Mirajul estului

Mirajul estuluiCastigurile lunare pe care le pot obtine in Romania, comparabile cu cele din Vestul Europei, precum si privilegiile de care se bucura pe plan local sunt cateva din argumentele pe care le iau in calcul executivii straini care aleg sa vina sa munceasca pe piata romaneasca.

Dupa ce au petrecut o perioada de timp aici, unii expati evita sa se intoarca in tara de origine, deoarece nu si-ar mai gasi un loc de munca.

“Anumiti expati nu vor sa se intoarca in tara de origine, dupa ce isi termina mandatul din Romania, din cauza ca nu si-ar mai gasi un job. Dupa ce ai stat plecat in strainatate foarte mult, este foarte probabil ca angajatorii din tara ta sa nu mai stie de tine”, spune Mihaela Damian (foto), country manager in cadrul companiei de executive search SpenglerFox Romania.

Shachar Shaine, presedintele URBB, producatorul berii Carlsberg, cu afaceri anuale de peste 100 de milioane de euro, este unul dintre expatii cu greutate si vechime de pe piata locala. Expatul, nascut in Israel, intareste afirmatia lui Damian.

“Exista ceva adevar in privinta faptului ca unii expati care lucreaza in Romania nu se intorc in tarile lor pentru ca nu ar mai fi angajati. Cu toate acestea, pe perioada in care se afla intr-o alta tara decat cea proprie, un expat trebuie sa-si pregateasca terenul pentru momentul in care va trebui sa paraseasca locul respectiv”, afirma Shaine.

Pana de curand presedinte al Consiliului Investitorilor Straini de pe piata locala, Shaine a venit in Romania in 1999, pe functia de vicepresedinte de marketing al Tuborg Romania. Incepand cu mai 2004, Shaine este presedintele URBB.

In medie, expatii de pe piata locala castiga 100.000-200.000 de euro anual, la care se adauga beneficii de alte zeci de mii de euro anual, printre care se numara locuinta, taxa de scolarizare a copiilor sau masina de serviciu. In tara de origine, expatii nu primesc o locuinta noua si nici nu li se plateste taxa de scolarizare pentru copii.

“Ca expat, beneficiile pe care le primesti in Romania te fac sa te simti foarte bine. Cum se mai intorci la tine in tara daca in Romania stai intr-o vila de lux, pe malul unui lac, iar in tara ta, pe aceeasi bani, locuiesti intr-un apartament?”, adauga Damian.

Pentru a evita sa ramana fara job dupa finalizarea misiunii din Romania, unii expati folosesc anumite trucuri prin care isi prelungesc mandatul de pe piata locala.

“Cel mai important lucru pe care il pot face pentru a ramane mai mult in Romania este sa nu isi pregateasca succesorul, iar grupul sa-i mai acorde o vreme de ragaz. De asemenea, expatul poate face in asa fel incat sa nu isi atinga rezultatele, insa poate prezenta, cu suficiente argumente, o strategie foarte buna pentru urmatorii ani, astfel incat grupul sa nu decida schimbarea sa din functie”, mentioneaza Damian.

Dupa ce au petrecut peste 5-6 ani pe piata locala, expatii care activeaza in Romania isi pot gasi foarte usor de lucru aici, datorita relatiilor pe care si le fac cu mediul de afaceri.

“Expatii cu vechime din Romania s-au localizat aici si si-au creat retele foarte bune la nivel de business, astfel ca siguranta locului de munca nu mai reprezinta o problema. Romania reprezinta un mediu prielnic pentru expati, deoarece ajung sa isi faca foarte repede prieteni. In schimb, expatilor nu le place infrastructura de aici, precum si faptul ca romanii au un sentiment de inferioritate fata de ei si fata de straini, in general”, spune sefa firmei de executive search.

Daca nu in Romania, sa fie in cadrul grupului

Daca nu in Romania, sa fie in cadrul grupuluiO alta varianta pentru care pot opta executivii expati care nu vor sa se intoarca in tara de origine dupa terminarea mandatului din Romania este acceptarea unei alte misiuni de expatriat, in afara Romaniei.

“De obicei, intr-o multinationala, esti ca intr-un sistem, in care esti cunoscut si in care iti poti gasi repede un job”, subliniaza Shaine (foto).

Multinationalele au dezvoltat un plan de cariera si astfel stiu sau ar trebui sa stie si sa fie responsabile de dezvoltarea propriilor angajati si de pasii pe care acestia urmeaza sa ii faca in cariera. Orice mandat se acorda dupa indelungi analize si se iau in vedere si factorii personali.

“Inainte de expirarea mandatului, expatul este introdus intr-un sistem de evaluari pentru un nou proiect si daca acesta indeplineste conditiile, dar isi si manifesta interesul, va fi transferat catre o alta piata ce are nevoie de bagajul sau de cunostinte. Am intalnit si expati ce au dorit sa ramana in Romania si dupa terminarea mandatului si datorita realizarilor remarcabile, acestora li s-a prelungit acest mandat”, spune Irina Pintoi, managing partner al firmei de executive search Talentor Romania.

Acceptarea unui alt job de expatriat, in cadrul aceleiasi multinationale, poate fi foarte dificila pentru executivii straini, deoarece, in momentul in care parasesc Romania, functia pe care o vor capata in cadrul grupului ar putea sa nu mai fie cea de CEO, director general sau presedinte.

Astfel, ar putea interveni o anumita frustrare, atat din cauza pozitiei inferioare, cat si a eventualelor ordine pe care expatul va fi nevoit sa le primeasca, si nu sa le dea.

“Daca un expat pleaca din Romania in Dubai, de exemplu, este foarte probabil ca sa se simta foarte bine acolo, deoarece in Dubai castigurile pe care le poate obtine sunt de patru ori mai mari decat cele de aici”, afirma Damian, de la SpenglerFox Romania.

In momentul in care mandatul unui expat se termina, multinationalele de pe piata locala iau in calcul aducerea unui roman, in cazul in care strategia de grup nu impune doar recrutarea de expati.

Prin aducerea unui director general roman, o multinationala economiseste 30-40% la salariu, precum si cheltuielile cu firma de executive search, care, in anumite situatii, pot ajunge si la 100.000 de euro.

Pe de alta parte, foarte multi expati care au parasit Romania si-au gasit de lucru in cadrul grupului. Unul din cele mai recente exemple este cel al lui Francois Laporte, care dupa trei ani petrecuti in cadrul producatorului de ciment Holcim Romania a fost promovat pe pozitia de director comercial pentru Holcim Agregate, in Franta.

El a fost inlocuit de un alt expat, bulgarul Rossen Papazov, 37 de ani.

Papazov si-a inceput cariera in Holcim Bulgaria, in anul 2000, ca asistent al directorului general Holcim Bulgaria, fiind apoi promovat pe pozitia de manager dezvoltare afaceri.

Din 2002 a lucrat pentru Banca Mondiala ca specialist in managementul finantelor pentru Bulgaria si Macedonia. S-a intors apoi in Holcim, pe pozitia de director general al diviziei de Agregate si Cimenturi Compozite a Holcim Bulgaria.

In ultimii trei ani a lucrat ca director de marketing din Holcim Belgia. Experienta sa anterioara include si trei ani ca senior consultant in echipa de audit si consultanta in afaceri a companiei Arthur Andersen Bulgaria.




Testul local de anduranta a expatilor

Testul local de anduranta a expatilorPhilippe Questiaux, presedintele si directorul general al producatorului de ciment Lafarge Ciment (Romania), parte a grupului francez Lafarge, care domina piata mondiala de ciment, este unul dintre cei mai longevivi executivi expati de pe piata locala.

Absolvent al Institut d’Etudes Politiques (Paris), francezul, in varsta de 60 de ani, a venit in Romania in 2002 si de atunci detine sefia subsidiarei locale a producatorului de ciment. Secretul longevitatii sale la conducerea Lafarge Romania este consolidarea businessului local al grupul francez, prin investitii consistente.

“Stabilitatea este foarte importanta intr-o activitate traditionala ca a noastra, iar rezultate durabile se pot obtine implementand o strategie pe termen mediu si lung intr-o misiune care sa acopere cat mai mult din fazele acesteia”, spune Questiaux (foto).

In opinia sa, una din cele mai importante calitati pe care trebuie sa le aiba un expat pentru a rezista in mediul de business romanesc este asumarea unui rol de model, atat la nivel comportamental, cat si in ceea ce priveste conduita in business.

“Ceilalti CEO expati care vor sa reuseasca in Romania trebuie sa pastreze vii valorile si spiritul companiilor. De asemenea, este necesar sa aiba incredere in oamenii lor si sa le dea oportunitati de crestere si dezvoltare profesionala pe masura talentului, competentelor si ambitiilor exprimate. As vrea sa subliniez ca 20 dintre angajatii nostri (Lafarge Romania-n.red.) lucreaza acum peste hotare in interiorul grupului, doi dintre ei ocupand pozitia de CEO al celor mai importante subsidiare”, subliniaza Questiaux.

Pentru moment, seful operatiunilor locale ale grupului francez nu stie daca va mai continua in Romania si dupa expirarea mandatului pentru ca, deocamdata, misiunea sa in cadrul Lafarge Romania nu s-a incheiat si este “atat de solicitanta” incat nu-i ramane timp pentru a se gandi la astfel de lucruri.

Nici Roman Yazbeck, seful filialei locale a Philip Morris, nu s-a decis ce va face dupa finalizarea mandatului in cadrul producatorului de tigarete. Deocamdata, Romania reprezinta pentru Yazbeck o sursa “inepuizabila de provocari si lectii profesionale”, fiind exact ceea ce isi doreste.

“Ce imi place cel mai mult aici (in Romania – n.red.) sunt oamenii. De asemenea, cultura acestui loc. Este o mixtura unica de temperament latin si atitudine pragmatica. Pe de alta parte, imi este greu sa inteleg anumite excese pe care le-am observat. De pilda, cand economia a explodat, am vazut o incredere si o exuberatanta nefondata, urmata de un pesimism total necostructiv, atunci cand recesiunea a inceput. O atitudine echilibrata ar ajuta considerabil in gasirea celor mai corecte solutii”, afirma Yazbeck.

Incepand cu ianuarie 2009, expatul coordoneaza atat afacerile Philip Morris Romania, cu afaceri de aproape 620 de milioane de euro, cat si businessul din Bulgaria.