate, in 10 minute sunt in AJ Building (Arts and Journalism). Intalnirea nu dureaza mai mult de o ora.

De la 12 la 2 sunt, de regula, in biroul Cardinal Communications (agentia de relatii publice a universitatii), unde lucrez pentru unul din clientii on-campus: Ball State Choral Program.

Iau apoi pranzul cu unul dintre prietenii mei, student international si el: Alex, din Belarus. Mergem la una dintre <<cantinele>> studentesti din campus.

De cand am venit aici nu mai mananc carne. Pastele cu branza sau lasagna cu spanac sunt solutii ideale pentru un pranz in campus. Cu cinci dolari mananci o portie cat doua, daca poti.

E ciudat sa vad ca portia mea de paste este asezonata cu paine din partea casei. Refuz painea, ca de obicei. <<A cultural thing>>, isi spune persoana care ma serveste, sub un zambet larg si prietenos. Nimeni nu refuza mancare gratis!

Dupa pranz merg la biblioteca. Imi construiesc o lista bibliografica pentru lucrarea finala pentru cursul Public Relations Research. Petrec acolo toata dupa-amiaza, pana la 18:30, cand am un curs de trei ore.

Cursurile la master au loc si aici seara, pentru ca multi studenti fac naveta, ori lucreaza in campus. Chiar daca am doar trei cursuri pe saptamana, volumul de munca pentru un curs este destul de mare comparativ cu cerintele din Romania.

E mult de lucru in afara clasei, si, de regula, o tema pentru acasa presupune o intalnire-doua cu profesorul, si cateva ore bune de stat in biblioteca."