1 / 6

Doctorat la Oxford

Andrei Sorin Ilie este un tanar roman care a fost admis la University of Oxford (Marea Britanie), una din cele mai cunoscute institutii de invatamant superior din intreaga lume.

"In anul 2008 am absolvit un program de masterat in Neurostiinte, dupa care mi-am continuat pregatirea ca student la doctorat in acelasi domeniu. Trecerea de la un program la altul a adus cu sine si o profunda schimbare in activitatea de zi cu zi. In timpul masterului ziua era impartita intre cursuri, activitatea de cercetare in laborator si pregatirea personala pentru curs. Evaluarea studentilor a avut 3 componente diferite: eseuri legate de diferite subiecte abordate la cursuri, 2 teze de masterat legate de 2 proiecte de cercetare si un examen oral la sfarsitul cursului.

La doctorat accentul se pune in primul rand pe activitatea de cercetare. Faci parte dintr-un colectiv condus de un profesor si trebuie sa iti aduci contributia personala la imbogatirea cunostintelor in domeniul respectiv prin rezultatele activitatii tale de cercetare. Trebuie sa te pregatesti pentru a gandi independent, a veni cu propriile idei, a proiecta si desfasura experimente pentru a rezolva probleme importante in domeniul tau de studiu. Nu mai exista cursuri obligatorii, iar evaluarea finala se face pe baza tezei de doctorat.

Pentru formarea si dezvoltarea ca cercetator este foarte importanta interactiunea cu ceilalti studenti si colegi, dar mai ales cu supervisor-ul tau (conducatorul doctoratului). Momentan, vorbesc cu seful meu aproape in fiecare zi, este intotdeauna deschis la idei noi, iar daca ceva nu merge in laborator isi face timp pentru a ma ajuta. O data pe luna avem programata o intalnire mai lunga, de cateva ore, in care discutam ultimele rezultate si planificam urmatorii pasi si strategia pentru viitorul apropiat.

Pentru a fi competitiv in stiinta si in activitatea de cercetare trebuie sa fii tot timpul la curent cu ultimele noutati. Prin urmare, o importanta parte a timpului trebuie alocata articolelor stiintifice. Fiecare membru al grupului urmareste anumite reviste stiintifice si o data pe saptamana avem o intalnire in care prezentam pe scurt articolele interesante aparute in saptamana anterioara. Uneori, un articol publicat luni poate schimba ce experiment faci marti. Pe langa aceasta activitate de urmarire a literaturii de specialitate, in fiecare vineri avem programat un Journal Club in care discutam in detaliu un articol relevant pentru activitatea grupului, punand accentul pe interpretarea critica a datelor si rezultatelor.

In general, ca doctorand nu ai un program fix. Cele mai importante sunt rezultatele pe care le obtii si nu timpul pe care il petreci in laborator. Acest lucru iti da o oarecare flexibilitate in organizarea programului, dar in acelasi timp si o responsabilitate mult mai mare.

De obicei ma trezesc intre 8-9 si dupa o plimbare de 10 minute cu bicicleta ajung in laborator. In medie lucrez in jur de 9 ore pe zi, insa acest lucru este variabil. Pot fi zile in care termin devreme, dar si zile in care stau in laborator pana la ora 22-23. Nu exista un sablon pentru fiecare zi. In unele zile am programate experimente, in timp ce in altele prelucrez si analizez datele. Dupa ce faci un set de experimente si analizezi rezultatele trebuie sa tragi anumite concluzii si sa planifici urmatorii pasi.

Finalitatea oricarei activitati de cercetare trebuie sa fie insa publicarea de articole stiintifice. Numai in momentul in care rezultatele tale sunt facute publice acestea pot fi folosite si evaluate de comunitatea stiintifica.

Partea academica trebuie suplinita de cea sociala si personala, iar Oxford pare un loc perfect construit pentru acest scop. Distantele foarte mici iti dau posibilitatea de a te deplasa rapid de acasa la laborator, de la laborator la biblioteca, de aici la cina, la sala de sport, cinema, teatru sau alte centre/structuri sociale. Intri in contact cu foarte multi studenti din domenii diferite de studiu, ceea ce iti poate largi orizontul de cunostinte. Te poti inscrie in diferite societati si activitati, de la sport la pictura, muzica, arta etc.

Din punct de vedere financiar, bursa pentru programul pe care il urmez imi acopera integral taxele de facultate (circa 3.000 lire/an), cheltuielile de cazare (circa 6.000 lire/an), mancare, bani de buzunar etc. In acelasi timp, imi asigura si o parte din banii de cercetare. Acest lucru iti da o mare flexibilitate in alegerea laboratorului/grupului de cercetare unde vrei sa urmezi doctoratul.

Orasul, facultatea, departamentul si laboratorul in care lucrezi, profesorii iti ofera toate conditiile de care ai nevoie pentru a progresa atat academic, cat si personal. Prin urmare, ceea ce vei deveni si drumul pe care il vei urma la sfarsitul pregatirii depind in primul rand de tine, de aspiratiile pe care le ai si de deciziile pe care le iei in fiecare zi."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri