Cinci mutari de top

Cinci mutari de topCea mai importanta si surprinzatoare mutare din trimestrul al treilea a fost inlocuirea Ancai Dumitru, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu Valentin Ionescu (foto).

In varsta de 38 de ani, Ionescu aduce la BVB experienta acumulata pe bursele din Praga si Viena, dobandita in cadrul unor cunoscute institutii financiare, din domeniul bancilor de investitii si al societatilor de brokeraj, precum Euroinvest Bank AG Viena si Wood & Company Financial Services a.s. Praga

In vara acestui an, el a inceput o colaborare cu Erste Group, pe zona de retail a departamantului de piete financiare din BCR. De asemenea, Valentin Ionescu a candidat in prima parte a lui 2010 si pentru un loc in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti.

Este absolvent al facultatii de comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) si detine o diploma de Master of Business Administration (MBA) eliberata de CNAM Paris si de ASE.

De asemenea, s-a specializat in finante – administrarea de portofoliu la universitatea americana Georgetown si in managementul bancar, la furnizorul de servicii educationale Codecs Romania.

O alta mutare importanta petrecuta in T3 a fost numirea lui Marinis Stratopoulos, 46 de ani, la conducerea Bancii Romanesti.

Dupa plecarea lui Andreas Maragkoudakis, fostul director al bancii in interimatul la conducerea institutiei a fost asigurat, din vara lui 2009, de Crina Cosma , din pozitia de director general adjunct.

Stratopoulos nu detine pentru prima data o functie de conducere in Romania, el ocupand anterior si pozitia de director general al Egnatia Bank.

Topul celor mai importante trei mutari este completat de Alexander Hergan, unul din cei mai discreti investitori din imobiliare, care a renuntat la sefia grupului Avrig 35, dezvoltatorul cladirilor Charles de Gaulle Plaza si Bucharest Tower Center.

In varsta de 63 de ani, Hergan a fost inlocuit de Haydn Wright, 47 de ani, cu o experienta de peste 25 de ani in real estate.

Sectorul auto isi revendica o alta schimbare importanta a celui de-al treilea trimestru, dupa ce Compania Nationala de Vanzari a Ford Romania a anuntat ca Paul Flanagan a fost inlocuit de Henrik Nensen.

In ultima pozitie ocupata, Nensen a fost de responsabil pentru lansarea produselor pe piata in cadrul Diviziei de Vanzari si Marketing a Ford Europa.

Ultima schimbare importanta din T3 il are in prim plan pe Marius Hagger, directorul general al Ringier Romania, editorul tabloidului Libertatea.

Inlocuitorul lui Hagger, ce va ocupa o functie in cadrul grupului elvetian Ringier, va fi anuntat pana la sfarsitul anului.

Trei companii din sectorul financiar-bancar au inlocuit expatii cu romani

Trei companii din sectorul financiar-bancar au inlocuit expatii cu romaniVioleta Ciurel, fost presedinte al ING Asigurari de Viata pana in 2004, a preluat conducerea Omniasig Asigurari de Viata (Axa Romania). Ea a inlocuit-o in functia de director general pe Slatka Cular, care, dupa aproape trei ani la sefia companiei, a ales sa paraseasca grupul.

Ciurel s-a alaturat Axa dupa ce, in perioada 1997 – 2010, a detinut diverse functii in cadrul grupului olandez ING. Ultima pozitie ocupata a fost cea de presedinte al ING Regional Greenfields and Business Development Insurance in Europa Centrala.

De asemenea, ProCredit Bank, unul din jucatorii mici din industria bancara locala, a numit-o pe Ilinca Rosetti (foto) in functia de presedinte.

Anterior numirii sale in pozitia de presedinte al ProCredit Bank Romania, Rosetti a ocupat functia de director general al ProCredit Bank Moldova.

In perioada 2006 – 2007, ea a mai facut parte din conducerea executiva locala a institutiei financiare, cand a detinut functia de director executiv al departamentului de Servicii Bancare.

Rosetti a studiat economie si matematica la Universitatea J.W. Goethe, din Frankfurt, si detine un doctorat in stiinte economice de la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE).

Gian Marco Felice, fostul presedinte al ProCredit Bank Romania, ce s-a aflat la conducerea bancii in ultimii doi ani, activeaza in prezent in Germania, in cadrul ProCredit Holding.

O alta companie care a ales sa-si localizeze managementul este Groupama Asigurari, unul din cei mai mari jucatori locali de pe piata asigurarilor.

Sanda Nicoara, fostul director general adjunct al Groupama Asigurari, l-a inlocuit in pozitia de director general pe francezul Deniss Rousset, care a ales sa plece la Paris pentru a ocupa o functie in cadrul managementului grupului.

Este pentru prima oara cand afacerile locale ale francezilor de la Groupama sunt conduse de un executive roman.

Una din explicatiile pentru care companiile opteaza pentru aducerea de manageri romani, in locul strainilor, este nivelul mult mai redus al cheltuielilor anuale pe care trebuie sa le faca organizatiile cu romanii. In unele cazuri, cheltuielile anuale ale expatilor sunt cu 30-40% mai mari decat in cazul unor manageri romani, din cauza procesului de relocare.

“Prezenta expatilor in companiile din Romania a fost si este in continuare benefica. Acestia au propulsat companii, au instruit managerii locali si ulterior i-au desemnat succesori. Trebuie luat in calcul si faptul ca managerii expati au venit in Romania pentru mandate de 3-5 ani. Nu cred ca numai rationamentul costurilor a determinat companiile sa inlocuiasca expatii. Romania este o tara cu manageri talentati. Dovada ca multi manageri romani ocupa acum pozitii regionale”, spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de consultanta in resurse umane Advice Human Resources

Cinci schimbari in media si publicitate

Cinci schimbari in media si publicitateIn afara plecarii lui Marius Hagger de la conducerea Ringier Romania, sectorul de media si publicitate si furnizat alte patru schimbari de executivi in intervalul iulie – septembrie.

Compania Pagini Aurii, care detine 70% din piata de ghiduri clasificate din Romania, l-a numit pe Jesper Simonsen in functia de director general, in locul lui Marco Stettler (foto).

Executivul inlocuit a detinut anterior numirii sale la conducerea Pagini Aurii pozitiile de director general al Free Media Ukraine, subsidiara trustului Ringier AG, respectiv cea de director executiv al diviziei Free Newspaper din cadrul Ringier Romania.

Totodata, Christian Kauter, presedintele companiei de publicitate outdoor Affichage Romania, a demisionat. La momentul schimbarii, reprezentantii companiei nu au dorit sa faca vreun comentariu asupra succesorului.

De asemenea, jurnalistul Stelian Tanase, este noul director al postului de televiziune Realitatea TV, dupa ce l-a inlocuit in functie pe Catalin Popa.

Nu in ultimul rand, Robert Bene, cel ce a condus timp de doi ani operatiunile din Romania ale agentiei interactive Carnation Group, a parasit compania de la 1 august.

Noul country manager al Carnation Group Romania este Adrian Ghisa, care a ocupat pana in prezent functiile de senior account si media manager.

Carnation, o agentie interactiva full service infiintata in 1997, a intrat pe piata locala in 2008, prin deschiderea unui birou in Bucuresti.

Wall-Street a numarat 26 de schimbari la nivelul pozitiilor de CEO/presedinte/director general in trimestrul incheiat la 1 octombrie, un numar similar celui inregistrat in al doilea semestru. Cele mai multe mutari de executivi au avut loc insa in primele trei luni ale anului, iar ultimul trimestru ar putea relua tendintele, in contextul in care companiile isi stabilesc strategiile de business pentru 2011.

"Intr-adevar, toamna este momentul schimbarilor.In cazul pozitiilor de top, tratativele dintre manager si companii pe care le vor conduce pot dura si trei- sase luni. Instalarea in noua functie are de regula loc inainte de inceperea noului an calendarinstic, tocmai pentru a exista timpul necesar trasarii obiectivelor. Se ia in calcul si timpul necesar integrarii noului manager. Cu siguranta ca achiziile si fuziunile care au avut loc in anul 2010 vor atrage schimbari la nivelul executivilor", mai spune Mihaela Scarlat.