In BPO, audit si IT se plateste cel mai bine

In BPO, audit si IT se plateste cel mai bineUn salariu net de 1.000 de euro lunar echivaleaza cu peste trei castiguri salariale medii nete din economie. Salariul mediu net din economie s-a ridicat la 1.339 de lei (316 euro) in august, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

“In audit se prefera recrutarea viitorilor angajati imediat sau in ultimele luni inainte de terminarea facultatii. Companiile Big 4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte si Ernst&Young - n.red.) prefera angajati tineri pe care sa-i formeze ei, oferindu-le sansa de a se dezvolta in acest domeniu, reprezentand in acelasi timp o rampa de lansare profesionala pentru tinerii absolventi. De asemenea, angajatorii din BPO din BPO obisnuiesc sa angajeze persoane tinere, fara experienta sau aflate la inceputul carierei, oferind – spre deosebire de alte companii – salarii de inceput foarte atragatoare. De exemplu, un debutant care cunoaste limba italiana va primi aproximativ 2.000 de lei (465 de euro – n.red.), iar dupa cateva luni (daca respectivul indeplineste obiectivele impuse si este performant) salariul i se poate dubla. Un cunoscator al limbii arabe va primi in jur de 5.000 de lei (1.160 de euro), fara a avea prea multe luni de experienta anterioara”, spune Monica Mihutescu, junior consultant la compania de recrutare CVO Recruitment.

Clujul si Iasiul, alaturi de Bucuresti, sunt orasele spre care ar trebui sa se indrepte cei interesati sa lucreze in BPO. Clujul are o oferta de 300 – 350 de joburi in BPO, 70% din numarul total de locuri de munca fiind destinate pozitiilor de entry – level.

Salariile pe care le ofera companiile din BPO care recruteaza candidati cu o experienta mai mica de un an pleaca de la 280 - 375 de euro. De obicei, cerintele pentru astfel de joburi presupun cunoasterea limbii engleze si/sau a celei franceze.

In masura in care candidatii cunosc, pe langa engleza, o limba straina mai rara, ofertele pentru un job care nu necesita o experienta mai mare de un an se suplimenteza cu 50 – 160 de euro.

Un tanar care stie japoneza, olandeza sau araba, poate ajunge insa la un salariu lunar de 1.000 de euro.

Grupul american de externalizare de serivicii Sykes a angajat deja 250 – 300 de tineri in centrul de BPO de la Cluj, in vreme ce ING a recrutat circa 100 de oameni pentru centrul de servicii ING Shared Service Center.

La inceputul anului, Genpact a anuntat ca vrea sa faca intre 500 si 1.000 de angajari in 2010 (in BPO), la care se adauga alte cateva sute de recrutari anuntate si de HP Romania.

De asemenea, anumite specializari din IT si farma le pot permite tinerilor cu o experienta mai mica de un an pe piata fortei de munca sa obtina salarii lunare de minimum 1.000 de euro.

“De salarii de 1.000 de euro dupa un an experienta putem vorbi in cazuri izolate, fara a mai putea generaliza nici la nivel de industrie, nici la competente. Daca as cauta, totusi, exemple, imi vin in minte cateva specializari in IT (programatori ASP.net) poate si farma (pozitia de clinical research associate). As face, totusi, o mentiune extrem de importanta: pentru salarii de 1.000 de euro dupa un an de experienta, trebuie sa vorbim de un an experienta <<oficial si organizat>>, dar, ca sa se ajunga la nivelul acesta, ajuta mult orice experiente anterioare gen: internship, colaborari anterioare pe proiecte, voluntariat, orice fel de interactiune profesionala anterioara”, afirma Minola Jac, director de marketing si PR in cadrul firmei de recrutare Gi Group Romania.

Cei mai activi angajatori

Cei mai activi angajatoriAngajatii din IT&C ocupa locul al doilea in topul celor mai bine platiti salariati din economie cu un castig lunar de 3.271 de lei (772 de euro), arata datele INS din luna august.

Cel mai bine platiti salariati din tara sunt cei din segmentul intermedierilor financiare, cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii, care primesc lunar 3.332 de lei (786 de euro).

Companiile din IT&C sunt printre cei mai activi angajatori in aceasta perioada, dovada fiind si numarul de joburi postate pe diverse canale de recrutare. La targul de joburi Angajatori de Top, cel mai mare eveniment de profil, 650 din cele 1.650 de locuri de munca au fost destinate candidatilor din domeniul tehnologic.

Cele mai multe posturi au fost oferite de producatorul de jocuri pentru telefoane mobile Gameloft (165 de locuri de munca) si de divizia de IT a bancii americane de investitii Morgan Stanley, care a venit la targ cu 135 pozitii pentru romanii interesati sa lucreze la in Ungaria, la Budapesta.

Sansele de a obtine salariu de 1.000 de euro dupa primul an de experienta sunt mult mai mari in cadrul unei companii ce are cateva zeci sau chiar sute de angajati, in detrimentul unei firme mai mici.

“Avantajele unui job intr-o companie cu zeci sau sute de angajati sunt: un salariu peste media pietei inca de la inceput, traininguri, seminarii, cursuri oferite si platite de catre angajator, teambuilding-uri constante si periodice, expunerea catre un mediu de afaceri international, un plan bine definit de dezvoltare a carierei in cadrul respectivei companii, networking si deplasari frecvente in tara (in timp, acest aspect se poate transforma intr-un dezavantaj)”, mentioneaza Monica Mihutescu.

Alti specialisti in resurse umane sunt de parere ca un angajat nu poate castiga 1.000 de euro net cu doar un an de experienta in campul muncii, indiferent de domeniul de activitate, si ca trebuie sa astepte cativa ani pentru a obtine un astfel de castig.

“Este greu de crezut ca un angajat cu doar un an de experienta poate castiga 1.000 de euro net lunar, avand in vedere contextual in care se afla piata fortei de munca. Cred ca angajatii fara o experienta mare de lucru ar trebuie sa fie orientati, in primul, sa-si gaseasca un angajator in care sa le faca placere sa lucreze si care sa le ofere posibilitatea de a se dezvolta profesional. Cu timpul, daca exista ambitie si dorinta din partea angajatului, va veni si o perioada in care sa castige si 1.000 de euro”, considera Cristian Hossu, business development manager la Calalyst Solutions, organizatorul targului de joburi Angajatori de Top.

Pana in 2008, inainte de instalarea crizei financiare globale, piata locala a pietei fortei de munca a fost darnica cu angajatii care doreau sa-si maximize veniturile. Ei profitau de nevoia de personal pe care o manifestau companiile aflate in proces de expansiune si isi schimbau angajatorii chiar si 2-3 ori pe an pentru un plus de 50 sau 100 de euro de la job la job.

“Greseala pe care o poate face un tanar care doreste sa obtina un salariu foarte ridicat intr-un timp foarte scurt este de a deveni interesat de forma, nu de fond, de a pierde credibilitatea profesionala pe termen mediu si lung”, precizeaza Minola Jac.


Cum te pregatesti pentru un salariu de 1.000 de euro

Cum te pregatesti pentru un salariu de 1.000 de euroUn salariu lunar de 1.000 de euro pentru un debutant de pe piata fortei de munca reprezinta o dovada a capacitatii profesionale si intelectuale a respectului angajat. Altfel spus, salariul reprezinta o masura mai mult sau mai putin corecta a talentului pe care il arata angajatul.

Adesea, companiile care reusesc sa identifice salariatii cu potential, ce pot creste intr-o perioada de timp scurta de cateva ori mai repede fata de un angajat obisnuit, investesc inca de la inceput in ei.

Ca manager vrei sa ii recompensezi pe acei angajati care performeaza in ceea ce fac si care aduc cea mai mare valoare in organizatie. Nu exista retete general valabile care sa iti garanteze obtinerea unui salariu ridicat. Dar sunt domenii unde exista solutii de pregatire formalizata care, corelate cu dorinta de a reusi si cu inclinatiile naturale ale angajatului usureaza si scurteaza drumul catre performanta si implicit catre un venit mai mare. Vanzarile reprezinta unul dintre aceste domenii”, afirma Marius Decuseara Brandenburg, country manager la grupul de firme Trend Consult Romania, cu activitati pe piata de training si recrutare.

In vanzari, beneficiile materiale ale salariatilor sunt sau ar trebui sa fie legate de performanta. Un castig in vanzari inseamna extinderea portofoliului de clienti sau avansul eficientei echipei.

Primul pas in a gasi o solutie de imbunatatire a performantei in vanzari este sa definesti nivelul la care vrei sa ajungi din punctul de vedere al rezultatelor. Uitandu-te la aceste rezultate, te poti intreba daca modul in care actionezi acum te ajuta sa le obtii. E posibil sa fie doar o chestiune de organizare si motivare personala”, precizeaza Brandenburg.

El adauga ca daca un angajat din vanzari parcurge trei cursuri de formare profesionala intr-un an, poate atinge un grad de dezvoltare care sa-i permita sa castige chiar si 1.000 de euro in fiecare luna.

“Cursurile trebuie corelate cu ambitie, oportunitati si mediul de business”, mai spune Brandenburg.

E. M. a absolvit in acest an un master in politici publice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti. Lucreaza intr-o firma de recrutare si are un salariu lunar net de 1.600 de lei (370 de euro), chiar daca a trecut prin cateva traininguri in cei trei ani si jumatate de cand a devenit angajat activ pe piata fortei de munca.

“Incerc sa-mi gasesc un nou loc de munca de 4-5 luni. As fi multumita cu un salariu lunar net de 2.000 de lei. Imi este foarte greu sa cred, avand in vedere ceea ce se intampla acum pe piata fortei de munca, ca un angajat cu doar un an de experienta poate sa castige 1.000 de euro pe luna”, spune E.M.

Nici A.C., in varsta de 21 de ani, nu crede ca un angajat cu doar un an de experienta poate sa primeasca un salariu lunar de 1.000 de euro.

“Am un prieten care lucreaza ca dezvoltator de software si castiga 650 de euro, desi munceste de cativa ani. Cred ca este foarte greu sa ai un salariu de 1.000 de euro, dupa doar un an de experienta. Poate daca ai multe atestate si faci multe cursuri”, spune A.C., student in anul al treilea la Universitatea Politehnica din Bucuresti.