1 / 4

IMM-urile nu se inghesuie sa isi cheme angajatii la negocieri

“Angajatorul are obligativitatea de a initia anual negocierea contractului colectiv de munca in momentul in care compania are pe statele de plata cel putin 21 de angajati. Daca angajatorul nu a demarat niciodata negocierea unui astfel de contract inseamna fie ca acesta nu are cunostinta despre procedura, fie ca nu doreste sau ca prefera sa plateasca o amenda decat sa plateasca drepturile ce ar putea fi castigate de angajati la o astfel de negociere”, afirma Luminita Dima, coordonator dreptul muncii in cadrul casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

Ovidiu Vilceanu (foto)
, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, sustine ca majoritatea IMM-urilor evita incheierea unui contract colectiv mizand atat pe necunoasterea drepturilor de catre angajati, cat si pe faptul ca amenda primita de inspectorii muncii este mai mica decat costul aplicarii prevederilor stipulate intr-un eventual contract. In acest moment amenda pentru nedemararea negocierilor privind contractele colective de munca se ridica la 3.000 de lei.

“La nivelul IMM-urilor, in cazul in care angajatorii si angajatii au semnat un contract colectiv, l-au semnat de forma, sa aiba ce arata daca vin inspectorii muncii in control. In general companiile de mici dimensiuni sunt reticente fata de semnarea oricaror contracte care sa ii oblige in unele circumstante sa ii dezavantajeze”, spune Vilceanu.

In schimb, multinationalele prefera sa urmeze procedura standard si sa isi cheme reprezentantii salariatilor la masa rotunda. “Daca rezultatele companiei sunt corespunzatoare cu tinta stabilita la inceputul anului, si daca bugetul permite, angajatii isi pot negocia noi drepturi, mai avantajoase pentru ei. Angajatorii sunt in permanenta presati de angajati sa acorde mai multe beneficii sau salarii mai mari, nu este numai o tendinta care sa tina exclusiv de conditiile economice.

In cazul in care companiile isi permit, pot negocia pachete avantajoase pentru personal”, afirma Oana Datki, general manager al companiei de resurse umane Consulteam, reprezentantul Mercer pe piata locala.

"In sectorul 100% privat nu se obisnuiesc contractele colective de munca, indiferent de numarul de angajati - chiar daca vorbim de sute de angajati. Fiecare angajat are contractul lui, cu anumite conditii salariale negociate si care se supune regulilor companiei referitor la sistemul de bonusare, masurare a performantei etc.", sustine Aura Cadis, consultant in cadrul firmei de consultanta Horvath & Parters.

Contractele colective de munca se intalnesc in companiile cu actionariat public - privat sau in companiile recent privatizate, in acest caz vorbind de o "mostenire" a vechiului actionariat, mentioneaza Cadis.

Desi legea obliga companiile la initierea negocierii, aceasta nu inseamna ca la sfarsitul procedurii partile vor semna contractul colectiv de munca la nivel de unitate daca nu au cazut de acord asupra tuturor propunerilor contractuale.

De exemplu, au existat cazuri in care inspectorii de munca au amendat companii care nu verificat daca angajatorii aveau contract colectiv de munca la nivel de unitate, insa in momentul in care angajatorul a demonstrat cu documente (pe baza proceselor verbale incheiate) faptul ca negocierea a avut loc, dar nu s-a finalizat prin incheierea unui contract colectiv de munca un rezultat, aplicarea amenzii nu era justificata”, spune Dima.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri