1 / 4

Avocatii refuza sa spuna clar cum poate fi ocolita legea

Inceputul lunii iulie a adus o veste buna si una rea pentru casele de avocatura. Vestea buna este cresterea numarului de clienti ori a solicitarilor venite din partea acestora, ca urmare a modificarile operate in Codul Fiscal la inceputul lunii, in vreme ce vestea rea o constituie o eventuala recalculare a veniturilor proprii.

Totusi, intr-o situatie mai dificila nu se afla doar avocatii, ci si actorii, jurnalistii, contabilii, auditorii, taximetristii sau anumiti profesori, care pana la 1 iulie se bucurau de anumite facilitati fiscale.

De exemplu, angajatorii care isi sfatuiau angajatii sa-si faca PFA pentru a nu le mai plati taxele salariale, ar putea sa fie nevoiti sa nu mai apeleze la aceasta metoda pentru a-si plati colaboratorii. Astfel, daca pana la 1 iulie activitatile depuse de acest tip de angajati erau considerate ca independente in raport cu cei care ii plateau, actiunile ar putea fi reclasificate ca dependente.

Potrivit ordonantei de urgenta (OUG 58/2010) care a modificat incepand cu 1 iulie regimul de taxare a PFA, ale carei norme de aplicare nu se cunosc inca, o activitate va fi considera dependenta daca se indeplineste unul din urmatoarele criterii: beneficiarul de venit se afla in subordinea platitorului de venit si respecta conditiile de munca impuse de acesta, foloseste echipamentele de lucru ale platitorului, contribuie doar cu activitate intelectuala, nu si cu bani proprii, primeste bani pentru delegatii si incaseaza bani pentru concediu.

Ultimul criteriu spune ca o activitate este dependenta daca indeplineste “orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii”.

“Exista cateva solutii pe care angajatorii ar putea sa le foloseasca pentru a nu-si adauga costuri ca urmare a schimbarilor legislative care au avut loc la 1 iulie. Totusi, acestea vor fi mult mai clare dupa ce se vor publica normele de aplicare a OUG”, spune Iulia Radocea (foto) , head of tax services in cadrul firmei de consultanta Wolf Theiss Tax Advisory, lansata in 2010 de casa de avocatura Wolf Theiss.

Normele de aplicare a ordonantei vor fi publicate la sfarsitul lui iulie sau inceputul lui august.

Printre modalitatile identificate de Wall-Street pentru ca angajatorii sa nu plateasca taxe suplimentare pentru angajatii reminerati pe baza drepturilor de autor sau PFA se numara infiintarea unei firme proprii de catre fiecare salariat intr-o alta tara, de exemplu, in Bulgaria.

“Infiintarea unei societati in Bulgaria reprezinta o solutie buna din punct de vedere fiscal, pentru un salariat roman platit din drepturi de autor sau PFA. Totusi, trebuie analizat foarte bine costul pe care il presupune infiintarea unei firme pentru respectivul salariat”, afirma Mihaela Scarlatescu, partener in cadrul casei de avocatura Scarlatescu Law Office.

Modalitatea platilor intre doua firme poate fi aplicata si in interiorul Romaniei, adauga si Marius Decuseara Brandenburg, partener si country manager al grupului de firme Trend Consult Romania, cu acvitati pe piata locala training si consultanta.

Astfel, un angajat platit pana acum pe baza unui contract de drepturi de autor isi poate face un SRL, prin care angajatorul sa-l plateasca incepand cu 1 iulie. Prin aceasta metoda, angajatorul nu va fi obligat sa plateasca impozite suplimentare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri