Companiile din Timisoara pun la bataie 1.000 de locuri de munca

Companiile din Timisoara pun la bataie 1.000 de locuri de muncaTimisoara este al doilea oras ca marime din Romania, dupa Bucuresti, dar se afla pe primul loc in functie de numarul de locuri de munca disponibile in aceasta perioada, inaintea Clujului si Iasiului, orasele de pe urmatoarele pozitii, dupa numarul de locuitori.

Companiile din Timisoara au o oferta de circa 1.000 de locuri de munca, cele mai multe fiind in domeniul furnizorilor de servicii, automotive, textile, logistica si industria bunurilor de larg consum.

“Exista cereri importante pentru personal atat in vanzari si relatii publice, cat si in productie, pentru personal calificat si necalificat. De asemenea, in IT&C si programare se cauta oameni, cererea in domeniul administrativ fiind mai slaba”, spune Florin Godean, director de marketing si vanzari in cadrul Adecco Romania, al doilea jucator ca marime de pe piata locala de recrutare.

In judetul Timis exista aproape 1.400 de locuri de munca, arata datele eJobs.ro, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala.

Printre companiile care cauta oameni sunt Route 66 Romania ( divizia locala a celui mai mare producator de software pentru navigatie din Europa), TRW Automotive (produce sisteme integrate de directie, sisteme de suspensie, air-bag-uri si centuri de siguranta) si Continental Corporation – Automotive Divisions (auto).

“Sectorul automotive, cel care este de altfel cel mai reprezentativ pe zona de vest, da semne de revenire, anuntand si un 2011 pozitiv din punct de vedere al cresterii de head-count (personal - n.red.). Evident ca si furnizorii locali de servicii pentru aceste companii, vor resimti asta pregatindu-se pentru cereri mai ridicate decat in cel de-al doilea semestru al lui 2010. Media de posturi cerute pe luna este intre 20-50”, spune Eliza Nechifor, marketing & communication coordinator in cadrul companiei de recrutare Manpower Romania.

Angajatorii din Timisoara au pus la bataie peste 1.000 de joburi in primele noua luni ale anului, cele mai active industrii fiind automotive, logistica si FMCG.

“Principalele tendinte in ceea ce priveste piata fortei de munca din Timisoara au fost reorganizarea interna, respectiv abilitatea companiilor de a-si folosi forta de munca interna pentru acoperirea nevoii, apoi incercarea de a-si recruta prin forte proprii necesarul de specialisti, si abia apoi,catre finele primului semestru, externalizarea posturilor cu un grad de dificultate mai ridicat catre companii specializate”, precizeaza Nechifor.

Judetul Timis ocupa locul al treilea si in ceea ce priveste rata somajului, dupa Ilfov si Bucuresti, cu un somaj de 4,27% la nivelul lui septembrie.

Salariul mediu net din judetul Timis era de 1.381 de lei la sfarsitul lunii iulie (325 de euro). Ultima oara cand angajatii au plecat acasa cu lefuri mai mici decat cele din iulie a fost in decembrie anul trecut, cand salariul mediu net a fost de 1.365 de lei (323 de euro).

Genpact, HP, Sykes si Emerson angajeaza 350 de clujeni in BPO si call-centere

Genpact, HP, Sykes si Emerson angajeaza 350 de clujeni in BPO si call-centereCompaniile din domeniul BPO (Business Process Outsourcing = externalizare de servicii) se afla in topul celor mai activi angajatori din Cluj.

Din totalul celor aproximativ 500 de locuri pe care le pun la bataie firmele din Cluj in prezent, 60-70% sunt in BPO.

“Circa 70% dintre ofertele de locuri de munca din BPO sunt destinate candidatilor cu mai putin de un an de experienta”, spune Ovidiu Vilceanu, managing partner in cadrul companiei Sales Consulting din Cluj, care ofera servicii de recrutare, training si consultanta in resurse umane.

Salariile pe care le ofera companiile din BPO care recruteaza candidati cu o experienta mai mica de un an pleaca de la 1.200 de lei (280 de euro) si 1.600 de lei (375 de euro). De obicei, cerintele pentru astfel de joburi presupun cunoasterea limbii engleze si/sau a celei franceze.

In masura in care candidatii cunosc, pe langa engleza, o limba straina mai rara, ofertele pentru un job care nu necesita o experienta mai mare de un an se suplimenteza cu 200 – 600 de lei (50 – 160 de euro).

Pentru angajatii cu experienta mai mare in zona de BPO, limbile rare pot aduce oferte salariale si de 700 - 800 de euro.

“De vreo doi ani, Clujul reprezinta pentru companiile din BPO ceea ce inseamna Bucurestiul sau Timisoara in urma cu 6-7 ani. Cred ca angajatorii din BPO si call-center vor continua sa se dezvolte inca 1-2 ani in Cluj, acelasi lucru urmand sa fie facut si de companiile mari din IT, cum ar fi HP sau EBS”, precizeaza Vilceanu.

In ceea ce priveste evolutia salariilor din Iasi, angajatii de pe pozitii de entry level nu au beneficiat de cresteri salariale de la inceputul anului, in vreme ce specialistii au primit majorari de 5-10%.

De asemenea, din ce in ce mai multe companii au inceput sa coreleze pachetele salariale ale managerilor si executivilor cu obtinerea de rezultate directe si imediate ale companiilor conduse de ei. Totodata, anumiti angajatori au incercat sa inlocuiasca eventualele cresteri salariale, cu acordarea altor beneficii.

Rata somajului inregistrata in Cluj a fost de 5,64% la sfarsitul lunii septembrie, sub valoarea de 7,35% consemnata la nivel national, arata datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Castigul salarial mediu net din Cluj s-a ridicat la 1.383 de lei (325 de euro) in luna iulie, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Iulie a fost cea mai slaba luna, de la inceputul anului, in ceea ce priveste remuneratia angajatilor din Cluj. Cel mai mult am primit in martie, cand remuneratia neta a fost de 1.511 de lei (370 de euro).

Printre cei mai importanti angajatori din Cluj se numara ING Shared Service Center ( centrul regional al diviziei de asigurari de viata a grupului olandez ING) – angajeaza vorbitori de ceha sau slovaca, Emerson (producator de echipamente si unelte pentru instalatii si conducte) – ofera joburi pe productie si pozitii de specialisti pe pozitii suport, care sa stie germana, italiana, franceza sau spaniola, HP (IT), EXL (BPO) – cauta vorbitori de diverse limbi straine, Genpact (BPO), Bombardier (constructor de material rulant feroviar) si Sykes (BPO), care ofera locuri de munca in call-center sau BPO tot pentru vorbitorii de limbi straine, in vreme ce producatorul de telefoane mobile Nokia ofera diverse locuri de munca in productie.

Grupul american de externalizare de serivicii Sykes a angajat deja 250 – 300 de tineri in centrul de BPO de la Cluj, in vreme ce ING a recrutat circa 100 de oameni pentru centrul de servicii.

Nu in ultimul timp, Genpact, Bombardier, Emerson, HP si Nokia se alatura pe lista companiile care au recrutat sute de angajati in Cluj, de la inceputul anului.



Multinationalele din Iasi fac 300 de angajari

Multinationalele din Iasi fac 300 de angajariMultinationalele din Iasi, al patrulea oras ca marime din Romania, dupa Bucuresti, Timisoara si Cluj, au o oferta de circa 300 de joburi in prezent, potrivit firmelor de recrutare.

Ca si in Cluj, cei mai importanti angajatori sunt din BPO si industria de IT, care pun la bataie cea mai mare parte a locurilor de munca.

“Asemenea Clujului, piata fortei de munca din Iasi a explodat in ceea ce priveste nevoia de oameni in BPO. Ca mare centru universitar, Iasiul dispune de o forta de munca bine pregatita si mai ieftina comparativ cu alte zone din tara”, precizeaza Godean.

Cei mai atractivi ofertanti de joburi sunt ACI Worldwide (furnizor de solutii software pentru plati electronice), The Red Point (software si consultanta), Capgemini (servicii IT si consultanta) si XLW Star (outsourcing).

“Exista si multe firme mici sau nou infiintate din aceleasi domenii care intr-o perioada scurta de timp au facut angajari in masa, in functie de proiectele in desfasurare. De asemenea, firmele de farmaceutice, un domeniu mai putin afectat de criza, sunt in cautare de candidati, in special pentru promovare si vanzari, recrutarile facandu-se in general din randul medicilor care parasesc sistemul de sanatate de stat”, subliniaza Godean, de la Adecco Romania.

Profilul candidatului ideal in Iasi este tanarul absolvent de studii superioare, cu o experienta de pana in trei ani pe piata fortei munca si capabil sa comunice in doua limbi straine

“Desi asteptam solicitari ale angajatorilor vizand candidati cu pretentii financiare mai mici, avand in vedere disponibilitatea fortei de munca, pretentiile lor au crescut in legatura cu nivelul de pregatire al candidatilor. Sunt cautate persoanele cu referinte si calificari foarte
bune, pentru a putea face fata situatiilor dificile”, adauga Godean.

Cele mai multe din companiile care fac angajari in Iasi au preferat sa pastreze salariile la nivelul de anul trecut, in vreme ce unele societati au marit salariile angajatilor, in conditiile in care au disponibilizat o parte din personal.

In afara domeniilor IT si BPO, industria textila este un alt angajator de volum din Iasi, in conditiile in care firmele romanesti, care lucreaza in parteneriat cu societatile din strainatate, beneficiaza din nou de comenzi din afara tarii.

Rata somajului din Iasi s-a plasat in septembrie la 7,41% cu 0,05% peste media nationala.

Castigul salarial mediu net a fost in iulie de 1.262 de lei (296 de euro), cu peste 600 de lei mai mic decat cel inregistrat in Bucuresti.