1 / 4

Portretul angajatului din zilele noastre

Cristina lucreaza “la patron” si are pana in 30 de ani. Din cauza sarcinilor pe care le are de indeplinit, este nevoita sa stea foarte mult dupa program. Adesea, ziua ei de lucru incepe la sase dimineata si se termina la miezul noptii. Nu ocupa un post de conducere, ci este doar un simplu angajat. Pe fondul volumului de munca caruia trebuia sa-i faca fata zilnic, se simte extrem de obosita si uraste ca nu mai are suficient timp pentru ea. De multe ori, ar vrea sa renunte, dar se gandeste ca ii va fi greu sa-si gaseasca rapid un nou loc de munca. Si nu isi permite sa stea pe tusa cateva luni.

In situatia Cristinei se afla o mare parte din salariatii care formeaza in prezent piata locala a fortei de munca. Surmenarea, stresul si goana dupa venituri cat mai mari, au devenit caracteristicile principale ale angajatilor romani.

Doar cei trecuti de 40-45 de ani, care au acumulat suficiente fonduri pentru a avea o oarecare siguranta financiara, reusesc sa-si permita luxul de a avea mai mult timp pentru sine, familie si prieteni.

Wall-Street.ro a incercat sa faca un exercitiu de imaginatie prin care sa contureze profilul angajatului din urmatorii 5-15 ani, pentru a determina caracteristicile definitorii: munca intensa si goana dupa implinirea financiara sau mai mult timp alaturi de familie si prieteni?

“As tinde sa cred ca si in viitor angajatii vor trebuie sa munceasca la fel de mult ca acum, daca isi doresc sa aiba un confort financiar ridicat. Pe de alta parte, vor exista si angajati care vor alege sa fie mai mult timp alaturi de familie sau prieteni. Insa acest lucru va duce automat la o scadere a nivelului salarial si a statului social. Totul va depinde de ceea ce isi va dori fiecare angajat in parte”, spune Irina Paraschiv, psiholog.

In schimb, Dan Petre, managing director al agentiei de cercetare D&D Research, este de parere ca angajatii romani vor fi din ce in ce mai stresati in urmatorii ani, pe fondul avansului tehnologic.

Principala sursa de crestere a stresului va fi reprezentata de avansul tehnologic, iar presiunea va cadea, cu precadere, pe gulerele albe, care vor trebui sa fie la curent cu toate inovatiile tehnologice. Adica sa absoarba un volum foarte mare de informatii, livrat intr-un timp foarte scurt. In urmatorii 5-10 ani, angajatii din productie vor avea o problema de adaptare pentru ca educatia lor are un fundament analogic si nu unul digital”, afirma Dan Petre.

Avansul rapid al tehnologiei va genera si o crestere a mobilitatii angajatilor, iar salariatii nu vor mai fi nevoiti sa vina la serviciu dupa un program fix, ci vor avea posibilitatea de a lucra mai mult de acasa.

“Acest aspect va duce la disparitia barierei intre mediul de acasa si serviciu, ceea ce inseamna ca spatiile nu vor mai fi delimitate intr-un mod clar. Astfel, angajatii vor deveni mai permisivi in ceea ce priveste mobilitatea”, adauga Dan Petre.

Mobilitatea angajatilor reprezinta subiectul unui studiu recent realizat la nivel international de Cisco, unul din cei mai mari jucatori de pe piata echipamentelor si solutiilor pentru retele de comunicatii.

Analiza, care a fost realizata prin chestionarea a 2.600 de salariati si profesionisti IT din 13 tari, a evidentiat ca trei din cinci angajati sunt de parere ca nu este necesar sa fie prezenti la birou pentru a fi productivi.

De asemenea, doua treimi din angajatii intervievati se asteapta ca departamentul IT sa le faciliteze folosirea oricarui dispozitiv - personal sau furnizat de companie - pentru a accesa retelele corporatiei, aplicatii si informatie - de oriunde, oricand, si se asteapta ca tipurile de dispozitive sa se diversifice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri