1 / 4

Managerul ideal: experienta umana, profesionala si educationala

Calitatile umane ale executivilor au devenit poate pentru prima oara in istoria capitalismului cel putin la fel de importante ca abilitatile tehnice in momentul in care organizatiile au decis sa faca mutari la conducere in primele sase luni.

“In prezent, ca si in primele sase luni ale anului, se cauta oameni curajosi, determinati sa atinga succesul. E foarte important pentru multinationale sa gaseasca acel tip de manager <<humble>>, adica unul modest, dar nu umil. De asemenea, cred ca nu se mai doreste in prezent un tip de lider unic”, afirma Mihaela Damian (foto), country manager al companiei de executive search SpenglerFox Romania.

Chiar daca organizatiile nu mai sunt in cautarea “liderului unic”, adica a executivului construit sa ia singur deciziile importante pentru business, caracteristicile de conducator se afla in continuare in atentia companiilor interesate sa recruteze la nivel de top management.

“Abilitatile de conducere ale oamenilor sunt foarte importante pentru managerii care vin in organizatii existente, deoarece se doreste o continuare a performantelor anterioare. De asemenea, noii manageri trebuie sa aiba capacitatea de a motiva echipele”, spune Damian.

Totodata, pe langa abilitatile de soft skills de care trebuie sa dea dovada managerul momentului, sunt foarte importante competentele tehnologice si de business, precum si capacitatea de a coordona afacerile dintr-o anumita regiune geografica.

De asemenea, experienta educationala de top a managerilor este apreciata de catre angajatorii care desfasoara procese de recrutare.

In primul semestru, accentul angajatorilor a cazut si pe profilele absolventilor unui program de tipul Master of Business Administration (MBA) sau Executive MBA la universitati de top din lume, cum ar fi Harvard (SUA), Princeton (USA), Oxford (Marea Britanie) sau Yale (SUA).

“In ultimele sase luni am recrutat profile high sub titulatura de country manager. Aceasta pozitie implica o buna administrare a operatiunilor din Romania dar si din tarile apropiate: Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha. Dat fiind ca managerii ocupa acum pozitii regionale, acestia trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: trebuie sa se integreze cu succes in peisajul european, avand in prealabil expunere internationala, sa cunoasca realitatile fiecarei pietei pentru a putea gandi planuri de afaceri viabile”, spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Advice Human Resources.

Mai mult, destule companii iau in calcul in aceasta perioada realizarea de fuziuni si achizitii, astfel ca managerii cu profilele corespunzatoare se numara printre cei vizati de head-hunteri.

Volumul total de tranzactii incheiate in primul semestru se ridica la 228 milioane euro, in scadere cu 8% fata de primele sase luni din 2009, cand a fost 246 milioane euro, arata un raport realizat de Capital Partners.

Preluarea retelei de clinici medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) de catre fondul de investitii Advent International este una dintre cele mai importante tranzactii care au avut loc in perioada ianuarie – iunie 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri