1 / 4

Mirajul estului

Castigurile lunare pe care le pot obtine in Romania, comparabile cu cele din Vestul Europei, precum si privilegiile de care se bucura pe plan local sunt cateva din argumentele pe care le iau in calcul executivii straini care aleg sa vina sa munceasca pe piata romaneasca.

Dupa ce au petrecut o perioada de timp aici, unii expati evita sa se intoarca in tara de origine, deoarece nu si-ar mai gasi un loc de munca.

“Anumiti expati nu vor sa se intoarca in tara de origine, dupa ce isi termina mandatul din Romania, din cauza ca nu si-ar mai gasi un job. Dupa ce ai stat plecat in strainatate foarte mult, este foarte probabil ca angajatorii din tara ta sa nu mai stie de tine”, spune Mihaela Damian (foto), country manager in cadrul companiei de executive search SpenglerFox Romania.

Shachar Shaine, presedintele URBB, producatorul berii Carlsberg, cu afaceri anuale de peste 100 de milioane de euro, este unul dintre expatii cu greutate si vechime de pe piata locala. Expatul, nascut in Israel, intareste afirmatia lui Damian.

“Exista ceva adevar in privinta faptului ca unii expati care lucreaza in Romania nu se intorc in tarile lor pentru ca nu ar mai fi angajati. Cu toate acestea, pe perioada in care se afla intr-o alta tara decat cea proprie, un expat trebuie sa-si pregateasca terenul pentru momentul in care va trebui sa paraseasca locul respectiv”, afirma Shaine.

Pana de curand presedinte al Consiliului Investitorilor Straini de pe piata locala, Shaine a venit in Romania in 1999, pe functia de vicepresedinte de marketing al Tuborg Romania. Incepand cu mai 2004, Shaine este presedintele URBB.

In medie, expatii de pe piata locala castiga 100.000-200.000 de euro anual, la care se adauga beneficii de alte zeci de mii de euro anual, printre care se numara locuinta, taxa de scolarizare a copiilor sau masina de serviciu. In tara de origine, expatii nu primesc o locuinta noua si nici nu li se plateste taxa de scolarizare pentru copii.

“Ca expat, beneficiile pe care le primesti in Romania te fac sa te simti foarte bine. Cum se mai intorci la tine in tara daca in Romania stai intr-o vila de lux, pe malul unui lac, iar in tara ta, pe aceeasi bani, locuiesti intr-un apartament?”, adauga Damian.

Pentru a evita sa ramana fara job dupa finalizarea misiunii din Romania, unii expati folosesc anumite trucuri prin care isi prelungesc mandatul de pe piata locala.

“Cel mai important lucru pe care il pot face pentru a ramane mai mult in Romania este sa nu isi pregateasca succesorul, iar grupul sa-i mai acorde o vreme de ragaz. De asemenea, expatul poate face in asa fel incat sa nu isi atinga rezultatele, insa poate prezenta, cu suficiente argumente, o strategie foarte buna pentru urmatorii ani, astfel incat grupul sa nu decida schimbarea sa din functie”, mentioneaza Damian.

Dupa ce au petrecut peste 5-6 ani pe piata locala, expatii care activeaza in Romania isi pot gasi foarte usor de lucru aici, datorita relatiilor pe care si le fac cu mediul de afaceri.

“Expatii cu vechime din Romania s-au localizat aici si si-au creat retele foarte bune la nivel de business, astfel ca siguranta locului de munca nu mai reprezinta o problema. Romania reprezinta un mediu prielnic pentru expati, deoarece ajung sa isi faca foarte repede prieteni. In schimb, expatilor nu le place infrastructura de aici, precum si faptul ca romanii au un sentiment de inferioritate fata de ei si fata de straini, in general”, spune sefa firmei de executive search.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri