1 / 5

Acreditarile contabile de top costa 15.000 de euro

ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) si CIMA (Chartered Institute of Management Accounting) sunt cele mai scumpe programe de formare profesionala de pe piata locala, depasind chiar costul anumitor programe de tipul Master of Business Administration (MBA).

ACCA este o calificare profesionala destinata celor care doresc sa se specializeze in contabilitatea financiara, ori acelor manageri care vor sa-si imbunatateasca capacitatile de lucru cu situatiile financiare.

Firma britanica de training The ExP Group este unul dintre furnizorii locali ai calificarilor ACCA.

Pretul intregii calificari ACCA pentru 14 examene, cu sase zile de training pentru fiecare examen si toate manualele acreditate international incluse, este de aproximativ 15.000 de euro, insa un procent de 99% din participantii la programele noastre sunt sponsorizati de companii. In acest moment, in Romania, in domeniul financiar, ACCA este recunoscuta de angajatori si deseori promovarea profesionala este conectata cu progresul in cadrul acestui program recunoscut international”, spune Matilda Crossman, managing director al The ExP Group Romania.

De obicei, certificarea ACCA reprezinta o tinta pentru angajatii din Big 4 (PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte, KPMG). In medie, acreditarea ACCA se obtine in 3-4 ani.

“Profilul unui delegat care ar beneficia de ACCA este o persoana care doreste sa se dezvolte in domeniul raportarii financiare sau in audit cu perspective trasate, cel mai probabil, spre o pozitie de CFO la nivel de board”, mentioneaza Crossman.

Pe de alta parte, beneficile pe care CIMA le ofera sunt concentrate pe partea de evaluare a performantei afacerii, de conducere si management al unei companii, din perspectiva analizei financiare si mai putin din perspectiva pregatirii situatiilor financiare, cum este in cazul ACCA.

Adesea, cei care doresc sa obtina o acreditarea CIMA ocupa functii de controlling si aspira la un rol de management general, in loc de un loc specializat in contabiliate si audit.

Compania de training ofera si alte calificari profesionale, cum ar fi CIPS (calificare international pe partea de achizitii), CIA (calificare internationala in domeniul auditului intern), CIM (calificare internationala in marketing), CIPR (calificare internationala in aria Relatiilor Publice), CFA (calificare internationala in investment banking).

“O calificare profesionala se poate obtine, in medie, in trei ani. Pretul obisnuit pentru un examen al unui astfel de program recunoscut mondial este de 1.000 de euro pe curs, pentru un angajat”, subliniaza Crossman.

In functie de experienta celor care opteaza pentru obtinerea unei calificari profesionale internationale, precum si de perioada necesara pentru completarea studiilor, posesorii unei certificarii ACCA, de exemplu, pot ajunge la venituri de 3-4 ori mai mari la finele calificarii.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri