1 / 4

Rujul si fardurile isi fac loc printre sacouri si cravate

Inainte de anuntul recent privind numirea Lilianei Solomon (foto) la conducerea operatiunilor europene ale Vodafone, ea ocupa locul al doilea intr-un top al celor mai puternice femei din economia romaneasca, dupa Mariana Gheorghe, sefa OMV Petrom.

In ultimii ani, tot mai multe femei au aparut in prim-planul afacerilor locale. In afara Lilianei Solomon si a Marianei Gheorghe, lista poate fi completata cu Anca Ioan, fostul CEO al Tiriac Holdings – imperiul creat de omul de afaceri Ion Tiriac, Crina Cosma, fostul director general al Bancii Romanesti, Camelia Sucu – proprietarul retailerului de mobila de lux Class Living sau Manuela Banu, ce se afla la conducerea Orkla Foods Romania, producatorul margarinei Linco.

Ele sunt doar cateva exemple de femei de succes din Romania care ocupa sau au detinut pozitii de top in companiile de pe piata locala.

De ceva timp, femeile de succes din Romania au inceput sa-si faca loc si la conducerea internationala a unor multinationale prezente pe piata locala.

Numirea Lilianei Solomon ca director operational pe Europa al Vodafone, continua sirul promovarilor din ultimii ani prin care mai multi manageri romani femei au preluat pozitii de conducere in cadrul unor companii multinationale de renume.

Printre aceastea se numara Alexandra Gatej, supranumita cu ceva timp in urma “cea mai puternica femeie – manager din Romania”, ce a detinut timp de patru ani pozitia de presedinte al Unilever South Central Europe (USCE), Angela Cretu, fosta sefa Avon Romania, ce a devenit in vara anului trecut vicepresedinte business mondel innovation la Avon New York, dupa ce in perioada decembrie 2007 – iunie 2009 a ocupat functia de vicepresedinte Avon pentru Europa de Sud-Est, Emilia Bunea, actualmente director financiar in cadrul ING Central Europe sau Simona Popovici, directorul de resurse umane al Coca-Cola HBC Romania si Moldova, care va ocupa din ianuarie 2011 functia de director of rewards (compensatii si beneficii) in grupul Coca-Cola Hellenic.

“Cresterea exponentiala a numarului de femei in posturi de top management la nivel mondial este fireasca in contextul actual, in care educatia si cariera sunt o prioritate care nu mai are gen”, spune Oana Datky, country manager al Consulteam, reprezentanul pe piata locala al Mercer, una din cele mai mari firme de consultanta in resurse umane din lume.

La nivel national, femeile fac legea in domenii ca resurse umane, marketing, relatii publice si comunicare, in vreme ce sectorul bancar, constructiile sau industria bunurilor de larg consum sunt conduse de barbati.

In industria bancara exista si exceptii cand vine vorba de prezenta femeilor in organizatii.

"In BRD o mare parte din angajati este reprezentata de femei : aproximativ 70%. Datorita domeniului de activitate si a specificatiilor activitatiilor, banca devine un loc de munca atractiv si accesibil pentru persoanele de sex feminin", afirma Adela Jansen, director executiv de resurse al BRD Groupe Societe Generale, una din cele mai mari banci de pe piata locala.

Totusi, femeile au inceput in ultimii ani sa ocupe tot mai multe pozitii de middle si top management in mai toate organizatiile.

"Aplicand constant o politica de diversitate si nediscriminare, in BRD femeile au aceleasi sanse ca si barbatii de a accesa posturi in cadrul grupului, inclusiv posturi de management. In prezent, femeile reprezinta peste 60% din numarul total de manageri ai BRD, in diverse pozitii ierarhice", mentioneaza Jansen.

Recent, Mariana Gheorghe, sefa OMV Petrom spunea ca 30% din cei 1.200 de manageri ai companiei sunt femei.

Cand vine vorba de cei ce ii reprezinta cu succes la nivel international, barbatii cu functii manageriale ar trebui sa fie mandri de Adrian Sarbu, al carui nume este aproape sinonim cu cel al postului de televiziune Pro TV.

El ocupa cea mai inalta functie detinuta de un roman la nivel international, fiind presedinte si director general executive (CEO) la Central European Media Enterprises (CME), o companie de media si divertisment cu o prezenta importanta in sase tari din Europa Centrala si de Est.

CME detine, printre altele, posturile de televiziune Pro TV, Pro Cinema si MTV Romania, fiind listata pe NASDAQ, bursa electronica din New York, precum si pe piata de capital din Polonia.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri